CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Chcete levné videohry? Raději pirátěte

Pamatam, ked sa 'roztrhol pytel' s roznymi portalmi, ktore ponukali Steam kluce. Ked zalovim v pamati, tak som kedysi nakupil nejake veci cez greenmangaming.com a indiegala.com, cosi sa dalo zohnat aj cez info portal indiegamebundles.com. Nepatral som, kto stoji za tymito portalmi, ale zakupene kluce boli vzdy funkcne a pevne verim, ze islo o oficialne zdroje.

Od urcitej doby aj tak kupujem uz len cez humblebundle.com a priamo na gog.com, alebo samotnom store.steampowered.com. Alebo nekupujem, lebo nie je sa kedy hrat :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja by som este povzbudil ostatnych. nekupujte si hry od Activision :) su to sraci nenazrani

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A opravdu je to takový problém? Jednou za čas tam nakupuju a všiml jsem si, že vždycky, když se prodávají hry na Humble bundle, tak pak skokově a "navždy" padne cena na G2A. A to nemluvím o různých dalších hrách, herním kupónům, které se přidávají k HW atd.. Na světě koluje hromada "legálně koupených klíčů". Navíc některé klíče jsou určeny jen pro určitý region.
Jde jen o to, kolik procent těchto her je nakupováno těmi kradenými kartami, podle mě to nebude taková hrůza..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska jsem třeba na GOG koupil za $10 27 her :) (mimo ptákovin zadarmo třeba witcher 2, system shock 2 nebo dragon age 1) To mi zase do dalšího výprodeje bude stačit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zadarmo ?
dragon age 1 €3.99
witcher 2 €2.69
system shock 2 €1.39

Ale ak si to myslel, ze tie ceny su jako zadarmo, tak OK ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, zadarmo (free) byly ty ostatní :) a když jsem koupil aspoň za $10, tak jsem dostal další 2 navíc. Poslední placená byla I Have No Mouth And I Must Scream za $1.19 aby to dalo $10 :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém s těmito weby je ten, že jejich věrohodnost se těžko rozklíčovává. Na první pohled jsou nerozeznatelné od oficiálních distributorů, jako Steam, GOG, HumbleBundle, JRC, Xzone, Alza, Mironet... Hodně lidí v diskusi zmiňuje HumbleBundle právě - balíčky her jsou vždy prodávány v přímé spolupráci s vydavateli, tam se není čeho bát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mnoho těchto "nelegálně legálních" kusů také pochází z ostatních regionů, například Ruska, jelikož se v některých zemích prodávají za zlomek ceny. Problém je, že nákupem této hry posílíte tržní sílu jiného regionu na úkor našeho. V číslech pak vychází Česká republika bídně, jelikož oficiálně se tu prodalo mnohem menší množství kusů.
V důsledku toho pak ztrácí naše země tržní sílu, za kterou by si vydavatel mohl dovolit například lokalizaci, se kterou se bohužel (a právě i kvůli těmto webům) setkáváme čím dál méně.
Pokud naleznete na webu nějaké upozornění, že pro aktivaci hry musíte přepnout region na svém účtě nebo nějak vlézt do nastavení a s něčím laškovat, ruce pryč. Jakmile musíte cokoliv jakkoliv obcházet, nejedná se o oficiální cestu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se anglicky naučil v podstatě jen kvůli pařbě :D Takže mě české lokalizace nezajímaj (a často jsou některé překlady spíš k smíchu - speciálně česká lokalizace windows)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"V důsledku toho pak ztrácí naše země tržní sílu, za kterou by si vydavatel mohl dovolit například lokalizaci, se kterou se bohužel (a právě i kvůli těmto webům) setkáváme čím dál méně."

