CDR.cz - Vybráno z IT

Hodnotíme GamesCom 2015. Výstava patřila třetí Mafii [GC 2015]

Brány Koelnmesse se zavřely a novináři i návštěvníci byli nuceni opustit útroby výstaviště. V rámci herního magazínu CDR.cz jsme pro vás tvořili intenzivní herní zpravodajství. Jaké jsou ale naše osobní dojmy z letošní akce?
blog
Mafia 2 1

Gc 2015 Banner


Všechny zprávy spojené s letošním ročníkem GamesComu najdete v archivu herní sekce na adrese CDR.cz/Hry - příjemné čtení.


Jáchym Flídr
Vedoucí herního magazínu CDR.cz

Nejemotivnější zprávou letošního GamesComu se pro mě osobně jednoznačně stala Mafia 3. Superlativem nicméně nepopisuji nadšení, ba naopak. Série se odklonila od svých rodičů natolik, že zdědila jen příjmení. Letos jinak k žádnému velkému odhalení nedošlo, není tedy nad čím jiným jásat. Na laťce "jásotu" tedy stojí oznámení Mafia 3 sice kdesi (hodně) v dáli, ale osamoceně. Jedná se tak v podstatě jak o nejradostnějšího zprávu letošního GC ročníku, tak i tu nejsmutnější. 

Mass Effect 4 2 0

Vzhledem k přítomnosti Mass Effectu 4 na E3 2014, GC 2014 i E3 2015 jsem čekal, že BioWare vyrukují s dalším videem, nejlépe přímo se záběry ze hry. Při sledování konference Electronic Arts mi málem zeschly oči, jelikož jsem si je netroufal zavřít byť jen na vteřinu. Když však konference skončila bez jediné zmínky o vesmírné sáze, mé optické sucho rychle vystřídaly slzy.

Co se týče již známých titulů, moc rád jsem se dozvěděl nové informace o Unravel, World of Warcraft: Legion (jehož poslední datadisk už hraji víceméně jen po řádném přemlouvání) a Trine 3, který mě ze záhadného důvodu poslední měsíce zcela míjel. 


Michal Pospíchal
Editor herního magazínu CDR.cz

Na letošní GamesCom jsem se těšil, a leč jsem zažil i silnější ročníky, nemyslím si, že by ten aktuální byl vyloženě propadákem. V omezené míře dokázal nabídnout spoustu kvalitního materiálu i chvilky, při kterých mi srdce zaplesalo radostí. Tím nejočekávanějším momentem letošního GamesComu byla jednoznačně Mafia 3.

Mafia 1

Už léta o ní píšu a bedlivě dění kolem ní sleduji. O to větší ránu po tlamě jsem dostal, když došlo na oficiální odhalení. Spekulovalo se o tom, čekali jsme to, ale stejně se nedokážu smířit s novým zasazením hry. Staré dobré časy, kdy mafiáni patřili mezi vážené postavy, chodili vždy v dobře padnoucím obleku, každý den se vracejíc do svého doupěte, které se navenek tváří jako neškodný podnik, už jsem postrádal v druhé Mafii. Ta třetí mi tak zničila i zbylé iluze.

Řeknu to na plnou hubu a nestydím se za to - Mafia 3 mi silně evokuje GTA 5. Přesvědčil mě o tom gameplay, který působí neuvěřitelně arkádově a uměle. Trailer samotný jistou atmosféru měl a řeči, které pronášel náš nový hlavní hrdina, byly do jisté míry děsivé - za to palec hore. 

Strongholdn

Překvapením pro mě bylo, když Firefly Studios oznámili, že pracují na dalším dílu série Stronghold pro PC. Miluju značku Stronghold a krvácel jsem u každého dalšího dílu, který vyšel po Crusaderu. A leč bych si hrozně moc přál dalšího Strongholda, už Firefly nevěřím. Prohlásili, že sledují reakce hráčů a přesně vědí, co si žádají. Já prohlašuji, že nový Stronghold bude prů[...].


Pavel Vevera
Redaktor herního magazínu CDR.cz

Letošní GamesCom byl skutečně žhavý, a to ani tak nemluvím o jeho náplni, jako spíše o počasí, které jej doprovázelo. Náhlé vypnutí přehřátého notebooku (redaktora) uprostřed psaní článku bylo (alespoň u mě osobně) na denním pořádku. Záchranu neposkytla ani dokořán otevřená okna po celém bytě a větrák stoupl na seznamu žádaných věcí na první místo.

A když už fungovala psací technika, tak vedro vypudilo veškeré múzy a zanechalo naše přehřáté mozky fata morgáně. Moje vložka v tomto blogu může možná působit nemístně a dost pravděpodobně i je, někdo ale musí zmínit strasti, kterými redaktoři museli letošní rok projít, jen aby dokázali doručit to nejkvalitnější zpravodajství pro ty nejúžasnější čtenáře. Medaile dnes, sochy až zítra, děkujeme.

A když už je tu řeč o videohrách, nebylo by špatné zmínit i tituly samotné. Jak už jsem na začátku psal, do akce jsem šel raději úplně naslepo - bez jakýchkoliv očekávání - a musím říct, že mě celkově zachovala chladným (bohužel jen v čistě metaforickém smyslu). Trochu mě zklamalo odhalení nové Mafie, konkrétně její zasazení, ale je možné, že jsem akorát konzerva a ve finále bude hra nakonec lepší než všichni její předchůdci (nepravděpodobné, ale možné).

Metal-Gear-Solid-V-1

Naopak mě potěšily záběry z XCOM II a Metal Gear Solid V, podle kterých jsou oba tituly na dobré cestě a já nemusím propadnout hluboké depresi (a proto raději nebudu psát o nově ohlášeném Strongholdu). Jinak se nestalo se nic, co by mě shodilo ze židle, což ve finále není nutně špatně, a tak bych GamesCom 2015 hodnotil celkově kladně.

Zpravodajství Gamescom ve spolupráci se společností Playman

Playman - Playclub

Děkujeme za partnerství hernímu VIP obchodu Playclub.

Tagy: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Hodnotíme GamesCom 2015. Výstava patřila třetí Mafii [GC 2015]

Žádné komentáře.