CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Hernímu průmyslu nelze věřit. Předobjednávky jsou past na zákazníka

Boze :-))
Rozcilovat se nad tim, ze zakaznici kupuji zboží podle jinych preferenci, nez ja sam a vydavat to div ze ne za konec světa, to je vazne...hloupe.
Prozradil bych autorovi tajemství - oni to tak nedelaji jen u her!!! Trebas takove auto...clovek jde a koupi si Skodovku jen proto, ze se mu libi ta znacka, a vůbec ho nesere, ze jina znacka stejne kvalitni auto proda levneji! Nebo takove potraviny...clovek jde a koupi to nejlevnejsi, i když se to neda jist!! A nebo naopak koupi vse od jedne znacky, aniz b tu potravinu drive ochutnal, ale veri te značce!!
Atd atd atd.
Lide se proste rozhoduji ruzne. U otravin je to extremni například prave v obalu - marketeri vymysleji neustale nejake finty, co dat na obal,aby to clovek koupil a nekoupil to same od konkurence. Rekni si sam, když jdes do obchodu koupit potraviny, podle ceho se presne rozhodujes. Když si to takhle rekne 10 lidi (zcela normálních), tak nakonec zjistime, ze se rozhoduji každý podle neceho uplne jiného.

Dále - digitalni distribuce vs fyzicke medium. Osobne kombinuji oboji, chápu vyhody obojího. Autor sice pise krasne o Steamu, ale představme si situaci, kdy ma clovek 100 he koupenych na Steamu v digitalni podobe, nemá to nijak zalohovane a Steam prestane den ze dne fungovat. Docela prekerka, co? Takze chpu plne, ze někdo chce mit tu hru na fyzickem nosici, aby nebyl na takovychto vecech zavisly. Opet - pokud jeden clovek kupuje ciste digitalne, jiny kupuje ciste fyzicka media.

Samostatnou kapitolou je brekot nad nedodelanyma hrama a podobne. Opet velmi zalezi na tom, jaky pristup mají zakaznici a ten pristup bude ruzny. Například ja jsem si za nekoupil zabugovanou hru uz ani nepamatuju. Například proto, ze vůbec nehraju ty hry, které tam byly vyjmenovane. Naopak hraju například hry od Blizzardu, který radsi hru 2 roky betatestuje, nez ji vůbec vyusti o světa. Poslední zabugovana hr, kterou jsem si nekdy koupil, bylo nejake Kings Bounty před asi 5 lety...

Pokud autorovi vadi, ze mu nejaka firma prodava nedodelaou hru a zabugovanou hru a podobne, doporucuji pouzit klasicky postup: Tak si tu hru doprdele nekupuj!!!!
At si ji koupi ten, komu to tak vyhovuje a komu to tak nevyhovuje, tak at si ji holt nekoupi a koupi si nejakou jinou, lepsi.
Ja to tak delam a jsem maximalne spokojeny. Vrele doporucuji vsem...

+1
-89
-1
Je komentář přínosný?

S prvni, resp. druhou vetou naprosto souhlasim. Shodou okolnosti jsem se vcera tady na serveru pozastavoval nad tim, proc maji nekteri potrebu nadavat majitelum iPhonu do iOvci.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Ono ani s tim Blizzardem to uz neni jako driv. Diablo 3 taky po vydani asi tyden poradne nefungovalo ... to byl internet plny chyby 37 (daly se koupit i tricka). Pak jsem mel jeste problemy s Achievementama, ktere odstranily az s ROS. A posledni dil StarCraftu, Hearth of the swarm, mel taky par neduhu.

Osobne nejak nechapu autorovo rozhorceni. Tak at si ty hry nekupuje a ostatni necha nabit si hubu, ne? Ja si hry driv kupoval prevazne podle recenzi, ale posledni dobou se recenzim nejak neda verit. Nerad bych rozvijel nejake konspiracni teorie, ale prijdou me casto zaplacene vyrobcem hry.

+1
+85
-1
Je komentář přínosný?

