CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Krátce o pirátství v souvislosti s výchovou dětí

Hezky napsano...Uprimne receno, nejak me nenapadlo nad tim takhle premyslet, ale je to pravda. Fakt dobre napsano..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Učme děti chápat , že nezřízený konzum generuje pouze další závislost na komerčních produktech . Učme je , že si s jednou hrou vystačí , učme je že jedna platforma postačuje ,učme je požívat svobodný software , vlastní hlavu i software pro studijní účely.. i když vám že školy pak budou nosit móresy ,že Office musí dnes zvládat každý . Ukažme jim ,že YouTube a automatické platby nejsou cestou .Učme je že za vydanou peněžní hodnotu by měli vždy obdržet adekvátní protihodnotu , učme je kterak ignorovat reklamou přesycená média a učme je ukázat vydavatelům že mnohý obsah je urážkou i kdyby byl šířen bez nároku na honorář i v digitální formě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, s jednou hrou si nevystaci nejen dite, ale ani dospely :-) Ja sice hraju zasadne hry, na kterych mam odehrano minimalne stovky hodin, ne-li vice, ale I tak jich hraju vice, jak jednu:-)
Deti mi jeste nechodi ani do 1 tridy, no az je budou ucit office, tak jim rozhodne reknu, at se ucej, jak to funguje, protoze to v zivote budou potrebovat.
A take je ucim uz odted, ze za vsechno, co "zkonzumuji", se nejakym zpusobem musi zaplatit a ze nic neni "zadarmo" - ani ty lizatka v obchode, ani nic jineho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naše společnost je založená na konzumu. Podívej se jaká vypukne panika, když se spotřeba čehokoli sníží. Náš konzum ovlivňuje zásadně globální ekonomiku. Možná to je smutné, ale takový model si lidstvo pro tyto dny vybralo. Právě spotřeba, která generuje prostředky je motorem vývoje, protože pak můžeme být lépe vybízeni k nové spotřebě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Malá oprava: To si lidstvo nevybralo, to bylo lidstvu vnuceno, a není to motorem vývoje (možná tak vývoje kurvítek), ale naopak destrukce. Když to manžerům klesá tak panikaří jenom oni, téměř všechny domácnosti už dávno hospodaří s vyrovnaným rozpočtem protože prostě musí, vědí že kupovat nové produkty (bavíme se o elektronice, autech apod) co pár let je pro ně ekonomicky blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi krásný příspěvek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem nevidim v tom ze si tu hru nechcem kupit .. ale v tom ze ked si ju kupim tak mi jednoducho koli "ochranam" nefunguje korektne a naopak nelegalna verzia ide bez problemov. V davnejsej historii som sa na to pytal ze nejaka hra bude mat ochranu ktora ked videla virtualne mechaniky a tak tak ich odpajala a podobne .. tak som sa spytal vyrobcu hry ze ak si hru kupim a budem vlastnit fyzicky mediu ci mozem pouzivat "nelegalnu" hru lebo si nechcem zasvinit pocitac nejakou ochranou ktora si bude robit co sa jej zachce ... samozrejme ze nesuhlasil, tak som napisal ze ale na co tam potom tu ochranu davaju .... odpoved bola ze oni ju tam ani nechceli dat ale distributor na tom trval inak by tu hru odmietol ... . Takze ak je clovek diskriminovany za to ze si hru kupi legalne uz nema chut dalej kupovat ine legalne hry a neda sa tomu ani cudovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ano suhlasim s tebou. je fakt smutne, ze ked si nieco legalne kupim tak ma obtazuje reklama, obtazuje upozornenie aby som nekradol (sakra sak som to kupil) a obtazuje kadejake ochrany ci xy prihlasovacie softiky. To to je pre kupujuceho maximalne neprijemne. A co ked sa mi zlomi nosic? Teda aspon to co inak nejde kupit. Nuz clovece mas smolu kup si to znovu za plnu cenu. Esteze pri hrach cez steam a pod toto riziko odpadlo.

Je tu aj cena hry. Tinageri by kupili najviac ale maju malo penazi tak radsej upiratia co ide. Zarabajuci zas nemaju dost casu na hry a preto kupuju malo. Mobili ukazali cestu velkym hracom, ze za male platby sa da predat vela a trzby stupaju. Takze predajny model je potrebne tiez zmenit aby klesol podiel nelegalnych kopii a na toto pristupuje len malo kto.

Najviac mi chyba na co sa pri hrach, filmoch, hudbe vztahuje zaruka za moje peniaze. toto sa mi nikde nepodarilo najst. Ake zavady produktu su krite dvojrocnou zarukou? Obsah ci len mechanice medium? A co som si vlastne kupil? Pravo pouzivat (hru,film) ci mosic s obsahom. Myslim si, ze ked sa odpovie na par otazok formou zakonov tak sa mnoho ludi rozhodne ktorym smerom pojde.

