CDR.cz - Vybráno z IT

Proč jsem nepřešel na Mac

Tato (ne)recenze vznikla na popud toho, že jsem si chtěl zkusit MacOS. Nějakou dobu jsem již uvažoval, že bych si něco s tímto jablečným systémem pořídil. Dříve jsem používal nějaké produkty od této firmy, konkrétně jsem měl tři iPody. Když mi bylo nabídnuto, že bych si mohl půjčit MacBook Air, tak jsem neváhal.
blog
macbook

Neočekávejte klasickou recenzi. Odjakživa jsem používal pouze Windows. Ale před více jak rokem jsem přešel na Linux. Ten jsem vydržel využívat 12 měsíců a vrátil se zpět na WIN7. Ani jeden systém mi ale z onoho či takého důvodu nevyhovoval. Ještě bych zmínil, že můj poslední notebook je Lenovo ThinkPad X201i.

Původně jsem Linux zkoušel ze zvědavosti. Začala se mi na něm líbit možnost, že si tam vše můžu udělat podle svého. Ale mělo to také nevýhodu: nic nefungovalo napoprvé, a když už bylo něco opraveno další verzí, tak se problém vyskytl jinde. U Windows mi zase vadí do jisté míry malá možnost customizace a jistá těžkopádnost. Na druhou stranu je to "kvalitní" systém.

A tak mě tedy napadla myšlenka, že bych mohl zkusit ještě ten věčně opěvovaný systém od Apple. Všude jsem slyšel, že systém je zcela intuitivní, že člověk se s ním nemusí učit a nikde nic nastavovat. Prý se s ním pracuje skvěle, je rychlý a stabilní. Splní má očekávání?

procesor Intel Core i5 1,7 GHz
pamět RAM 4 GB
HDD 256GB SSD disk
GPU Intel HD Graphics 3000

Macbook Air přišel v nejvyšší konfiguraci, když pominu příplatkový procesor i7.

Macbook

Nejdříve se budu zabývat samotným MacBookem, který přišel v klasické krabici. Uvnitř byl samotný notebook a pouze napájecí adaptér. Samozřejmě nesmí chybět brožurky a CD.

Co se týká samotného zpracování, tak to je na vysoké úrovni. Unibody konstrukce dělá svoje. Vše je přesné a všude lícuje. Nikde nic nevrže. Hliník je na dotek příjemný a spojení s váhou okolo 1,3 kg je opravdu skvělé. Nosil jsem ho v neoprenovém pouzdře na zádech v obyčejném batohu (myšleno ne v batohu s vypolstrováním pro notebook) a musím uznat, že mi na zádech sedl lépe než můj současný ntb.

Apple má opravdu pár hezkých vychytávek, které stojí za pozornost. Určitě bych zmínil konektor MagSafe. (Je řeč o nabíjecím konektoru.) Ten se klasicky nestrká do nějaké zdířky, ale pouze se pomocí magnetu přichytí podél těla notebooku. Takže při manipulaci nepřekáží (zastrčit se dá do zdířky oboustranně) a navíc v případě vyškubnutí drátu lehce sám vypadne. 

napajeci_ konektor

Jako další drobnost, která potěší, bych zmínil napájecí adaptér. Ten má pouze jeden kabel, jak je tomu u nabíječek pro mobily a netbooky. Navíc má na sobě dva "zobáčky", na které jde namotat kabel. Je tedy hezky skladný.

adapter

Jako standard již beru, že v režimu spánku pomocí USB dobijete mobilní telefon. Macbook byl opravdu tichý. Nikde nic nepískalo (různé kondenzátory apod.) a větrák se mi za měsíc spustil snad jenom dvakrát. Za to ale velmi hlasitě. Pravda, nedělal jsem na něm žádnou náročnou práci (pozn.: web, chat, hudba, filmy v mkv, instalace programů, grafika, kancelářská práce).

zestrany

Co mi ale celkem vadilo, že SD karta se do slotu nedala zasunout celá, ale zhruba ze své poloviny vykukovala z těla notebooku ven. Pokud je někdo např. zvyklý nosit stále SD kartu ve slotu třeba jako zálohovací médium čí místo flashky, tak to bude celkem problém při manipulaci s notebookem.

SD_karta

V určitých situacích musím hliníkové tělo označit za nepraktické: je to hlavně, když člověk nosí hodinky s kovovým páskem. Když píšete, tak máte zápěstí ještě na "základně" MacBooku. A to je velmi nepříjemný pocit, když se tře kov o kov. :-/ Navíc hrozí, že se oboje za chvíli pěkně poškrábe.

levy_dolni_roh

Co mi chybělo, byl ethernetový port (neměl jsem k dispozici USB adaptér). Původně jsem si myslel, že se bez něj obejdu. Ale bohužel jsou stále situace, kdy ho potřebuji (ať už například jako správce sítě). Jsou stále situace či místa, kde není pokrytí signálem nebo je zrovna výpadek Wi-Fi.