Diablo3 neutahly servery, kdy podcenili počet pristupu najednou...Coz je u Blizzardich her celkem uz klasika, ze nakonec hru hraje první den nasobne vice lidi, nez by kdo predpokladal. Jako jasne, problém to byl, ale byl dost dobře nepredikovatelny. Ale myslim, ze uz se poucili a ted co mají nejake hry, tak probiha masivni betatesting a třebas HotS v podstate pustej v okamziku, kdy uz stejne všichni lidi, kteří budou chtit, tu hru budou mit, takze preklopani do plného rezimu nebude nijak znat. Osobne to kvituju s povděkem :-)
SC zadne problémy nepamatuju, a to jsem to hral denne v kuse :-) Takze jestli něco bylo, tak spise asi nejake mimoradne věci, ale nic rozsireneho..

Co se tyce recenzi, tak například na Steamu jsou ke znamejsim hram tisice/desitisice uživatelských recenzi a docela se podle toho da orientovat. Blizzardi hry zase masi dlouhy betatesting, takze se da pochytat spousty nazoru lidi...v podstate nectu recenze na nejakych "hernich portalech", ale snazim se odchytat názory lidi...

Musim rict, ze v posledních letech uz jsem dosel do toho stavu, kdy si koupim vazne jen to, co skutecne chci a nelituju toho. Driv jsem si třebas hru stahnul, pustil pul hodiny a pak jsem si ji koupil, dneska uz nedelam ani to. A teda pravda, kupuju par her do roka no. Nemam stovky / tisice her, které bych stejne nehral. Mam tak 10 her, které se daji hrat v prubehu doby a jinak takove ty hry na 5-10 hodin casu proste nekupuju.

+1
-125
-1
Je komentář přínosný?

Jestli má někdo zkušenosti s přetížením serverů, tak je to Blizzard. Stejně tohle se děje vždycky s novým datadiskem WoW. V době vydání Diabla 3 to mohli předpokládat. Zase na druhou stranu úplně chápu, že se na to vykašlali - kdo by financoval servofarmu, která pokryje pět dní, než se 80% lidí dostane na konec story na normálu, aby potom hru odložila, a tím pádem zbytek času budou ty mašiny k ničemu? To je blbost. Pamatuji si na rozhovor s jedním zaměstnancem Blizzardu, kde jasně říkal - průměrný hráč projde Diablo jednou a tvrdí, že dohrál Diablo.
Takže vesele nasadili obří obtížnost, čímž odradili většinu víkendových hráčů, a když se situace zklidnila, udělali "patch", který obtížnost snížil, aby zpřístupnili obsah mase, co u toho vydržela. A tak se to s Diablem točí furt dokola.

+1
-103
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne jsi nepochopil celou pointu! Autor se snazi lidi navest k tomu, aby NEKUPOVALI hry v predprodeji, protoze pak ta hra stoji za hovno pro VSECHNY! Tak to proste je ..... par debilu, co si kupuje hry v predobednavce, tak de facto likviduje herni prumysl, protoze kdyz nekomu das prachy dopredu za nic, tak uz nema tendenci to dokoncit nebo si na tom dat zalezet .....
Auta a potraviny jsou uplne neco jineho (uz jenom to, ze to nechapes, je na povazenou). Jinak treba skodovky si lidi kupujou proto, ze je zdaleka nejlevnejsi servis.

Ja osobne bych si NIKDY hru v predobednavce nekoupil. Se podivejte na noveho wolfensteina .... sracka kazdym coulem a pri predobednavce jste mohli ziskat klic na beta verzi dooma 4 ...... je to uz rok a ptate se jakeho dooma 4?:o)))) Ano, zadna beta nebyla, neni a nebude a kdyz bude, tak pro vsechny .... jednim slovem PODVOD!
Ja osobne vyrustal v dobe, kdy kazda hra mela demo .... nejakych par levelu atd ..... tim se i ridim, proste nejdriv si stahnu demo (coz se dnes bohuzel rovna tomu stahnout nejakou cracklou hru) ..... skutecne dema uz nikdo nedela, protoze by lidi pochopili, ze je to sracka a nikdy si to nekoupili, to jde 180° proti logice predobednavek! Nepamatuju si za poslednich 10 let hru (samozrejme v one "DEMO" verzi), kterou bych hral dyl jak pul hodiny, protoze hraju maximalne FPS a ty uz se dnes nedelaji (https://www.youtube.com/watch?v=JOHyD49DaeA). Nedokazu pochopit lidi, co si koupi hru, aniz by ji zkusili ..... koupi si snad soudny clovek zajice v pytli i v normalnim zivote? NE! .... jeste bych tak nejak pochopil, ze to nekdo koupi po dobrych recenzich a gameplayich na youtube, ale v predprodeji muze nakupovat jen tuplovany debil.