Na zaver, nejake percento nelegalnej distribucie bude vzdy iba preto, ze niekto sa najde aby ukazal, ze to ide.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nekupujes v skutocnosti produkt ale iba moznost ho pouzivat takze zaruka ..ehm ... EULA je samy blud a viac krat bolo pisane ze vlastne odporuje platnym zakonom a tie su nadradene nad licecne ujednanie.
trosku mimo ale napisem skusenost s win 10 ..samozrejme som stale zatvaral krizikom hlasku ze ci chcem nainstalovat win 10 teraz alebo vecer .. aj tak sa mi svojvolne nainstalovali, tak som ale po hodine ako sa nainstalovali odmietol licecnu zmluvu, tak spravne dalo ze ked nesuhlasim tak sa vrati povodna verzia win 8.1 ktoru som tam mal ..lenze ups niekde urobili sudruhovia v Microsofte chybu a skoncil som s ciernou obrazoukou. uz som rozmyslal nad tym ze naistalujem znovu win ..nastastie mam DVD (normalne kupeny win) ale este som sa pohral s prehodenim Bootovnia a hura win 8.1 sa smpustilo ..o dalsi den sa mi win 10 naistalovali druhy krat svojvolne .. tak som opat odmietol licecne ujednanie a tentokrat aj vratili normalne win 8.1 funcny spat .. okrem toho ze som stratil zase dalsie 2 hodiny ..hodina instalaci a hodina odistalovanie win 10. dva dni co neisiel PC lebo to nevratilo do povodnej podoby .. ale zaruka je vlastne veskera zadna. Len som bol zvedavy ze keby som user ktory proste by dal PC do servisu ci by Microsoft preplati preinstalovanie pocitaca a vlastne aj servis kedze jeho svojvolnym konanim mi PC nefungovalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no ved to. co pises je uplna pravda. A vies co je najzabavnejsie? Tusim v Eule je napisane, ze MS neruci za skody ktore ti sposoby svojim Win. Pri samovolnom preinstalovani na Win 10 a sudnom spore, ze si prisiel o tvoju pracu, povedzme programujes SW v hodnote 100 000€, co by na to sud povedal. Ved ty si nesuhlasil s instalaciou noveho win.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Něco podobného se jen stěží dalo spojit s krádeží. "

Nedalo, neda a nebude dat. Poruseni autorskych prav NENI kradez, protoze kradez je definovana zakonem naprosto jasne. Muze to byt i danovy unik, ale kradez z toho neudela ani nejlepsi pravnik.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hry, filmy a dalsi jsou nehmotny veci, tj. neco, co v soucasny podobe (kde prestava byt podstatna zavislosti na hmotnym nosici) existuje sotva dvacet let. Mnozi si to odmitaji pripustit, ale je to naprosto zasadni novinka, ktera je uplne jina nez vsechno, co jsme jako lidstvo doted znali. Nikdo nevi, jak to spravne uchopit a nez si to sedne, ceka nas souboj ruznych extremnich napadu, jak to nejlip resit.
Jedni to vidi jednoduse, vec jako vec, kradez jako kradez a nevadi jim ani takovy do oci bijici rozdily, jako ze jedno auto lze ukrast jen jednou a puvodni majitel uz ho pak nema, zatimco u filmu to jde milionkrat a presto majiteli stale zustane. Nezajem, vec jako vec, stejny pravidla prece musi fungovat pro vsechny. To je jako kdyby nam sem nejakej ufon dovezl novej dopravni prostredek, kterej se umi pohybovat nadsvetelnou rychlosti, my bysme pokrcili rameny a placli na nej nalepku 130 jako rychlostni omezeni, protoze takovy proste mame pravidla pro dopravni prostredky.
Pak jsou zase extremisti v druhym smeru, kteri z nadseni, ze pri kopirovani na prvni pohled nikde nic nechybi, uplne zazdili myslenku, ze porad nekdo musel vytvorit original, nebylo to zadarmo a pokud budou vsichni jen kopirovat a nikdo mu nic neda, asi moc dalsich originalu do budoucna nevznikne.
Ted je potreba jen pockat (deset let, sto let, nikdo nevi), nez se to ustali v nejakym dlouhodobe udrzitelnym stavu, kterej vsichni prijmou jako fakt. Podle me od toho nejsme zase tak daleko, soucasnej system, kdy si kazdej koupi co ho bere nejvic, zbytek si "pujci" od ostatnich a vsichni jsou happy, funguje celkem dobre. Jen si to nekteri odmitaji pripustit, takze i do budoucna se budou objevovat absurdni napady na nesplatitelny pokuty za stazeni par empetrojek a podobne. Ale co, kazdy zacatky jsou tezky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"extremisti v druhym smeru, kteri z nadseni, ze pri kopirovani na prvni pohled nikde nic nechybi, uplne zazdili myslenku, ze porad nekdo musel vytvorit original."
Ačkoliv nikde nic nechybí, tak existence pirátství prodeje ovlivnit může. Jelikož je to tak jednoduché a dostupné, tak lidi, kteří by si to bývali koupili, nemusí. Samozřejmě jsou lidí, kteří si to koupí, aby právě podpořili prodeje za to, že originál někdo vytvořit musel. Ale kdyby tu ta možnost to "tak jednoduše ukrást" nebyla, tak by si to i ten zbytek musel koupit. Samozřejmě je tu ještě faktor ten, že v některých případech je pirátství skvělou reklamou, ale o tom zase jindy.
Co jsem tím chtěl říct, je, že produkt sice nezmizí, ale ten prodej, který by se jinak uskutečnil, se nestane. A tak má hráč hru a vývojář nic. A je mi jedno, jestli někde něco ubylo nebo ne, ubyl prodej.
Nejlépe bych to připodobnil k situaci, kdy si člověk dojde do restaurace s vlastním jídlem nebo pitím. Nikomu nijak neublížil. Jídlo neukradl. Kuchař se dokonce ani kvůli tomu člověku nenadřel. Dokonce restaurace vypadá plnější, což vítá další hosty. Ale protože si ten člověk přinesl vlastní jídlo, aniž by si ho koupil, tak restaurace přišla o kšeft. Kdyby to takhle dělala polovina hostů, tak mohou restaurace zavřít.
Jenže tam nás ostatní lidé vidí, a je to obecně bráno jako neslušnost. U pirátění jsme sami, stahujeme anonymně. Nikdo nás nekárá. Není to obecně bráno jako něco špatného (viz článek o výchově). Až se tenhle pohled změní, možná je šance.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1
nenapsal bych to lepe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybne existujou lidi, kteri tvrdi, ze kdyby to neslo stahnout, danou vec by si nekoupili, ale ve skutecnosti kecaj. Pokud by kopirovani nebylo technicky mozny, cast tehle lidi by prodeje zvedla. Ale zdaleka ne vsichni, protoze by si zase museli odeprit neco jinyho a nelze s jistotou rict, ze by vyhrala zrovna dana nehmotna vec. Obaval bych se, ze spis ne, bez novyho filmu se zije snadneji nez bez zaplacenyho najmu.
Ale to jsou spekulace o nicem, podstatny je, ze kopirovani technicky mozny je a proto se to bude dit i dal. Muzem z toho byt smutni nebo ukrivdeni (podobne jako kdyz tady obcas Lojza teskni po anarchii; nic ve zlym :), nebo muzeme vymyslet zpusoby, jak to potlacit. U nas takovy vymozenosti nemame, ale jinde trestani i za pouhy stahovani neni nova myslenka. Problem je, ze je to masova zalezitost. Kdyz zrecykluju znamej vyrok z jiny oblasti, delal to nekdy kazdej a kdo tvrdi ze ne, dela to doted. Lze vubec trestat neco, co v nejaky mire pravidelne provadi pulka populace? Mozna trosku, semtam nejakej odstrasujici pripad, ale to je zoufale neefektivni, nikam to nevede a se spravedlnosti to nema nic spolecnyho. Tak co s tim?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presvedcovat lidi, ze takove jednani je moralne spatne.
"dospeli" uz jsou nejak nauceni a moc to s nima nehne (ackoliv existuji lide, kteri na stary kolena dosli k presvedceni, ze se chteji chovat spravne, napriklad ja, a s tema se hnout da, ale tech nebude vetsina :-))
Ale je pravda to, co se pise v clanku a co trebas ja delam automaticky - ucit sve deti, ze "krast se nema", "kdyz chces hry zadarmo, tak si na tabletu stahni ty, co jsou zadarmo, ale jinak ne" a porobne.
Me ani nenapadlo nad tim premyslet tim smerem, ze vlastne ted je sance predat "nezkazenym bytostem" ty spravne moralni zaklady I v teto oblasti - no je to tak.
Presvedcovani lidi, ze se maji chovat spravne, je beh na dlouhou trat...ale ma to smysl..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono zrovna na tom tabletu to funguje velice dobre - a proc? Protoze je tam repository, kde
1) Je spousta her zadarmo
2) Je to snazsi a bezpecnejsi nez instalovat neco odjinud
JENZE ma to i nevyhody, a to predevsim pro prodejce: to repository nekdo spravuje a ten nekdo si nechava zaplatit za pridani programu (predpokladam, ze ne kdyz je zadarmo, i kdyz co ja vim) a sem tam neco nepovoli pridat.

