CDR.cz - Vybráno z IT

Krátké ohlédnutí za osmi měsíci s CDR

Než korkový potažmo plastový špunťaz opustí hrdlo láhve, pojďme si společně v krátkosti ohlédnout za rokem, který jsme částečně prožili společně díky prostřednictvím našich stránek.
blog
CDR-kancelář

Jak nejlépe začít… Co se vlastně tento rok událo? Z pohledu DIIT.cz došlo na přelomu prosince - ledna ke změně redakčního systému a k velké migraci starého obsahu. Společně s tím změnil web i grafickou tvář, na kterou si (doufáme) již velká řada našich pravidelných návštěvníků navykla. Přechod na nový RS však umožnil i jinou záležitost – spuštění "nového" projektu pod značkou CDR.cz. Start na prvního dubna nám přišel velmi zajímavý, i když jsme samozřejmě počítali s tím, že je to počin pravda riskantní. Dnes při pohledu zpátky toho určitě nelitujeme, přesto však osobně vidím řadu nedostatků, které jsme si neuměli vydedukovat předem a tím pádem jim zároveň předejít. CDRko nemělo každopádně ale vůbec špatný rozjezd. Díky historické návaznosti a čtenářské znalosti samotné značky jsme měli do začátku od čeho se tzv. odpíchnout a bylo už jen na nás, zdali dokážeme počáteční potenciál rozvinout.

Na druhé straně retrospektiva CDR nám také pěkně zatápí. Právě nedostatečná počáteční komunikace se čtenáři a s firmami okolo nás dělala a ještě trochu dělá neplechu z hlediska rozdělení obsahu a hlavně způsobu zpracování témat. Náš záměr nebylo vytvořit druhý portál s podobným obsahem vedle jinak kvalitního DIIT.cz. (Upřímně, to bychom nemuseli značku odlučovat, ale psali bychom všichni společně na jednom místě.)

Celá myšlenka na oživení značky CDR tkvěla v tom, že z historického pohledu představují naše tři písmenka označení portálu, který psal ve své době o tom, co bylo tím IN (média, vypalovačky). A na této vlně jsme chtěli spustit i nové CDR. Tedy nevracet se konkrétně naplno k oněm médiím a vypalovačkám, ale otevřít nová témata, která nám na DIITku chyběla a která jsou IN pro dnešní dobu. Rozdíl však měl být i ve způsobu zpracování daného obsahu. CDRko chceme cílit i nadále spíše na koncové uživatele, DIITko zase na profesionály, kteří chtějí hlubokosáhlé informace do určitého tématu. Jelikož na motivy vašich diskusí sledujeme, že vás řada našich recenzí ne vždy plně uspokojuje, plánujeme do příštího roku se více kooperativně se sesterským portálem DIIT propojit a nabídnout tak více informací k jednomu tématu. Naši recenzi pro koncového uživatele a fanouška IT, recenze z DIITu pak přinese odpovědi na vaše někdy velmi technické a záludné dotazy, které nechceme samozřejmě nechat bez odpovědi.

Nyní nastává ten správný čas přiznat naprosto otevřeně, že ne všechno, co se udělalo, bylo dotaženo ke spokojenosti obou stran a že i řada našich (mluvím za CDR) prací nebyla zdaleka tak korektně zpracována, jak by si i zasloužila. Z tohoto místa se za chyby a nedostatky za celý kolektiv omlouvám, jednoznačně zlepšení kontrolního mechanismu obsahu pro příští rok zapisuji jako jednu z hlavních priorit. :-)

Jak změřit úspěch?

Měřit úspěšnost projektu pouze a jen výhradně z grafu návštěvnosti mi nepřijde úplně košer. Na druhou stranu je to takřka jediný způsob, jak se veřejně profilovat v očích ostatních konkurenčních projektů či firem a jak nastavit křišťálové zrcadlo našim textům. Osm měsíců cdrkového experimentu se podle tohoto měřítka velmi zdařil. Od dubna jsme každým měsícem rostli, což je pro nás ohromně motivující a posilující. Z pohledu čísel mohu vykalkulovat, že za oněch několikrát zmíněných osm měsíců čítá statistika z GA téměř 3 000 000 zobrazených stránek a necelé 2 000 000 celkových návštěv CDR.cz. To jsou krásná čísla, za která vám mnohokrát děkujeme.

Velmi nás také těší, že řada témat probudila váš zájem o diskusi a že vás naše články zaujaly leckdy i natolik, že se je nebojíte dále sdílet a jejich myšlenku tím rozšiřovat. To jsou dle mého názory ty další ukazatele, které můžeme sledovat a dělat na jejich výsledcích nějaké závěry.

Připravme sklo, chlebíčky a jednohubky

Pro CDR byl rok 2012 velmi důležitý a inspirující. Byl to i rok pokusů a objevování nejen nových autorů. Něco se povedlo a osvědčilo, něco naopak bohužel ne. Ale tak to už bývá - naše pátrání a rozvoj bude pokračovat i nadále. :-)

Do příštího roku plánujeme pro vás konečně veřejně otevřít blogy (přehoupnout je z uzavřeného beta testování do ostrého provozu), stabilizovat redakční tým, více a hlavně přínosně spolupracovat se sesterským portálem a nabízet i nadále kvalitní a objektivní zpravodajství, na které jste u nás zvyklí. Vynasnažíme se plnit svou práci svědomitě. (A pokud někde uklouzneme, vy nám to jistě rádi řeknete… :-P)

Dovolte mi za celý tým (obě redakce) vám popřát krásný a úspěšný nový rok 2013, pevné zdraví a mnoho úspěchů jak v pracovním, tak osobním životě. Děkujeme za dosavadní přízeň!

PF_2013_11_FINAL

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Krátké ohlédnutí za osmi měsíci s CDR

Pondělí, 7 Leden 2013 - 23:25 | Duck Daffy | Taky se tak nějak počítám k inventáři letitých...
Neděle, 6 Leden 2013 - 13:33 | Damel | "nechápu proč jsou některé články na obojím...
Neděle, 6 Leden 2013 - 11:09 | miki_lbc | Taky přidám feedback: Grafika obou je v vcelku...
Pátek, 4 Leden 2013 - 20:00 | Damel | Chlapci a děvčata, děláte to dobře, jen tak dál a...
Pátek, 4 Leden 2013 - 19:59 | Damel | To jako že v něm cítí pálivou bolest jo? Tak až...
Pátek, 4 Leden 2013 - 19:57 | Damel | CDR i CZ sice napíšete jednou rukou, ale ta...
Pátek, 4 Leden 2013 - 19:41 | Damel | Ad blonďatárecenze: Pane agent 007 má větší...
Pátek, 4 Leden 2013 - 15:37 | Stealth Ftelf | Pro me je aktualni zivotni cyklus pomerne zrejmy...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 18:09 | T H | Rozdíl je zmíněn i v článku. Diit je pro "...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 17:17 | Alexandra Stanovska | Chodim na oba, otvorim jeden, precitam, z neho...

Zobrazit diskusi