CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bethesda odepírá recenzentům včasný přístup ke hrám. Strach nebo manipulace?

Nejenom, že se nyní skoro nevydávají dema, a když už tak měsíce po vydání, dokonce nyní nebude ani hra k recenzi před vydáním. Jsou to hajzlové.
Stále více se potvrzuje, že předobjednávky jsou blbost. Chtěli to, mají to mít. Prostě už si vždy počkám na recenzi a teprve poté se rozhodnu o koupi. Navíc budu mít výhodu, že to dostanu se slevou, protože buď už třeba koupím použitou kopii (konzole) nebo vychytám slevu, která často přichází už i měsíc po vydání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jedine reseni. Myslite, ze kdyz budou recenzenti prskat, ze herni spolecnosti zmeni strategii? Ne. Jedine co primeje herni vydavatele zmenit strategii je kdyz si to lidi proste NEKOUPI dokud neuvidi recenzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se nestane, protože nadpoloviční většinu hráčů tvoří teenageři.
A teenageři bohužel z principu nechcou čekat na recenze, protože jejich středem světa je "kdo první" a "jaký looser se k tomu dostal poslední" !!! Kdo si pamatuje ještě dětství, tak ví, že "být první" nebo "být cool" před kamarády bylo silným hnacím motorem.

A Bethesda si tímto krokem zajistila to, že hráči nikdy nebudou mít adekvátní informace v den vydání hry.

Já naštěstí už patřím do jiné skupiny, která za ty roky zmoudřela a kvůli posledním hrozným trendům vydávání nedodělaných a zabugovaných her, a začala vyčkávat (ideálně na GOTY edici, která už má všechny bugy vychytané a už taky obsahuje všechny DLC)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna EU jim to moc uzitecne nebude, protoze jim na Steamu budou lidi hry obratem vracet a davat negativni hodnoceni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrátil jste už někdy nějakou hru na Steamu?
Ono to není zas až tak jednoduché. Dá se předpokládat, že ne každý to zvládne a bude tím chtít ztrácet čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak je čas zase dělat recenze z pirátských verzí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlem, ale mam pocit ze castecne si za to herni zurnaliste muzou sami. Az prilis ochotne se podileji na celem tom hype okolo oznamovanych her. Na kazdem rohu na nas vykukuji clanky typu 'Nejocekavanejsi hry roku 2017', '10 her ktere byste si nemeli nechat ujit' nebo 'Zname detaily z pripravovaveho top simulatoru F35'.
Vzpominam na sve vystrizliveni kdyz jsem sveho casu zjistil, ze Score najednou neni postavene na recenzich, ale cim dal tim vice obsahu tvori vselijaka preview a kolikrat prave ty barvite licene hry pri nasledne recenzi sklidily jen vlazne ohodnoceni. Jinymi slovy - informacni hodnota nekolikastrankoveho oslavneho preview byla zpetne degradovana. A kupodivu prave tuto skutenost v recenzi uz nezminil. Clovek ma chut rict - mate co jste chteli a tak si to vyzerte, ale holt svet neni az tak cernobily a jedeme v tom vsichni.
Takze nejdriv skoncily dema her a ted uz nam useknou i moznost vydavani recenzi soubezne s tituly a vse bude nahrazeno kvalitnim marketingem. Vidim to tak, ze bud napisete Bethesde, ze jim prestanete vydavat preview jestlize vam nedodaji s predstihem materialy k recenzi (ha, ha ha) anebo budete dal prepisovat marketingova materialy ktere vam dodaji a az hra vyjde, tak si ji pujdete koupit do obchodu a za tyden pak vyjde na webu recenze. Koneckoncu - vydavatele vas k nicemu jinemu nepotrebuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vytváření hypu je bohužel jednou ze smutných realit herní žurnalistiky, je o to smutnější, že bychom za jeho tvorbu měli být placeni vydavatelem; ale nejsme. Hypování her je jedna z věcí, po které každý vývojář i vydavatel touží - je to marketing zdarma.

Je toho bohužel málo, co my můžeme udělat. Kdybychom se rozhodli bojkotovat Bethesdu nepokrýváním jejích her, ve skutečnosti škodíme vám, zákazníkům. Bethesda by navíc dosáhla toho, o co zřejmě usiluje.

Záleží na hráčích, aby dali najevo svůj nesouhlas. Aby šli proti předpokladům Bethesdy, a skutečně vyčkali na recenze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad novináři nebudou dělat hlásnou troubu marketingu a u každého článku o hře vycházejícího pouze z materiálů marketingu VŽDY upozorní, že ve finální verzi to může být vše úplně jinak a vyzve čtenáře ať si hru koupí až na základě recenze....Hlavně ať vynechají fráze jako přelomová grafika, plynule poběží v 4K, revoluční AI atd.... Prostě ať dělají osvětu aby se děti nenechali nachytat na hype a vždy nezapomenou uvést, že ten a ten vydavatel dema neposkytuje a jakých hype podvodů se dopustil v minulosti!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Úplně by stačila zmínka, jakých hype podvodů se vývojáři v minulosti dopustili.