Ale mozna je to prave ta jedina cesta, jak pokracovat dal. Protoze co se deje na PC, ze instalovat legalni hru je kvuli ochranam stale tezsi a tezsi, to se pak blbe vysvetluje ze piratit se nema ...

(Ted nevim, funguje steam spis jako na tabletu/mobilu nebo to taky kazi ochrany?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Decka maj na tabletu nejakej Android, takze si tam tahaj neco z nejakeho google cosi...

Co se tyce Pc, mohu se zeptat, jaka hra zpusobila nejake problem, protoze mela ochrany? A nemam ted na mysli cosi 10 let stare...
Ja jsem se s nicim takovym nesetkal snad v zivote, a to si hry cas od casu kupuju - pravda, posledni roky predevsim na Steamu, kde jsem se v zivote nesetkal s jedinym problemem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba GTA IV pod windows 10. Díky ochranám mi ani steam verze nefunguje. Předpokládám že steam přidává ke hrám nějakou vrstvu, právě aby rozlišil legální verzi od nelegální a nechápu proč když chci hrát GTA IV musím kromě steamu nainstalovat také rockstar social, starou verzi games for windows protože ta nová prostě nefunguje a ještě hledat aktivaci na stránkách myslím sony abych následně zjistil že mám smůlu protože si hra stejně myslí že je cracknutá. Kvůli jedné hře si tedy musím založit 3 účty, stáhnout do PC aplikace které nechci, běží trvale na pozadí, spouští se při startu a využiji je třeba jen jednou do týdne když si najdu čas a chci hrát. To potom strávím klidně 10 minut než se tímhle vším proklikám a to třeba mě osobně celkem odrazuje něco hrát a hlavně kupovat když vím že s crackem stačí spustit hru a hrát. Není potom jednodušší koupit si konzoli nebo ty hry prostě stáhnout a hrát?

Další podstatná věc je podle mě také cena. Když potom hra, aby byla kompletní potřebuje několik DLC, vyjde na 2 000Kč přijde mi to dost za hru. Tím spíš, že mi zanese počítač dalšími 3 aplikacemi a ani nevím jestli ji vydržím hrát déle než 10 minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, no s nicim podobnym jsem se jeste nesetkal...GTA V je v pohode (ackoliv jsem se take musel prihlasovat do nejakeho toho rockstar social ci jak je to jmenuje - no nemusim to nijak pouzivat, proste na zacatku hry se to tam prihlasi nejak samo a vice me to nezajima).
Ja jsem fakt nemel nikdy zadny problem s jedinou hrou, a uz vubec ne pokud ji mam na Steamu. A to tam mam I nejake hry, ktere ochrany urcite maji..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a presne tu je pes zakopany.. ty si totiz myslis, ze ked ja akurat hram Doom2016, tak keby nebolo CPY, tak si ho za 60€ kupim.. Prisaham na co len chces, ze som si nikdy nekupil, a nikdy nekupim akukolvek hru za 60€. Cize vyvojar bude mat tak ci tak 0.00,- kym nepridu s 10€ mesacnym pausalom na vsetky hry na svete. V hudbe to uz pochopili, vo filmoch zacinaju chapat, preco to nepochopia distributori hier?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" tak by si to i ten zbytek musel koupit." - tak tohle je fakt blbost. Další redaktor na výplatní pásce OSA, Dilia apod. ? Šíření takovéto demagogie by mělo být trestné.
Pokud někdo "rozdává - rozuměj vystavuje na internetu" - tak je to má volba jestli si to vezmu nebo ne. Ve chvílí kdy to nerozdává, tak je to má volba jestli si to koupím. A dost často si věc nekoupím, ale zdarma potěší.

