CDR.cz - Vybráno z IT

Dočkáme se aktualizace pro základní Windows 8 a RT aplikace ještě před Blue?

Občas se na povrch dostanou zajímavé informace, které dovedou potěšit a dodat trochu toho optimistického nadhledu, že by se mohlo něco ne moc povedeného zlepšit. Na druhou stranu, když se pak ve finále nic nestane, člověka to o to víc zamrzí. Vítejme v realitě, někdy je lepší nevědět.
blog
Windows 8 - player in METRO

Zahraniční servery na začátku tohoto měsíce hojně otiskly článek Mary Jo Foley, novinářky a blogerky, která se výhradně věnuje informacím a zpracováním novinek ze světa redmonského giganta. S velmi zajímavým článkem přispěla na začátku března: Microsoft prý plánuje významně zaktualizovat základní aplikace ve Windows 8 a ve Windows RT. Aktualizovaná verze mailu, aplikace lidé, kalendáře a hudby by již měla být k dispozici v tomto měsíci, Microsoft dle všeho nechce čekat na upgrade s kódovým označením Blue, který má přijít až v létě aktuálního roku.

Pravdou je, že nikdo z řad redmonského giganta tuto informaci nepotvrdil, ani nevyvrátil. Na druhou stranu díky přísunu pravidelných aktualizací skrze Store by nemělo jít o nic složitého (i toto vylepšení nebude jinak distribuováno), i když se bude jednat o aktualizaci většího formátu. Navíc pod upgradem Blue je skryto mnohem víc, než jen aktualizace Windows 8 a Windows RT. Kódové označení toho upgradu má zahrnout globální změny a rozšiřující funkce pro všechny aktuální verze všech nejnovějších systémů, včetně těch mobilních (Windows Phone).

Že je aktualizace potřeba dokládá i fakt, že samotní vývojáři z Microsoftu veřejně přiznali, že první verze (ta stále dosavadní) základních aplikací má mnoho prostoru pro zlepšení. Mnoho uživatelů je stále zásobuje emaily s prosbami o úpravu. I když byly aplikace poskytnuty zcela zdarma, není to argument pro jejich dosavadní (ne)funkčnost, která se spíše podobá provozu jakýchsi beta-verzí. Microsoft to sám cítí, že aplikace nejsou dobré a že to uživatelům zrovna jedno není. A chce-li aby Metro (Modern UI Style) bylo používáno, musí na stavu věci něco změnit. Velkých změn dosáhly aplikace mezi 1. srpnem a oficiálním prodejem nových Windows (26. října) 2012, kdy se tak trochu "došily" horkou jehličkou. Pomineme-li migraci hudební aplikace na Xbox, nic zásadního se už s nimi neodehrálo.

Konec měsíce se nám pomalu ale jistě blíží a já mám trochu obavy, zdali tato zpráva nebyla přeci jen trochu přehnaně optimistická. Aktualizaci bych osobně uvítal i kvůli expiraci podpory ActiveSync, která novým uživatelům zabraňuje používat (synchronizovat) aplikace Lidé a Kalendář například s Google stejnojmennými službami.

Snad slunce vysvitne a v průběhu příštího týdne se nějaké takové aktualizace přeci jen dočkáme. A nebo si nedělat zkrátka naděje a raději pracovat v rozhraní desktopu. Ten je stejně pro práci nejlepší. :)

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Dočkáme se aktualizace pro základní Windows 8 a RT aplikace ještě před Blue?

Žádné komentáře.