Co se týče výkonu, tak ten jsem neměřil, nebyl to ani cíl této recenze. Jako běžný uživatel si vystačím s procesorem typu i3 od Intelu a 2 (lépe 4) GB operační paměti. Pro můj typ práce to bohatě stačí: web, hudba, filmy, vývoj SW pro Android/C#, kancelářská práce (psaní i v latexu, prezentace), základní úkony v grafickém editoru.

Výdrž baterie jsem zkoušel následovně: notebook jsem spustil v 9:05 ráno. Baterie hlásila nějakých 98%. Stáhl jsem si film v HD rozlišení z SD karty, nastavil pár parametrů, aby se notebook neuspal, nainstaloval přehrávač a spustil přehrávání. Mezitím jsem pořídil ještě nějaké screeny systému a odeslal maily. Notebook se vypl ve 12:17. Během běžného používání jsem měl displej naplno a zapnutou Wi-Fi. Průměrně jsem se pohyboval okolo 5hodin dle typu práce. (Někoho může zamrzet uživatelsky nevyměnitelná baterie.)

zespodu

LCD je opravdu pěkné. Barvy mi přišly hezky syté a příjemně se mi na ně dívalo. Také díky vyššímu rozlišení (1440x900). Pokud byl jas na maximum, tak mi lesklá úprava nevadila. Pokud se ale snížil, už mi odlesky činily problém. Určitě bych Apple pochválil za formát 16:10. Ten se v poslední době stále častěji mění za 16:9.

displej

Na klávesnici se mi psalo celkem dobře a pohodlně. Určitě je skvělá, ale ta od Thinkpadu mi přijde příjemnější. Určitě je to do jisté míry i o zvyku. Co se týká samotného stisku kláves, tak ten byl opravdu pěkný. Chyběla mi ale klávesa delete, home, end apod. Sice na to existují klávesové kombinace, ale to se mi nelíbilo. Navíc mezerník měl divné prohnutí ve své vodorovné ose, taková kolébka. Ale podsvícení bylo dobře vyřešeno. Čidlo reagovalo dobře. (Jo a není zde klávesa Windows, ale CMD... :-))

klavesnice

Trackpad - tak Apple říká touchpadu. Ten je opravdu velký. Oproti klasickým notebookům se s ním pracuje příjemně. Prst po něm klouže dobře. A ta velká plocha se určitě ocení. Ale tím bych chválu skončil. Apple všude argumentuje svými gesty. Ta mi nepřišla zas tak úchvatná. Stávalo se mi, že při posunu mezi plochami, nerozpoznal všechny tři prsty, ale pouze dva. Přitom jsem je měl dostatečně od sebe. Nějak jsem si nemohl zvyknout na poklepání na plošku touchpadu. Přišlo mi to prostě nejisté. Jako by to nezachytilo signál. Takže jsem používal klasické kliknutí pomocí tlačítka. To je v případě Applu celá plocha trackpadu. Dost na hlavu mi přišlo, že nejde změnit směr scrollování pomocí dvou prstů. Diktát tohoto typu se mi opravdu nelíbí. Jsem také zvyklý používat 3. tl. myši pro otevírání odkazů na nové kartě. Zde v Chrome jsem to musel řešit ještě dalším stiskem klávesy CMD.

trackpad

Nakonec reproduktory. Ty jsou na hodně slušné úrovni, ale klasickým se stále nevyrovnají. A musím uznat, že už jsem z notebooku slyšel lepší zvuk. Přesto stále patří k nadprůměru.

zezadu

Mac OS

A teď k tomu, co dělá Air Macbookem. Je to samozřejmě operační systém. Jeho poslední verze je Mac OS X 10.7. Lion, kterou jsem měl i já k dispozici.

Když jsem MacBook celý natěšený zapnul, ejhle, nic se nedělo. Žádný kýžený "WOW" efekt nenastal. Nic extra jsem na tom prostě neviděl.

launcher

Mac má vlastní systém pro práci se soubory. Na vše má zvláštní složky. Na dokumenty, fotky, videa apod. Kdo nemá hudbu otagovanou a chce používat iTunes, bude mít asi problém. Pokud je člověk nepořádník, tak zde asi moc neuspěje. Mě tato logika celkem vyhovovala. Vadilo mi, že nebyla defaultně možná práce s NTFS systém. Z něj šlo pouze číst. Takže přesun souborů pomocí flashky nebyl zrovna příjemný, jelikož se dnes používá spíše NTFS než FAT. A pokud člověk přehrává filmy ve vysoké kvalitě, hravě se dostane přes magickou hranici 4 GB raz dva.

spravce_souboru

Líbilo se mi, že iTunes šel ovládat pomocí funkčních kláves odkudkoliv, i když jsem byl třeba připojen na vzdálené ploše. To samé platilo pro ovládání jasu a hlasitosti.

spravce_obrazovek

Chybělo mi, že v systémové liště po kliknutí na hodiny, se neukáže kalendář. Ten je pouze na tzv. dashboardu (viz níže). Mac pracuje s více plochami jako Linux, což je určitě skvělé. Logika tohoto systému mi přijde dobrá. Jde například o přesouvání aplikací mezi plochami. Nepřišel jsem na jiný způsob než uchopit aplikaci myší a přesunout ji.