A k tomu steamu. Steam nemam, ale dosel jsem z ruznych cracku k dojmu, ze steam je vzdy zapotrebi pred spustenim kazde hry, takze kdyby steam skoncil, tak jedini, kteri bodu hrat jsou "pirati":o)

+1
+123
-1
Je komentář přínosný?

A tak ja bych si třebas Witchera trojku i predplatil, kdybych nasel nejakou moznost to udelat...To same třebas jsem si predplatil nejake rozsireni pro Hearthstone. Protože autorum verim a z informaci, které mam, mi to vychazi jako rozumne.
Samozrejme clovek, který hraje nejakeho Wolfensteina a podobne hry me vůbec netrapi a je to plne jeho boj. Ja bych si takovou hru nekoupil, protože me to nebavi - to same Battlefieldy a podobne (pro me) "sracky".

Rozcilovani se stylem "lidi nekupujte tohle, protože tamhleto" je sice hezke, ale trosku mimo realitu. Především proto, ze - jak jsem psal - pokud ty osobne vnímáš věc z nejakeho uhlu pohledu, jiny clovek ji bude vnimat jinak.
Jinému cloveku například nevadi, ze je hra zabugovana. Me by to vadilo, tobe by to vadilo, no nekomu ne. Mas dojem, ze PRAVDA je na tve strane? Zakazal bys nekomu kupovat zabugovanou hru, kdy ji koupit chce?

Holt lide mají ruzne preference při nakupu zboží. Nekomu vadi F2P model, nekomu nevadi. Ja jsem osobne do Hearthstonu, coz je F2P hra vrazil mozna tak 100 eur. Někdo jiny by do toho nedal ani korunu. Ja pro zmenu nedal ani korunu do Heroes of the Storm a znam lidi, co tam nechali par set euro.
Někdo si kupuje každý novy Battlefield. Pro me je Battlefield sracka. Kdo z nas ma PRAVDU? Každý ma tu svou a kupuje to, co chce.

Pochopil bych tyhle narky, kdyby nebyl vyber. Ale dneska je na svete miliony her, každý si muze vybrat presne to co chce. Muze si koupit novou, nebo starou, osvědčenou. Muze si precist milion recenzi, a nebo si koupit uplnou novinku a riskovat, ze to nebude takove, jake cekal.

Pokud se ti nelibi, ze na nejakeho Dooma nebude demo, tak si tu hru nekupuj. Tim nejlepe das tvurcum hry najevo, jak si jejich vytvoru vazis.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

"A tak ja bych si třebas Witchera trojku i predplatil, kdybych nasel nejakou moznost to udelat..."

Na GOG se dá koupit ... a s 10% slevou, byla i 15% ale to bylo dřív.

+1
+107
-1
Je komentář přínosný?

"Je férové přiznat, že existují výjimečné případy, kdy předobjednávka byla skutečně výhodná..."

nejlepší předobjednávka, kterou jsem kdy viděl, byl definitivně Zaklínač 3 !!!
Na GOG předobjednáno s jejich předobjednávkovou slevou a pak ještě dalších 5% sleva za každou předchozí verzi Zaklínače : tj. 5% za Witcher 1 + 5% za Witcher 2 = další 10% sleva, YAY.
V přepočtu dostanu Zaklínače 3 za cca 800kč :-)

Jediným mínusem byl fakt, že si člověk tu předobjednávku musel udělat dlouho dopředu, protože teď už to není tak výhodné... normálně bych se obával si udělat předobjednávku rok před datem vydání hry, ale CD Projekt není žádný žabožroutský (francouzský) Ubisoft,takže se neobávám žádného debaklu a (zatím) jim věřím.

doufejme tedy,že nás CD Projekt nikdy nesklame, protože 2016 by mohl vyjít Cyberpunk 2077 :D

+1
-110
-1
Je komentář přínosný?

