CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Proč jsem nepřešel na Mac

Diky za clanek. Vzhledem k tomu, ze se mi hodne libi racionalni styl clanku, tak bych uvital i porovnani Android / iPhone. Jen by to chtelo porovnavat posledni generaci zarizeni. To je holt nevyhoda mobilniho trhu kde je rok jedna generace.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

dtto

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Díky za hezký článek. Uvítal bych rozhodně i porovnání iPhone vs. Android.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porovnání iPhone vs. Android v tomto duchu určitě.

Otázka mimo mísu, toto je asi třetí nebo čtvrtý článek co tady vidím, který končí nadhozenou otázkou, ale nikde není vidět žádná anketa nebo něco podobného, mám něco špatně s prohlížečem, nebo tam nic takového není?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nic tam takového není. Buď nahozená otázka = komentáře, a nebo anketa = hlasy. Oboje je k ničemu. ;) Nebo lépe řečeno "zbytečné". (A kterou formu vybereme je na autorovi. ;))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za rozjasnění mé situace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám k dispozici MacBook Pro. Není to špatná mašina, ale stejně mám raději svůj ThinkPad T61 s Kubuntu. Nicméně je to momentálně to nejvýkonnější co mám doma (i7 2GHz). Hliníkové unibody vypadá super a je perfektně zpracované, ale časem člověk pochopí, že to není žádná výhra. Jabko umí pěkně žhavit a pokud jste zvyklí válet se s noťasem na gauči a mít ho položený na břiše, či nějak podobně, tak se snadno popálíte. Stejně tak při psaní všemi deseti ostrý hliníkový okraj nepříjemně řeže do zápěstí (klidně až do krve). Díky hliníkovému tělu je MacBook také dost těžký a Wi-Fi má mizerný signál.

Samotný MacOS X má něco do sebe a věci, které ve Windows 7 klikáte půl hodiny přes deset Wizárdů a nabídek se dělají v MacOS X snadno a rychle. Nicméně mi velmi chybí dvoupanelový správce souborů - jejich nabídka pro Mac je bídná a nenarazil jsem na žádný, který by mi vyhovoval (nakonec používám linuxový MC). Ostatně aplikace jsou hlavní problém, pokud jste zvyklí na určitý ekosystém, který na Macu není, nebo není kompletní, tak je to problém. Na druhé straně řada Mac aplikací je velmi povedená.

A co se týká výměny Androidu za iPhone - iPhone a iPad jsou skvělé ve spojení s Mace, to je dokonalá symbióza. Pro uživatele Windows, Linuxu, či jiného OS bych volil raději Android. On ten iOS není žádný zázrak, Android se mi zdá lepší.

Jinak moje vlastní povídání o MacBook Pro je zde: http://corwin78.blog.root.cz/2011/05/16/macbook-pro-ocima-linuxaka-cast-...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

On laptop na gauči nebude nikdy ono. Na svém MBP 15" používám jako dvoupanelový manager MuCommander. Není sice skvělý jako Total Commander, ale aspoň něco no.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jelikoz 2 okna nejdou standardne ani ve win tak nejak nechapu proc to resit jakoze systemovej nedostatek, kdyz to stejne jako na win musim resit produktem 3 strany.

dobry reseni pro finder je totalfinder, dve okna primo ve findru, to na win nejde, musim tam pouzit dalsi aplikaci treti strany jako je wincommander (ted uz totalcomander, nebo jak:-))
priznam se ze na win se bez total comandru neobejdu, na macu jsem se ale bez nej zit naucil a vystacim si i s findrem.

je pravda ze treba discorder me prijde jako idealni varianta pro wincommander ale jak rikam na macu se to da zvladat i bez toho.

kazdopadne pokud neco hledate tak moje doporuceni je:
disk order - pro ty co prechazeji z win a jsou na wincommander zvykli jakoze na dalsi aplikaci
http://www.likemac.ru/english/

nebo totalfinder, coz se po instalaci stava soucasti findru:
http://totalfinder.binaryage.com/

zajimavy info o nahradach zde:
http://switch2mac.blog.zive.cz/2010/04/na-os-x-nemate-total-commander/

nebo zde:
http://mac.appstorm.net/roundups/utilities-roundups/5-alternatives-to-th...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si teď už jist, ale používal jsem snad nějakou klávesovou zkratku pro aktivaci dvou panelů. Ale je možné, že jsem tam měl nainstalovaný nějaký doplněk nebo přímo program. Při práci jsem také zvyklí používat Total Commander a určitě se mi bez něj pracuje o něco méně lépe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za zajímavý článek, je to asi rok co jsem řešil stejný problém. Já jsem ale už u svého Airu zůstal a nelituji. V článku jsem objevil jednu nepřesnost a to konkrétně tvrzení, že nelze otočit směr scrollování. To samozřejmě není pravda. Problém se zápisem na NTFS je nepříjemný, ale z toho nemůžeme vinit pouze Apple. Zápis se dá povolit jedním nebo dvěma příkazama v Terminálu. Dále je škoda, že jste systém Expose degradoval na pouhé virtuální plochy. Jedná se podle mě o geniální a velmi návykový (právě díky gestům) způsob jak přecházet mezi aplikacemi. Jednoznačně nejhorší aplikací je bohužel Finder a doufám, že ho Apple co nejdříve přepracuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém s NTFS se dá použít tak, že na externích discích, které potřebuju sdílet s windows používám ExFat, který bez ovladačů funguje všude a fungují jak soubory>4GB tak i zápis.