To je roztomilé. Takže jestli to dobře chápu, tak ČR jako region, kde je, co se týče HW a často i SW, dráž než na západě, zároveň který je násobně dražší jak východ kvůli cenové politice a kde se ruší regionální pobočky, což vede k rušení projektů na lokalizaci, je vlastně taková dojná kráva, kterou místní reportéři vyzývají k tomu, aby se nechala víc dojit, aniž by se jí nasadily sluchátka.
Pane Flídre, prosím, já váš postoj chápu, protože když se tu zmenší trh, bude tu méně reklamy a nabídek ke spolupráci, ale nedělejte to tak okatě. Vydavatelé si svoje zákazníky tímto způsobem vycvičili a výsledek je takový, jaký je. Neexistuje žádné pravidlo, že když zákazníci budou svorně utrácet své peníze za pocit, že jednou možná dostanou to, co skutečně chtějí, tak to dostanou. Naopak, když tady budou zisky s nízkými náklady, tak si vydavatelé budou mnout ruce a na český trh budou dál svorně kašlat.
Jediný způsob, jak přesvědčit českého zákazníka k nakupování v českých obchodech, je dát mu důvod tady nakupovat. A to znamená především fér cenu, popřípadě další přídavky, jako třeba lokalizaci. Dokud ale budou hry stát 1/17 mediánu české mzdy bez lokalizace za 20 hodin zábavy, tak to prostě za tu cenu nikdo kupovat nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu zkoumat puvod kazdeho tricka, ktere si koupim. Nemam na to cas, chut ani prostredky, musim totiz vydelavat na bandu nenazranych statnich zamestnancu, kteri by se o tohle meli starat.
Nebudu zkoumat puvod kazdeho klice, ktery si koupim. Jestlize ma vlastnik prav pochyby o tech kterych klicich, muze podat trestni oznameni.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Víte co si myslím ? Věru ani u nás nejdou vývojáři škarpou a není to tak dlouho , co jsem četl , že dokončené české herní projekty byly bez vyjímky ziskové . Ano proto má Warhorse sponzora , kterého má , prostě ztráta to nebude , ani když budou rozhazovat novinářské verze lopatou .
O tom že se dá vydělat i na blbostech ostatně byl i Steam Greenlight a jak se tam snažili probojovat dílka z Games Factory a podobných lepidel . No a samozřejmě pak tu máme věčná dema a nedodělky co zvládly v Greenlightu otočit třebas z RPG na strategii a zase zpátky ....
Prostě různé Bundy a klíče musí jednomu připadat jako obchodní šílenství ale tak tomu není .Vydavatel spíš než vývojář vezme pakatel jen aby prodal , místo toho aby sušil bez zisku .A GoG s mrtvolami na trhu je kapitola sama pro sebe , ale daří se mu i s tím co autoři odepsali před desítkami let ...a o tom to je důležité je software točit nikoli sedět na ceně a spílat do přeprodejů které sama distribuce kádruje podle ....a snad už ani ne kupní síly jako mnohdy lichých předsudků .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze ta situace je mnohem slozitejsi nez je tu popsano.
Je jasne ze s temi eshopy z "sede zony" zrejme nebude uplne vse vzdy v poradku. Nicmene jak se zde pise je na ne reklama jsou to vesmes sponzori hernich turnaju atd atd ... takze na prvni pohled zcela ligitimni prodejci.

Pokud jde o priklad ukradene kreditky a nasledne nakoupeni her. Tak predpokladam ze zde musi jit vzdy o koupi hry fyzicky(DVD) a prodejce zde neni schopen zjistit presne klice(maximalne nejaky pool klicu kde by zcela jiste zablokoval i legalne koupene klice) ale v tomto pripade pochybuju ze vznika nejaka financni ztrata primo vyrobci hry spis jen samotnemu obchodu?

Dalsi vec je kde ma zacit ten pocit ze je neco "moc levne". V porovnani s cenami na Steamu potazmou koupi primo ze stranek dane hry je "moc levna" drtiva vetsina AAA titul kde na Steamu se ceny tlaci k 50 - 60 Eurum za novinku. Prakticky i Xzone je mnohem levnejsi nez Steam a taky si nikdo nemysli ze ty hry kradou coz samozrejme nedelaji.
Kdybych si udelal eshop s cenami jako na steamu a nekdo by me to kupoval a ja to nakupoval na Xzone tak na tom zrejme vydelam mnohem vic nez samotne Xzone coz je cele vlastne postavene na hlavu.

V konecnem dusledku je to uplne to same jako napriklad s piratenim Filmu kde je jen tezko prokazatelne jaka vlastne vznikla ztrata samotnemu vyrobci protoze ten co neco upirati/koupi v sede zone automaticky neznamena ze by si to jinak vubec koupil. Akorat v tomto pripade na tom vydela nejaka treti strana.