P.S. Hry/software si kupuji, a přesto když zrovna Ubisoft dává hry zdarma, tak si je vezmu a zahraju. Normálně bych si je nekoupil. Navíc z her co jsem si koupil, tak jsem opravdu hral cca 15%. Ostatní byly sra*ky s dobrým PR.

Bohužel elektronická licence se nedá tak jednoduše reklamovat a vrátit.
Takže de facto okradeným jsem já jakožto zákazník. Navíc mám koupenou licenci a ne produkt, kdybych chtěl hru přeprodat, abych snížil svou ztrátu tak nemohu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak trochu k článku:
Komise EU teď vydala nový návrh zákona, v kterém každý "větší" server, na který uživatelé mohou uploadovat data, bude muset mít povinný "automatický blokovač nelegálního obsahu". Takže něco jako je ContentID od Google.
Ale to, že vývoj ContentID stál Google $60 milionů a kde na to každý server má vzít peníze, to už Komise EU neřeší.
A Komise taky vůbec neřeší "Fair Use" (tj. že některé uploady nejsou protiprávní i když obsahují část jiného díla. Boti budou muset automaticky blokovat vše.)

chtělo by to nějakou petici proti tomuhle nedořešenému a hloupému zákonu.

zdroj:
https://torrentfreak.com/eu-proposes-mandatory-piracy-filters-for-online...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zakony nejsou hloupe, hloupi jsou jen lide:) A EU proste nastinuje smer .... ale neni to nejaky "zly pan v EU", EU je tvorena i nasimi poslanci!!! Takze hazet neco na EU je pitomost. Navic stat to automaticky nemusi prijmout, takze jde jen o to najit spolecnou rec ..... pokud teda nejde vyslovene o vlezdoprdelismus Sobotky:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim jak je stary autor, ale ja si teda pamatuju doby, kdyz jsem jeste od znamych na dvojceti kopiroval kazety do ZX Spectra nekdy ve 13ti letech a pak jeste hodne dlouhou dobu nosil od kamarada 3.5" diskety s hrama, jelikoz s tim "kseftoval". A rozhodne to nebylo o piratstvi nebo o tom, ze jsem na ty hry nemel penize (jakoze samozrejme nemel), ale o tom, ze se proste nikde koupit nedaly!!!
A rekneme nekdy v dobe 20ti let, kolem prelomu tisicileti kdyz jsem sel na vysokou, tak uz se sice dal SW koupit, ale stal zcela nesmyslne penize. Pamatuju treba na windows, ktere staly snad 15 tisic, to bylo me rocni zivobyti na skole OMFG!!! Cili to fyzicky NESLO! A myslim, ze to pretrvava dodnes. Kdo si stavi PC sam, jen tezko da tretinu ceny do windows. Kdo si kupuje hotovy pocitac s OEM verzi, ktera se na celkove cene projevi minimalne, tak ten samozrejme legalni ma. A i v dnesni dobe se da poridit SW primo z americkeho microsoftu za doslova zlomek ceny u nas v obchode, to je proste zcela tristni a v neporadku. Si pamatuju, kdyz jsem kupoval retail verzi W8 PRO za necele tri stovky z americkeho microsoftu!!! Mel jsem jich asi 15:o))) A jednu jsem prodal na aukru za pro CR vyhodnou cenu a zaplatily se mi vsechny:o)
V jinych statech to bude zase o necem jinem. Ja hrube nesouhlasim, ze si treba nemcouri zijou lip, protoze si auto koupi za dva platy. Zas barak nekde v prdeli u nich stoji milion euro, takze myslim, ze zivotni naklady jsou takhle srovnatelne s platy v danem miste. Stejne v nejakem fuckistanu musi vyzit s dvuma tisicovkama na rok. Ale diky vyssim absolutnim prijmum si muzou dovolit daleko vic spotrebnich veci. Kdyz ma nemec 10% na gadgety nebo SW, tak si jej muze koupit 5x vic nez cech, ktery si odlozi stejnych 10%. A tim je to pokrivene a mela by byt cena i adekvatni k prijmum v dane zemi. Treba namatkou office 365 stoji nekde v tadzikistanu (da se platit dokonce dolarama) asi jen ctvrtinu, ale treba v jinych a mnohem zanedbanejsich zemi stoji i vic nez u nas (ruzne po africe atd). Takze je teoreticky mozne si office koupit v tom tadzikistanu (ten jsem jen placl, uz si presne nepamatuju kde to bylo, ale staci si na strankach vybrat jiny stat a podivat se na cenu). A tak by to melo byt i u nas. Osobne si myslim, ze ani pro nemcoura, ani pro americana neni malo dat 60 dolaru za bluray placku s dvouhodinovym filmem .... je to moc i pro nej. Co teprve pro nas?!?!?! Je to uplne pokriveny svet. Nedam za hru nebo film 15kil jenom proto, abych po 10ti minutach zjistil, ze je to picovina.
