CDR.cz - Vybráno z IT

K čemu jsou mi dobré chytré hodinky? Doprava a navigace na zápěstí usnadní život

Chytré hodinky by měly být hlavně pomocníkem a nástrojem pro efektivnější zvládání situací běžného života. Co se mi zatím nejvíce osvědčilo v oblasti dopravy a proč na hodinky na zápěstí v některých ohledech nedám dopustit?
blog
Moto 360 Press

Když jsme vám před několika týdny přinesli recenzi chytrých hodinek Motorola Moto 360, řešili jsme spíše širší pohled na věc. Jak vše funguje, co je v balení a jaké jsou první dojmy. Doba pokročila a díky pravidelnému užívání člověk snadno objeví další zajímavosti.

Dnes se podíváme na dvojici aplikací, které u hodinek považuji za jedny z nejužitečnějších. Obě se svým způsobem týkají dopravy či navigace a navíc jsou zdarma. Jednat se bude o Google Maps, jejíž funkci asi netřeba příliš popisovat a také novinka v podobě aplikace Metrobot. Kdo odhadoval, že Metrobot má spojitost s pražskou podzemní dopravou, měl pravdu!

Google Mapy - klasika na zápěstí potěší hlavně při procházkách

Nedávno jsem se vydal na návštěvu historického centra Prahy. Jakožto nepříliš znalý obyvatel hlavního města jsem hledal některé známější lokality a neustálé „civění“ do displeje telefonu mě vytáčelo. Chci se sice nechat navigovat, ale zároveň bych si město rád prohlédl. Nervózní sledování mapy v telefonu to člověku ale příliš neumožní.

Google Maps Hiking Woods 1500 X 991

Byť zůstala aplikace Google Mapy stejná, situace se radikálně změnila s hodinkami na ruce. Kulaté Moto 360 mi umožňují navléct na zápěstí zařízení, které na první pohled nevypadá vůbec chytře (čtěte ošklivě a hranatě), ale chytré jsou. Při zapnutí navigace skrze Google Mapy nemusíte v ruce držet telefon a ten tak může zůstat v kapse. Člověk na sebe konečně nemusí zbytečně upozorňovat, narážet do překupníků s drogami a rozbíjet vitríny typicky „českých“ matrjošek.

Hodinky Moto 360 Wear Android 34 0Hodinky Moto 360 Wear Android 40 0

Hodinky při každé nové události a blížící se změně trasy zavibrují a na displeji ukáží grafický náčrt cesty s komentářem ve stylu „za 50 metrů vlevo“. Ztracený se zkrátka jednou za chvíli podívá na displej hodinek a vypadá hned o něco méně jako zmatený turista.

Metrobot - pražské metro v líbivém kabátku

Pokud jste obyvateli našeho hlavního města, jistě často řešíte dilema, zda na jezdících schodech popoběhnout a stihnout tak potenciální příjezd metra, nebo můžete v klidu vykračovat a kochat se shonem ostatních. Starý dobrý Idos je v takové situaci dosti neohrabaným řešením a právě zde přichází na řadu Metrobot.

Moto 360 Metrobot

Geniálně jednoduchá aplikace funguje následovně: Metrobot díky lokalizačním funkcím pozná v blízkosti jaké stanice metra se nacházíte. Podle toho vám následně na displeji hodinek nabídne volbu směru, do jakého plánujete jet. Vy už jen potvrdíte kliknutím a obratem vidíte, za jak dlouho přijede souprava ve vašem směru. Více toho neumí (jen v prostředí mobilu lze objednat SMS jízdenka) a to je podle mého mínění dobře. Nechci totiž v podobných případech složitě zadávat, co a jak má aplikace udělat. Chci okamžitě vidět, kdy mi jede metro! A to Metrobot zvládá perfektně.

Za aplikací stojí úspěšný český startup Strv (dříve uLikeIT), který v současnou chvíli svým vývojem míří hlavně na trh do USA. Abyste jí mohli vyzkoušet, nemusíte být majiteli chytrých hodinek. Postačí běžný telefon s Androidem a funkce jsou totožné, na hodinkách jen vše vypadá tak nějak elegantněji. Podobně funguje Google Now, kdy po nastavení oblíbených lokalit dochází k automatickému hledání spojů. Produkt internetového giganta však trpí tím neduhem, že ne vždy se rozhodne spoje načíst.

Využíváte na chytrých hodinkách některou aplikaci, která opravdu stojí za to?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu K čemu jsou mi dobré chytré hodinky? Doprava a navigace na zápěstí usnadní život

Sobota, 17 Říjen 2020 - 19:00 | petramajtl | Já teď vybírám k Vánocům manželovi hodinky https...
Pondělí, 5 Leden 2015 - 00:57 | Marek Mikuš | Mam ceske Primky od Eltonu a posledni dobou je...
Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 - 15:58 | Nnet | Zajímají mě spíš hodinky s e-ink displayem. Stačí...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 14:38 | Janadruhou | Chápu, že někomu se to líbí a vidí v tom něco co...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 10:02 | Lukáš Voříšek | Omlouváme se za problémy. Nyní by již vše mělo...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 21:22 | jakub novak | Bohuzel pro moji roztrzitou povahu plati: "...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 17:30 | HKMaly | Muzete neco udelat s tou chytrou cache diky ktere...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 11:56 | i KK | Děkuji :)
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 11:15 | Lukáš Voříšek | Pěkný den, přehrávač se ovládá ve speciálním menu...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 10:46 | i KK | Dobrý den, chtěl bych se zeptat autora, jak se...

Zobrazit diskusi