Mno k tem skodovkam... nejlevnejsi servis mozna jo ale dily ne! A kdyz uz narazis na levnej dil urcite bych ho nekupoval protoze bude z kradeneho a rozebraneho auta. To uz je statisticky dokazane ze auta skodovky se nejvic kradou.
Ale jinak s tebou souhlasim. Ty dema nebudou vydat presne z toho duvodu jak pises, taky jsem z doby kdy jsem si zkusil demo a pak koupil/nekoupil. Ted kdyz mam fakt zajem o nejakou hru a chci to videt musim pockat na recenzi jenze ty "muzou byt" zapalcene... takze stahnu cracknu zjistim ze to je blbost a jde to z disku...
Predobjednavky jsou zlo a nikdy bych nic takoveho neudelal.
A Steam mam a tam kupuju jen hry ktere znam a a chci je mit. Jako napriklad vsechny dily MAX Payne, nebo vsechny dily Serious Sam a kupuju to jen ve vyprodeji.

+1
+86
-1
Je komentář přínosný?

„Jinak treba skodovky si lidi kupujou proto, ze je zdaleka nejlevnejsi servis.“

Si ze mě už děláš piču ne? Že to tak musím naplno říct. Autorizáky předražený jak prase účtující pomalu už za otevření dveří a auta šmejdy co jsou tak mezi 50-150k zralý na generálku motoru, odchází tomu už i převodovky, neustále problémy s rozvodama, hnije to už když se na to blbě podíváš? To je snad špatnej vtip. Jeden z mnoha příkladů http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2009081704

To je vrak na kolečkách a vohnouti to kupují jen proto, že jsou zmasírování typicky tak 98 % médií. Ovšem u poslední vochcávky schadewerke podcenila konkurenci, nedala dost masáže a navíc už nechtěj firmám zlevňovat, tak slovo je, že neví, co s nima maj dělat, protože prodeje do firem se propadly na zlomek odhadu. Už i tam berou korejce apod. Tak s fobií Long (Rapid) začali masírovat ještě víc, jak obvykle, aby se ten průser neopakoval. Stejně si to koupí jen blázen, všude jinde je za stejnou nebo nižší cenu lepší výbava v základu a ještě člověk nedostane popelnici probranejch zbytků z VW starejch dekádu. http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013070702

Z diskuse: „Jinak pro mě je nad škodou zbytečné uvažovat už ve chvíli, kdy si uvědomím, že s tím jezdí půlka národa.
Kolega z práce má OII a furt si stěžuje na servis. On tam vždycky dojede, oni ho oberou o ranec, neudělají co měli, připadně to jen vyfakturují a problémy mu přetrvávají.

Tak jsem se ho zeptal, jakou mají v Škoda service motivaci mu udělat práci dobře. Jen v Brně má škoda 10 autorizovaných a milion neautorizovaných servisů. Když ho naserou někde, příště pojede jinam, ale tam to bude stát zase za pendrek, protože proč by nemělo. Objednávat se musí tři týdny dopředu, protože škodovek jako sraček a jim je jedno, jestli jsou lidi spokojení nebo ne, furt je zákazníků tři prdele. Nelíbí se ti, táhni, hele za tebou už stojí další. Vést servis škoda musí být ráj; o zákazníky není nouze, takže stačí si pohlídat, aby se pořádně oholili a nazdar. Jaká je pro škoda service motivace pracovat dobře? Ubydou jim zákazníci? Ne.

Mám auto značky, kterou opravují dva servisy v Brně. Tam kam jezdím, vědí, že jak mi něco vomrdají, byl jsem tam naposled. Jejich zákazníků není neomezeně a jejich přístup se naprosto úměrně odrazí v tom, kolik tam přijede ještě příště lidí a tímpádem, kolik vydělají peněz.

TO je motivace dělat něco dobře. Přitom jednoduchý princip.“

+1
+98
-1
Je komentář přínosný?

pre-order je dobra vec ked chces ukazat, ze chces podporit autora. Nastastie Steam po novom umoznuje vratit nepouzity tovar.

+1
-69
-1
Je komentář přínosný?

přišel jste na to, jak se vrací ta nenainstalovaná hra na Steamu??? já ještě ne :-X

+1
-77
-1
Je komentář přínosný?

Ale autora podporim i tim ze si to koupim az to vyda ne?

+1
-114
-1
Je komentář přínosný?