A proto ty ceny mely byt uplne, ale uuuuuuuple nekde jinde uz poslednich 27 let!!!! A uz dobrych 10 let s rozvojem internetu mely byt digitalni distribuce a platit pausalne. Jak zminuje autor netflixy a podobne. To je samozrejme dobra myslenka, ale nedotazena myslenka. Opet i u netflixu je regionalni omezeni (pametnici, co nekdy videli DVD jiste vzpomenou na regiony na DVD, ja nikdy DVD prehravac nevlastnil, takze nevim), coz je totalne tristni fasismus. Ale hlavne jde o to, ze je tam pul promile video obsahu. Treba ruzne hudebni sluzby mi prijdou, ze nabizeji snad vse (ikdyz to nepouzivam, tak jsem tam kdysi brouzdal a fakt, ze jo). Tohle musi prijit i na video prumysl, kde proste za nejake 200 mesicne dostanu pristup ke VSEMU! Nebo alespon 95% veskereho obsahu co byl kdy natocen. A samozrejme budou vychazet novinky ihned a ne s rocnim zpozdenim. Pak se muzem bavit. Kina jsou uz davno mrtve, kdo normalni chodi do kina, kde po par minutach zjisti, ze je to picovina, musi tam byt s dalsima 150ti hlucnyma lidma, kdyz doma si nastavi zvuk jak potrebuje, zastavi si kdy potrebuje, nazere se ceho chce za nepredrazene prachy a jeste nemusi jezdit kamsi do rite do kina a projektor za 10 tisic nabidne daleko vetsi komfort nez kino. Az takova sluzba bude, zacnu platit za stahovani filmu a serialu, do te doby to jisti torrent. Stejne tak hry. Hry uz proste nehraju, protoze si nechcu svinit pocitac virama z cracku a co nejede v hyper-v nebo vmwaru, tak na to hazim bobek. Ale i tak, ted mam novy pocitac a jsem si rikal, ze bych si neco zahral. Treba novy unreal je zdarma a je to fakt celkem dobra hra. Pustil jsem si demo dooma (mimochodem, vi vubec lidi, ze ted uz je neomezene??? a ne jak tenkrat jenom na par dni?) a klidne bych si zahral celeho. Ale ne za 16 stovek na steamu, zvlast kdyz se da krabicovka sehnat v obchode u nas pod 8 stovek!!! Jak je treba tohle mozne?!?!? TO MI VYSVETLETE!!!
A dival jsem se, ze existujou, nejake tusim EA?, sluzby, kde za nejakych 5 dolaru mesicne muzete hrat hru kterou chcete, ale bylo tam asi jen 30, pro me nezajimavych, her od jednoho vyrobce. Ale to je opet spravny zacatek a az to bude za 200 mesicne a budu si moct hrat COKOLIV a vyrobci si rozdeli prachy podle doby stravene v jednotlivych hrach, stejne jako filmove studia, tak se muzem zacit bavit! A to bude presne doba, kdy skonci piratstvi. Pravda, na specializovany drahy SW asi ne, ale tam zas tolik ti studentici nebo domaci uzivatele neskodi, spis naopak, takovy photoshop se dostane do podvedomi a je to proste primarni platforma, kterou pak clovek muze zurocit v praci, kde licenci firma zaplati. A v mensim SW vidim budoucnost ve windows store, rad uvadim treba totalcommander, az bude na storu za stovku, tak si jej koupim a nebudu o tom ani uvazovat. Ale nekde se registrovat a posilat to nekde pres banku slozite nebo pres kartu kdovijak bezpecne, to proste ne ...
S tim poslednim u malych programu je to otazka radu mesicu az let. Bohuzel s tim videem a hrama to vidim na poskakovani na miste dalsich 10 let nez takova sluzba zacne opravdu fungovat .....
----------------
Cili abych to shrnul, k pirateni nas dohnaly ZCELA ZREJME A OSPRAVEDLNITELNE okolnosti a muze za to nerozum a nenazranost filmovych a SW spolecnosti .... u filmovych spolecnosti zcela bestialni nenazranost:o) Jako budou se holt holywoodsti herci muset smirit s tim, ze maji normalni praci (stejne jako 99.9% jinych hercu) a nebudou za film dostavat miliardy, ale jen miliony ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ač nejsem tak radikální a sem tam knihovničky na Steamu, GoG či Google Play podpořím , s tím , že se obchody s digitalizovaným obsahem zvrtly do absurdní podoby musím souhlasit .
Obzvlášť v knihách je stav tristní . Abych platil za stažení digitální kopie tolik , kolik stojí pořízení fyzické kopie knihy to, už chladnou logikou nevysvětlí žádná zapřísáhlá odbornice z palmknihy.xy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není až zas tak jednoduché.
1. Někteří z nás pamatují doby kdy programy jinak než kopírováním sehnat vůbec nešly.
2. Pokud na ten program nemám tak ho prostě nekoupím, bez ohledu na to jestli bude nebo bebude existovat pirátská kopie, tak ode mne distributor neuvidí ani halíř.
3. Je otázkou nakolik "pirátění" poškozuje vydavatele hry. Nejde prostě jen říct upirátilo se 100000 kopii jedna stoji 50$ takže škoda je 5M$. Správnější je spočítat kolik utratili lidi za ty pirátské kopie (například dříve 2$ za stažení a vypálení cd, takže to by nejspíše mohli utratit jinde třeba za originály)
4. Pirátské kopie mohou mít pro výrobce SW naopak pozitivní dopad, viz MS a jeho wokna...

Já osobně jsem toho názoru, že pirátství jde prakticky eleiminovat snadnou dostupností a cenou na něčem jako je steam a totéž platí pro knihy filmy a video.
U dětí a studentů to z ekonomického hlediska nemá cenu řešit, ti to stejně nekoupí a takhle alespoň fungují jako reklama.Z hlediska morálního je nesmysl nadávat na něco co nikomu vlastně neškodí...
Sám za věci co si zahraji docela draze zaplatím a na nic dalšího prostě nemám čas...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z moralniho hlediska je extremne spatne pozivat zdarma plody cizi prace, ktery si preje za tuto praci dostat odmenu. Tak to proste je.
Je jedno, jak jednoduche nebo slozite to jo.
Pokud nekdo naprogramuje hru, musel do toho dat nejek penize, ale u nejake "umeni". To neumi kazdy. Ja osobne bych zadnou hru nevymyslel, protoze na to nemam talent.
Takze tim, ze si hru koupim, ocenim nejen samotnou praci, ale I to, ze nekdo umi neco, co ja ne.