Ale kdo ví, za jakých podmínek různé firmy poskytují preview a hry na předčasné recenze. Je možné, že se novináři budou bát, že jim vydavatel už nepošle hry zdarma na recenzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Totální nesouhlas s článkem. Za jinej názor než mám já bych nikoho neosočoval, ale dogmatický arogantní věty typu "Jsou ovšem věci, o kterých polemizovat nemůžeme" a "Skutečným problémem je, že se najdou i celé redakce (i tuzemské), jež novou politiku Bethesdy vítají s otevřenou náručí." mě rozpálenýho do běla donutily se registrovat jen proto abych se moh k tomuhle pamfletu vyjádřit.

Je mi zle z toho jak se někteří herní novináři a youtubeři, stojící názorově v opozici Bethesdě, snaží situaci podávat tak, že oni jsou v tomhle boji ty hodní, hájící práva hráčů proti zlé korporaci, která se rozhodla zas trochu hráče přiškrtit a ždímat. A ve Vašem případě ještě nadto líčit situaci tak, že o tomhle se prostě nediskutuje. To bych si odplivnul, tohle opravdu napsal novinář ? Nevím jakým právem mluvíte za mě, když říkáte, že tohle uškodí všem. Kde se sakra vzala ta masa rozhořčených vlajkonošů, který ze sebe dělají hlas lidu ?

Jako hráč (a nejsem nijak spojen se jmenovanými redakcemi) naprosto uvítám, že recenze se budou dělat z finálních nenovinářských verzích her a v recenzích nebude "Ve finálních verzi hry může být ještě tohle jinak, tamto lépe" a rád si na takovou recenzi počkám. Absolutně nevidím důvod proč by jste měli hry dostávat v předstihu. Nevím co činí herní novináře tak privilegované, že tohle místo vstřícného kroku (a nic jiného to není), začli chápat jako svoje svaté právo.

Bethesda je firma, samozřejmě, že mimojiné jí jde i o zisk a jestli předobjednávky fungují, tak absolutně nechápu co je špatného na tom, že je propagují, byli by hloupí, kdyby ne. Když je někdo ochoten za hru zaplatit předem, tak to je jeho věc a a jeho riziko, do kterého vědomě jde. Nehledejte viníka pořád někde jinde než u sebe, je to každýho svobodný rozhodnutí, nikdo nikomu pistoli u hlavy nedrží když si hru (nebo cokoli jiného) kupuje a bavíme se tady o zdržení třeba týdnu dvou než se renze objeví.

Pavel Trka

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem o nic větší fanoušek kategorických prohlášení než vy, ale myslím, že argumentace v článku je dostatečně pevnou podporou pro má tvrzení.

Novinářské recenze se ve většině případů nijak neliší od těch, které nakonec skončí v rukou kupujícího. V opačném případě se jedná o opomenutelné rozdíly (jako online žebříčky, apod.), jež by nijak nezměnily celkový verdikt. Jedním z největších případů, kdy novinářská verze hry mohla způsobit nějaké škody, bylo Halo Master Chief Collection, jehož servery nezvládly nároky hráčů při vydání, zatímco v relativně malém novinářském prostředí pracovaly bez komplikací. Na tento fakt ovšem většina redakcí hned první den reagovala s dodatečnou zprávou a úpravou recenze. Navzdory tomuto zásadnímu nedostatku byly první den po celém internetu přístupné recenze, jež mohly varovat o dalších nedostatcích hry.

Nedělejme z oběti viníka. Cílem textu nebylo kritizovat firmy za to, že jim jde o zisk. Je v našem nejlepším zájmu, aby kupříkladu právě Bethesda nezkrachovala. Avšak předobjednávky jsou nečestnou cestou, jak tohoto zisku dosáhnout. Marketing (a předobjednávky nejsou vlastně ničím jiným, než jeho prodlouženou rukou) je moc ovlivňující v nějaké cestě každého z nás. Není tomu vyhnutí. Občas nás i vede ke špatným rozhodnutím, a tak i když skutečně nikdo nikomu nedrží pistoli u hlavy, Bethesda nemůže říct, že by nechtěla využít každé slabiny průměrného konzumenta. Z výše morální nadřazenosti je sice krásný výhled, zároveň ale není ničím jiným, než iluzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.