Pekne to vyjadruje tohle vic jak 2 roky stare video ....... s clankem naprosto souhlasim!
https://www.youtube.com/watch?v=mf5Uj4XIT1Y

+1
-107
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se říct "A na to jste přišel teprve teď?". EA mi tuhle lekci dala už když jsem kdysi předobjednala Mass Effect 2 a Dragon Age: Origins. Hry, které byly rozporcované na tuny menších i větších DLC, kdy jste dali 70 euro za sběratelku a dalších 50 euro za DLC, a ještě vám pak poslední DLC odmítali prodat, protože se jim už k nim nechtělo dělat český překlad, aby v následující hře (ME3, DA2) nepodporovali češtinu už vůbec.
Podobně mne už dříve nasral Ubisoft se Settlers 7, ale tam jsem si naštěstí počkala na kompletní edici, nicméně always online požadavek pro hraní DLC u hry zůstal.
A co Ubisoft provedl s Might and Magic X.: Legacy, u ktérého po pouhých třech měsících od oficiálního vydání přestal vydávat opravy a po pěti oznámil ukončení podpory, je podraz na druhou, zvlášť pak pro jinak dobrou hru, která dodnes zůstala slušně zabugovaná. A pak tu byli ještě WatchDogs.
Po takových zkušenostech už předobjednávám max. u spolehlivých vývojářů jako jsou polští CDProjektRed nebo HairbrainedSchemes, o kterých vím, že mi dají co opravdu chci a s minimem chyb v den vydání.
U EA, Ubisoft, Deep Silver a podobných už tuto víru nemám, a většinou si pořídím hru z jiných zdrojů abych ji vyzkoušela a když se pak objeví souhrné vydání či 66 a více procentní sleva na steamu, tak kupuju až tu. Jinak se už bohužel člověk bránit nemůže.

+1
-63
-1
Je komentář přínosný?

vskutku za DLC do Mass Effect 2 and Dragon Age Origins dal člověk více než za celou hru v den vydání, vůbec se mi to nelíbí.

a taky považuju CD Projekt za kvalitní vývojáře, ale i oni dají do nového Zaklínače DLC... ale aspoň to nebudou žádné mini pitomosti (brnění, nebo jedna nová mapa - vše aspoň za pár stovek!!), ale prý by mělo jít o slušné rozšíření, které nám zabere přes 10 hodin hraní.... zatím nás CD Projekt ještě nezklamal, tak doufejme, že v tom budou pokračovat ;-)

+1
+93
-1
Je komentář přínosný?

Vidis to...A tak ja jsem si první Dragon Age koupil a libilo se mi, no a pokracovani jsem si nejen ani nekoupil, ale ani nestahl ani nic podobného a proste jsem to nehral.
Sice tim asi vyrobci hry nezkrachuji, no me osobne jde o muj pocit. A muj pocit je ten, ze se vykašlu na takovou hru a radsi si zahraju nejakou jinou, kterou si rad koupim...

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

Proc existuji predobjednavky?

Aby autori dostali penize uz v prubehu vyvoje, ne az nekolik mesicu po nem. Jiny duvod v tom neni.

Je hezke vydelat na hre miliony, jenze jine miliony je treba vlozit do jejiho vyvoje - tak proc to nezkombinovat.

+1
-84
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim s tim, ze neni duvod kazdou hru mit hned jak vyjde. Je lepsi si pockat az bude hotova, az budou recenze, az se odladi chyby, az budete mit HW na kterem pobezi bez problemu ... mimochodem, doufam, ze portal se porad prodava, uz jsem se skoro rozhodl ho koupit.

+1
-114
-1
Je komentář přínosný?

Coze predobjednavky, ale platit za early access, tomu sa hovori majsterstyk marketingu.

Co sa tyka mojho vyberu hier, tak si vzdy pockam na recenzie na steame (od uzivatelov) a citam len negativne :) Prip. stiahnem cracknutu verziu na vyskusanie alebo si pozrem nejake gameplay videa na YT.

+1
+93
-1
Je komentář přínosný?

Je to jasné. Dnes už nekoupím či neobjednám nic, o čem si nepřečtu pár recenzí ostatních uživatelů. Internet je třeba využívat, že! :)
Nu, je jasné, že je třeba, aby se někdo odhodla a hru či cokoliv ozkoušel první. A já jim všem, co do toho jdou po hlavě, moc a moc děkuji!
https://myainternet.wordpress.com

+1
+73
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.