U deti a studentu je potreba vychovne pusobit tak, aby se v dospelosti chovali "spravne".
Nemam problem s tim, ze si nejaky student neco obcas stahne. Ale at alespon vi, ze dela neco, co neni uplne ok a at se u toho alespon trosku zastydi, kdyz uz nic jinyho

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl ten kdo to naprogramoval za to zaplaceno taky dostal. Tím že si to stáhl nějaký student zadarmo o žádnou odměnu nepřišel.. Naopak ještě mnu tím udělal reklamu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, dostal tedy zaplaceno od nejakeho investora, ktery zcela logicky musi dostat sve penize zpet, jinak to uz priste neudela a nic nezainvestuje.
Takze jsme tam, kde jsme byli.
Ono to fakt neni tak, ze by se nekde ve vzduchu zhmotnily penize a ty dostal ten programator a takze tedy nikdo o nic neprijde, kdyz si tu hru pak vsichni stahnout a nic za to nezaplatej...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opět nesmysl. Tím že si to nainstaloval někdo kdo by si to stejně nekoupil investorovy žádný zákazník neubyde. Přesně naopak.
1. zabrání se tomu aby dotyčný koupil jednodušší levnější produkt od konkurence
2. naučí se s tím dělat a až bude mít peníze tak to třeba koupí
Opět opakuji viz MS windows.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty ovsem NEVIS, kolik z tech, co si to stahnou zadarmo, by si to za penize koupilo, kdyby museli.

A predevsim: Me jde o moralni stranku veci. Nekdo vynalozil nejake prostredky a je nemravne vyuzivat plody jeho prace zdarma, pokud to tedy on sam zdarma nenabidne.

Ja chapu, ze nejaka moralka je spouste lidi u prdele, no potom to tady tak vypada, jak to vypada.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že to vím. Kde nic není ani smrt nebere. Na tom používat něčí práci zadarmo nic nemorálního není, děje se tak od počátku věků a dělá to každý z nás celý život. A autor/prodejce zde zaplaceno rozhodně dostane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, jak rikam...diky takovejm zmrdum a hajzlum, jako jses ty, to tu vypada tak, jak to tu vypada.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro hlupáka každý hloupý...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak koukam, ze urcita schopnost sebekritiky ti nechybi, tak trebas jeste neni vse ztraceno a dokazes se nad sebou trosku zamyslet...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ok. tak to skusme ako to maju oni.. ja ti opravim pocitac, a ty mi za to zaplatis pri kazdom zapnuti pocitaca 1€. Ok? To mame nech nezerem 250x do roka.. spravim 20 pocitacov a mozem ist do dochodku. Lebo Karel G. len 1x naspieval "hit xy" a preco kurva chce dokonca zivota dostavat peniaze?????? to kde sme? To je to, co tu je nemoralne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zde bych podotkl, ze srovnavas jablka a raketoplany...
Pokud opravis pocitac, tak jsi udelal na to mel naklady, ktere se daji jednorazove zaplatit.
Pokud napriklad vytvaris film, tak naklady na vyrobu toho filmu jsou - pro priklad - 100 milionu korun.
Zaplatis za film 100 milionu korun? Asi nezaplatis, predpokladam.
Takze se jedna o uplne jiny obchodni model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to myslis Star wars 7, ktory stal 260M, prvy vikend iba v USA zarobil 250, za 12dni 1G a za 53 dni 2G? A oni stale pytaju za bluray 20€? Zadarmo by to mali rozdavat ako vdaku fanusikom, ze sme sa im v kinach zlozili na tie 2 miliardy!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, tak bez zafinancovat nejaky takhle uspesny film, vraz do toho par set milionu dolaru a az svou prvni miliardu, zacni ten film davit zadarmo. Muzes jit prikladem :-)
Ve skutecnosti se to proste v tomto obchodnim modelu neda takto brat. Investori obcas vydelaj, obcas prodelaj...ty vydelecne filmy pokrejou ty prodelecne, obcas ani to ne, takze investor zkrachuji...Obcas zbohatnou...
Princip ale zustava - pokud vyrabis rohlik, tak naklady na rohlik se daji spocitat a cena rohliku se da nastavit tak,aby se rohlik vyplatilo udelat a jednomu cloveku prodat.
Pokud vytvaris film/hudbu/knihu/a podobne, tak s ten vysledek neda prodat 1 cloveku, ktery by to cele zaplatil, a proto se cena rozprostre mezi velkou masu uzivatelu.
A neda se dopredu rict, jestli to bude uspesne, nebo ne.
Oboji ma sva rizika - jak prodej rohliku, tak prodej filmu a imho je proste spravne zaplatit jak za ten rohlik, tak za ten film.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zloděj je i ten co slíbí něco a potom to nedodrží. PR v herním průmyslu je jedna velká lež a jeden podvod za druhým. Dále agresivní příchod placeného dodatečného obsahu naprosto ničí spoustu her. Dělá z her předražený odpad. Posledně mikro-trasakce v Deus Ex jsou opravdu zhovadilost. AAA singl player hra za plnou premiovou cenu s mikrotransakcemi.

Dnešní svět je tak blbí, absurdní a nenažraný že bych se nedovil kdyby se licencovala matematiky a ty musel platit prachy za to že ji používáš.

Bohužel oj3bávání není trestné. Krádež ano.

SW je prostě jiný svět na který platí naprosto jiná pravidla. Je to ale svět absurdit kde se lidé snaží zpoplatnit vše. 0 a 1 je zadarmo. Dokud nebude v zákonu ustanoveno jinak tak smůla.

Kdyby herní průmysl se držel s těmi podvody a degradací na uzdě tak není potřeba pirátit hry. Protože díky tolika různým slevovým akcím si muže hru koupit každý nebo ji i dostat zadarmo. Na to jen říct to. Kéž by takhle fungoval i jiný digitální obsah jako filmy a hudba.