U techto digitalnich veci nejde ani tak o distribuci ani o to na kolik si kdo ceni jednu kopii sve hry. Ale jde o to v globalne na tom vydelat co nejvice penez. A urcite kazde to studio vi kolik a za kolik se ceho kde zhruba proda a ten marketing to ma dobre spocitane jakou musi dat cenu aby to pro ne bylo optimalni a v te kalkulaci pocita i tady s temi sedymi zonami ktere v konecnem vysledku udelaji tem hram reklamu a dalsi serii si pak uz treba koupi hrac za plnou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ak 3. strana zarobi na ukor autora. tak to asi bude kradez :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spravne! Treba kdyz na ukor autora zarobi Activision, meli by je za to zavrit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím no, moc jako problém bych to neviděl. Například HRK a Bundlestars mají možnost přihlásit se přímo přes Steam, což by asi nebylo umožněno, kdyby to byl vyloženě šedý trh. Možná si za to vývojáři/vydavatelé můžou z části sami, když velikou hromadu klíčů poskytnou např. k základním deskám/grafikám a další hromadu novinářům. Potom se divý, že to někdo prodává. G2A myslím nabízí i G2A direct, kdy tím umožňuje prodávat přímo vývojářům. Kradená karta je asi jediný problém, který v tom vidím, ale jak už bylo řečeno výše, bude to podle mě mizivé % klíčů. A zrovna G2A tohle celkem řeší a pokud se to prokáže, prodejce je zablokován. O pochybnosti těchto velkých webů mám taky celkem pochyby. Mylím, že pochybná firma nemá funkční 24/7 podporu pro zákazníka. Ta podpora mimochodem funguje. Něco jsem pořídil, klíč nefungoval. Kontaktoval jsem podporu a do ruhého dne bylo vše vyřešeno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jak trh šedý trh s klíči funguje a že se nedá říct, že by všechny vyjmenová stránky a jejich obchodníci prodávali kradené klíče, se dá říct o tomto článku, že jde o neinformovaný, zavádějící bullshit.
Stránek se 100% legálními klíči je mrtě, stačí používat mozek a oči ... jo a google určitě není na škodu.
https://www.reddit.com/r/GameDeals/

PS: Sám se teda G2A vyhýbám, co jen to jde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po slovo bullshit souhlasim. Ostatní je ke zvážení. Odkaz je plný nepřehledných podivných odkazů vypadajících jako moc pěkné zlodějské nabídky. Rozhodně ne standardní nalezení nabídek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po slovo souhlasim suhlasim. Ostatne je bullshit :) r/gamedeals zverejnuje legitimne eshopy po svete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné. Leč hodně nepřesné a zavádějící. Milion důvodů proč to tak samozřejmě není a mnoho bylo zde zmíněno. Ne vše je kradené. Cest je mnoho a milion legálních. Kradená hra neběží po mulťáku, a mě singl nezajímá. Nekradu několik let a radši nebudu hrát než nemít originálku. Pokud hra stojí 60 euro, nikdy si ji nekoupim. Pokud bude cena jako v rusku novinka za 30 a počase slevaz 15 koupim protože moje kupní síla na to stačí. A znovu, když nekoupim šedivku, nekoupim vůbec a holt nebudu hrát, nebo dokolečka staré dobré hry. Znovu, nepirátím a ne nebudu pirátit jen pro vaše zlatý voči a hodně přitažený kecy ve článku. Neni pravda že nic neni zadarmo, je mnoho, velmi mnoho věcí zadarmo. Třeba úsměv, láska, nenavíst a mnoho dalšího. Také není pravda že nemůže být levněji a legálně, to je prostě apriori blbost. Zajisté, nějaká část bude mít podivný původ, ale co je mi do toho? Sem 9 hodin v práci, cestování a nákup celkem 12 hodin. A zbytek scénáře jistě všichni znáte ne? Musím tvrdě dřít nehorázně vysoký daně a odvádět státu. Opravdu nikdo nebude sedět a buhvíjak a kde zjišťovat je to legál, neni to legál, je to čistý, neni to čistý. Je mi jedno jestli je nebo neni. Nemám čas a peníze to řešit. Buď mi jinde krásné ofiko zdroje nabídnou adekvátní cenu, nebo to nebudu hrát, nebo to koupim výhodně. Stejně tak když nemám na kino, tak prostě film nevidim, nepokakám se z toho. Prostě věčná agitace. Ale hlavní příčina je jinde, tohle prostě nevymýtíte, smiřte se s tim!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy nemám podloženo vůbec nic, takže tohle bude čistá dojmologie (kterou sám nesnáším), ale: viděli jste ty objemy prodaných klíčů na G2[cokoliv] portálech? To jsou stovky tisíc transakcí u jednoho prodejce, v součtu pak stovky miliónů protočených klíčů v šedé zóně, tedy obraty v miliardách dolarů. Moje otázka zní: kdyby drtivá většina pocházela z krádeží, nechají to orgány činné v trestním řízení opravdu jen tak? Opravdu by výrobci SW nevytvořili hromadná trestní oznámení, kdyby stále dokola řešili refundace nákupů kradené kreditní karty? Opravdu by po tvrdém zátahu, který by takový černý obchod jistě vyvolal, stále prodeje takto vesele kvetly?

To jsou otázky, na které nemám odpovědi a ani ji nečekám, protože asi nebudou jednoduché a černobílé. Sedí mi ale v hlavě, protože se chovám tržně, a nakupuji tam, kde je levněji. Něco tam, něco onde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.