Od této verze systému se nabízí možnost zobrazení aplikací ve fullscreen módu. Dříve to nešlo a při práci vás tak rušila horní systémová nabídka a po straně či na boku nabídku aplikací apod.

fullmode

Dále přibyl tzv. launchpad. Ten si bere inspiraci z iPhone. Je to něco jako nabídka aplikací Start ve Windows.

launchpad
launchpad_slozka

Celkem divné mi přišlo přehrávání mkv. Nejdřív jakoby se film nacachoval. A teprve pak spustil. Přehrával jsem pomocí QuickPlayeru, resp. Perianu, a nakonec jsem zkusil i VLC, které bylo asi nejlepší. Ale to bylo opravdu až nakonec.

Během používání jsem potřeboval nasázet text do LaTeXu (systém na sázení textu). Líbila se mi jednoduchá instalace tohoto programu oproti Windows. Problém byl s podklady, které měly z Windows jiné kódování. Po výstupu stejně vyšel akorát tzv. rozsypaný čaj a neměl jsem chuť hledat chybu.

V Macu nalezneme také Dashboard. Jedná se o plochu na kterou můžeme umístit widgety. Například s počasím či kalendářem apod. Osobně jsem pro něj nenašel využití, až na skládačku :) pro krácení dlouhé chvíle. Ale i ta omrzela. Bohužel tato plocha nešla vypnout.

dashboard

Co se týká samotné intuitivnosti systému, tak bych žádnou výhodu oproti Windows neviděl. Je pravda, že jsem se s ním nemusel extra učit a něco zjišťovat. Přikládal bych to tomu, že jsem pokročilejší uživatel. Pokud byste před tento systém posadili obyčejného uživatele, tak si myslím, že by rozdíl nevnímal.

Systém je samozřejmě rychlý, ale to i Windows 7 na SSD.

Proč jsem nepřešel na Apple?

Takže ani po měsíci používání mě Air nepřesvědčil, abych přešel na druhou, resp. třetí stranu. Když bych to měl shrnout, tak jsem žádný rozdíl (krok k lepšímu) při přechodu nezpozoroval. Ani co se týká samotné práce na tomto systému.

Pokud potřebujete zařízení na obyčejnou práci, přijde mi skoro zbytečné pořizovat si MacBook, pokud aktuálně pracujete s jiným systémem. Pro běžného uživatele na Macu něco navíc oproti konkurenci určitě není.

Jistě spousta lidí také podotkne, že výrobky od Apple jsou předražené a že se jedná o uzavřený ekosystém. Ano, počáteční investice není malá, obzvlášť v našich končinách. Ale zákazník dostane vyladěný produkt, a to hlavně díky tomu, že se jedná o dobrou symbiózu softwaru a hardwaru. Pokud se ale se systémem sžijete a věnujete mu čas, tak se ho jistě naučíte využívat efektivně. A co se týká uzavřenosti: někdy nedostanete všechny funkce, co byste požadovali, ale to co tu je, tak funguje spolehlivě.

V současné době zvažuji koupi iPhonu místo Androidu. Uvítali byste zde podobný příspěvek?

Diskuse k blogu Proč jsem nepřešel na Mac

Pátek, 22 Červen 2012 - 16:12 | micker | ? coze? :-) tome omlouvam se ale pokud nekomu...
Úterý, 12 Červen 2012 - 19:49 | Tomáš Hlušička | Air jsem si půjčil proto, že Pro jsem nechtěl -...
Úterý, 12 Červen 2012 - 19:46 | Tomáš Hlušička | Určitě by to chtělo delší čas na zažití práce s...
Úterý, 12 Červen 2012 - 19:45 | Tomáš Hlušička | já si myslím, že tohle je dost subjektivní věc....
Úterý, 12 Červen 2012 - 19:39 | Tomáš Hlušička | a ještě, co se týče toho zápisu na NTFS, tak jsem...
Úterý, 12 Červen 2012 - 19:36 | Tomáš Hlušička | Je dost možné, že jsem toto nastavení přehlédl a...
Úterý, 12 Červen 2012 - 19:24 | Tomáš Hlušička | Nejsem si teď už jist, ale používal jsem snad...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 15:45 | micker | clanek relativne peknej, ale... proste je to...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 15:19 | micker | co na to rict? jakozto uzivatel funkcniho hfs+...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 15:11 | micker | ano nafackovat, pred zrcadlem, za to ze placas...

Zobrazit diskusi