Pirátství proč vzniklo? Díky nedostupnosti obsahu a jeho ceně a službách.
Kdyby internet byl licencován tedy byl placený tak dnes žijeme úplně v jiném světe. Vývoj SW je náročný a drahý ale pokud si jej lidi nemohou pořídit tak postrádá smysl. Digitálně redefinuje celý náš a stejně jako vzduch by měl být zadarmo aby každý měl šanci se dostat na úroveň jako ostatní. Prostě smazat ekonomické rozdíly a možnost se kvalitně vzdělat.

"Nechápu jak je dnes možné že jedna část planety trpí obezitou a ta druhá hladomorem."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém tzv. "pirátění" je bohužel mnohem složitější a zauzlovanější, než by se dalo v jednom článku a jedné diskusi obsáhnout.Takže jen jeden maličký střípek: argumentovat morálkou ve světě, jemuž vládnou a který řídí v převážné většině totálně amorální politici, megabyznysmeni a banksteři, je zcestné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze proto, ze se nekdo jiny chova jako hovado, tak se budes chovat jako hovado taky, protoze "to tak je normalni" ?:-O
Uffff

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vždy mně fascinuje jak morálkou argumentují jedinci, které doma zjevně nenaučili ani slušnému chování. O tom že bu dokázali loogicky myslet a reagovat na argumenty ani nemluvě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pane autore, přečtením tohoto komentáře jste mě právě virtuálně okradl o 100 Kč. Dokažte, že ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si děláte ... Obhajovat krádež jako morální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O jaké krádeži tu jako kdo mluví? Nějakého SW? Třeba jako když MS ukradl MS Dos?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to je prave ten problem, ze zavedeny pravidla tykajici se tradicniho vlastnictvi a vsech dalsich od toho odvozenych veci, jako je treba zrovna pojem kradez a proc ji chapeme jako spatnou vec, zde tak uplne nesedi.

Cely je to primo postaveny na vzacnosti veci. Kdyz mam neco ja, nemuze to mit nikdo jinej a od toho se odviji nejaka hodnota. Kdyz nasel praclovek super ostrej kus sutru, kterym neco skrabal neco si z nej udelal hrot na ostep, mohl ho mit jen on a ne ostatni, protoze presne takovej druhej sutr nebyl. A pokud ho nekdo jinej fakt moc hodne chtel, tak puvodniho majitele majzl necim po hlave a vitezoslavne se stal prvnim zlodejem.

Ale kde je nejaka vzacnost konkretniho kusu treba hry? Neni, neexistuje, pocet kopii neni nicim omezenej, takze hodnota jedny konkretni se limitne blizi nule. Nelze samozrejme rict, ze se teda maji vsichni vykaslat na placeni, to by bylo spatne. Ale zaroven je naprosto pochopitelny, proc vetsina lidi vidi kopirovaci "kradez" jako neco uplne jinyho nez normalni kradez.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzacnost je v cloveku, ktery ji stvoril.
Je potreba, aby si lidi uvedomili, ze vzacne nejsou ty jednicky a nuly, ale ze vzacna je ta prace a tu je nutne ocenit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To zni moc pekne, bez ironie. Ale prilis nas to neposunuje v tematu, nakolik je kradez a kopirovani stejna ci ruzna vec a jak k tomu pristupovat. Ja tvrdim, ze pouzivat slovo kradez na oboje je zamerny mateni pojmu. Beru, ze to k tomu muze svadet, kdyz to chodi jako kachna, kvaka to jako kachna... Ale pokud to zaroven ma dva metry, hunatou srst a ostry tesaky, mozna neni uplne nejlepsi se k tomu chovat jako ke kachne. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V pohode, nemam problem ani s jednim - samozrejme se nejedna o kradez v pravem slova smyslu, na druhou stranu nemam ani problem to v ramci "zkratky" za kradez oznacit :-)
Ale jak rikam, jsem si plne vedom, ze to kradez neni, urcite ne v tom presnem doslovnem vyznamu, jaky to slovo ma :-)

Imho je spravne, co se tyce moralky, chovat se k tomu cca jako ke kradezi. Tedy vysvetlovat (minimalne detem), ze urcite veci neni spravne delat a ze je spravne chovat se spravne.

A samozrejme nikdy to nebude tak, ze by clovek byl 100% svaty. Vsak ja si pamatuju dodnes, jak jsme v detstvi napriklad lezli pres plot do jedne zahrady a "kradli" jsme tam jablka...a ruzne jine veci jsme delali. Co je ale dulezite - v okamziku, kdy jsme to delali, jsme si jasne uvedomovali, ze delame neco, co se "nema delat". A samozrejme to byl adrenalin a tak, prave diky tomu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Názornou vyuku dětí lze provést jednoduše ve 3 krocích:
1)Pustím dítěti Star-Trek
2)Dítěti seberu třeba mobil a řeknu: "Sebral jsem ti mobil a už ti ho nevrátím - tak to je krádež".
3)"Neboj ale, teď si zapujčím od federace průmyslový replikátor a vytvořím ti nový, ještě vylepšený - tak a to je warez!".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krok čtvrtý: vzít dítě do prodejny, koupit balíček DVD, ukázat účtenku a říci: "Právě jsme svým legálním nákupem krom jiného zaplatili pokutu mafiánům z OSA za to, že bychom mohli být piráti... přeber si to, milý potomku."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, ja ucim deti od malicka, ze kdyz je nekdo jiny svine, tak to nedava duvod byt svine take, naopak ze je to osklive...A ucim je od malicka, ze nas stat okrada, nic hezkeho nam nedava (ackoliv zatim samozrejme s takove nejake soft verzi, zatim jim je par let). A ze policajti, co to na nas vymahaj, jsou svine :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To těm dětem ale vštěpuješ pěkné nesmysly. A chytré děti na to časem i přijdou když si zkusí zjistit jak taková společnost bez státu "funguje".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a proc presne konkretne to jsou nesmysly? konkretne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba, že policajti jsou svině. Oni si jen vydělávají na živobití, nic víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie, su to svine... lebo si tu pracu nerobia... cisty pripad podvodu a posle ta do riti, po staznosti na prokurature uz to trestny cin je... potom procurator len zle opise odstavec a zase musi ist staznost, potom je to uz v poriadku... obvineny splaca minimum co ma nesplati v skusobnej dobe, co spravi procurator opat zacne tresne stihanie, ale do zaloby zase napise len cast odstavca a samosudca spravi co... napise ze si mam dlh vymahat ako chcem a obvineneho aj ked nesplatil v skusobnej dobe pusti na slobodu s podmienkoou... s tym nech si zvysok dlhu vymaham ako chcem... cize obvineny skonci bez trestu a pritom ide o 5 cifernu sumu v eurach... je to trochu mimo temy... len k tomu ze policajti su svine... su

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretože bez toho státu by si se tak s 90% pravděpodobností ani nedožil toho aby si tu ty nesmysly mohl psát..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problematika nehmotného je složitá o tom není pochyb. Bohužel existence člověka a jeho vývoj (a nejen člověka) je postavena na kopírování (případně kopírování s chybami)- bez něj bychom tu vůbec nebyli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze klasicka dojmologie...
Ja uz myslel, ze mas neco konkretniho...no nic

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dojmy tu šíříš jen ty. Co jsi dělal v hodinách dějepisu, spal? Bez pořádné organizace nemůže žádny větší lidský celek existovat. zastavil by se liský vývoj jako takový. Nesmysly o okrádání státem šíří stejné magoři jako skalní komunisti obě dvě ideologie předpokládají "dobrého zodpovědného a poctivého" člověka a takový bohužel všichni lidé nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale houbeles. :-)
umíš číst a psát? pokud jo, tak jsi se to naučil ve škole kopírováním vzoru a okoukáváním téhož.
Navíc se tu míchají hrušky s jablkama za účelem výroby třešňového kompotu. Získat (stáhnout, ofotit, obkreslit, nahrát) audiovizuální dílo pro svojí potřebu AZ povoluje. Pokud by tomu tak nebylo, tak si nenahraješ nic ani z televize. Jiná věc je, pokud poskytneš ke sdílení něco a někde. Pokud použiješ jiné dílo jako svoji inspiraci, tak je to taky ok. Je to znova o tom, že bez rozvíjení původní myšlenky (a tedy částečného kopírování) by taky spousta věcí nevznikla. :-( To, že ochranařské organizace tvrdí něco jiného je sice hezké, leč ani ony na tom nejsou lépe. Příklad? Pokud přijdou se smlouvou o nějakém obsahu, je tento text natolik odlišný aby nebylo možné říci - tenhle text (nebo jeho části, jak rádi uvádějí) není kopií textu od jiného subjektu. Máte koupená autorská práva na jeho šíření? A jsme tam kde jsme byli. Nakonec budou platit všichni za všechno a všem. :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Clanek na objednavku autorskopravnich organizaci? Tady se uz clovek opravdu docka cehokoli. Pro jistotu "moralisticky" blabol o nicem. Slovo "piratsvi" nema dnes zadny realny vyznam. Oznacovat stejnym slovem cloveka ktery zabiji posadky lodi a dite ktere si LEGALNE stahne pisnicku je ZVRHLE. V tomhle state je totiz porad jeste legalni stahovat si pisnicky a filmy odkudkoli. A to ani nemluvim o tom ze autorske poplatky platime v cene datovych medii. Pokud by nekdo namital, ze je nenazrany a je to malo - minuly tyden jsem koupil v hypermarketu film na DVD za 1 korunu. Dokonce i ta plastova krabicka ve ktere ten film byl ma vetsi cenu, takze cena samotneho filmu byla zaporna. Je tedy legalni za film zaplatit i mene nez jednu korunu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je navíc v tom že jsi nezaplatil za film jen právo ho pouštět z toho média a za to médium. Když si koupíš ten samý budou chtít zaplatit znovu nejen za nosič... A to už jim nevadí a neříkaj si zloději. A to ani nemluvím že autoři z toho mají 00nic. Prachy jdou hlavně obchodníkům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na obchodníky nenadávej, taky mají svá rizika. Problém je s těmi velkovlastníky různých práv, kteří si vylobovali neúměrnou ochranu a kteří zabíjejí konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já dětem vysvětlil, že máme důkladně předplaceno, takže už se při stahování nijak netrápí. Nazdar!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když de o hru co je super jako Mass Effect Andromeda tak to objednám, ale pokud je to něco co v X recenzích dostalo špatný rate (asi jsem takovou hru nehrál co byla až tak špatná) tak to stáhnu a vyzkouším. Některé hry jsou tak cool že do nich nic vrazit nemusíte ale prostě do toho Pokémon Go vrazit trochu peněz mě vůbec nemrzí, nejsem lvl 40 ani cheater ale hru mám velice rád tak občas něco koupím a zvětším si tak inventář.
Prostě za nějaké hry platit nemá smysl asi jako Watch Dogs (hra mi nejela, jela ale nehratelná).
Bohužel hry nakupuju z obchodů, které mají i 2x nižší ceny než na Origin (50 euro za hru jste blázni? na to člověk vydělává snad 3 dny pokud není profesionální zloděj/politik).

A jak dítěti vysvětlit že mu toho Dooma nekoupíte a že si to nesmí stáhnout? Pokud dítě není zaostalé tak pro ně není problém tu hru najít na internetu a stejně si ji zahrát. Stejně pokud nemá 18 tak se mu nic nestane. Nebo dítě dostane pokutu nebo půjde do vězení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.