Osobně používám ovšem na discích na zálohu HFS+ a vše sdílím přes dropbox, protože od nejlepších let disket a flash médií už uplynula nějaká doba :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

co na to rict? jakozto uzivatel funkcniho hfs+ nechapu proc na win to nejenmze nejde kopirovat! ono to tam neni ani videt... takze bod pro apple ze ntfs umoznuje standardne aspon cist... microsoft standardne neumoznuje vubec nic :-(

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je dost možné, že jsem toto nastavení přehlédl a omlouvám se za nepřesnou informaci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a ještě, co se týče toho zápisu na NTFS, tak jsem také nějaké návody našel. Ale popravdě jsem neměl moc chuť se do nich pouštět. Rozhodně to nebyly dva příkazy. Pro Liona jsem našel programy 3. stran.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj Android/c# - Mono for Android ? :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

-po obdržení nového notebooku od HP v HP(nc 67xx) Vista, jsem nainstalovat Netlimiter a:
updates 350MB
SP1 +SP2 due windows update 670MB
auto aktualizace adobe, oracle, 250MB
ovladače HP(bolest a nutnost) 900MB
stažení opery přes nástroj ie7
AV McA Enter(i s ePolicy orchestratorem povinně) 450MB
6restartů
SP1 a aktualizace na Office 2007(290MB)
-----------------------------------------
Koupě ojetého iMaca domů.
20 aktualizací pro Snow Leopard(které ho zmenšily !)
11 pro Safari,iLife, iWork.
Jen pro Office 2011 mám Win7 jako secondboot.

+ světlé a lesklé barvy jsou dobré na oči, mají odraz a "nekradou světlo"
(Lenovoa, HP ... nikdy nedostanou TCO03, protože černá je humus. U TCO5 nevím)
+konstrukce se s jmény FS, HP, Acer, MSI nemlže měřit) s HP Elite, Lenovo, Toshiuba možná
+ má to IPS lcd./imho ips lcd má jen JEDEN/ ntb od HP
+ který notebook vydrží 5-6h?
+ na Snow Leopard je 5 nebezpečných kodů, 2 s klasifikací viru, nebezpečnost 0

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Musim nesouhlasit s tim, ze napajeci adapter "potesi" diky tomu, ze ma trafo rovnou u zasuvky... toto naopak vidim jako negativum, prave proto, ze pak casto u zasuvky prekazi, lidi dnes potrebuji do zasuvek pripojit kazdou druhou vec, takze je potreba vsude mit rozdvojky nebo prodluzovacky, kdyz vam pak nejake prerostle trafo od hloupeho vyrobce zabere dve zastrcky, tak to nastve. Zrovna toto Applovske je ukazkove jak zabrat dve ci vice vertikalnich zastrcek.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to co říkáte je nesmysl, ačkoliv nejsem obdivovatelem macu, tak toto řešení se mi líbí. Pokud zmiňujete problém se zabráním místa v zásuvce, tak se to dá řešit velmi jednodušem přes obyčejnou prodlužku na zástrčku bez ochranného kolíku, je to lehoučký kousek drátu za pár korun. Další výhoda je možnost zastrčení do "hubené" zásuvky bez ochranného kolíku. U tradičního řešení také musíte sebou často vláčet ne zrovna skladný a lehký kabel do zásuvky s ochranným kolíkem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto nema se sympatiemi k Applu nic spolecneho, zkratka si myslim, ze kdokoliv prodava takto resene nabijecky si zaslouzi nafackovat... to, ze na to muzu prikoupit kabely, prodluzovacky, ci dalsi rozdvojky je samozrejme jasne. Ale to uz zase resime nakupy dodatecnych veci... toto neni podstata veci, o ktere se bavime, ktera tvrdi, ze takto resene je to vyhoda. Ja tvrdim, ze neni... a urcite to neni nesmysl. Jestli vidis prikupovani prodluzovacek jako "vyhodu", tak tu rikas nesmysly ty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ano nafackovat, pred zrcadlem, za to ze placas nesmysly... coze hoax? ano i tak by se to dalo nazvat...

tady par fotek jak ta nabijecka vypada, kdybys jen trosku! hledal na google... :/
http://support.apple.com/kb/HT1630

figure 7
figure 8

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

já si myslím, že tohle je dost subjektivní věc. Určitě toto řešení nemusí vyhovovat každému

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

? coze? :-) tome omlouvam se ale pokud nekomu nevyhovuje univerzalni reseni, tak co mu vlastne ma vyhovovat? neco neuniverzalniho? ja byl vzdycky rad ze na apple muzu bud tak nebo jinak... ale je mozny ze uzivatele win jsou zvykli na nudu a sed sed...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí ovšem s Airem obdržíte jak koncovku přímo do zásuvky tak i prodlužovací šňůru, takže si můžete vybrat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aspon, ze tak.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

aspon ze tak? nemelo to byt treba "aha, to jsem ale nevedel, skoda ze to tak nedelaji i ostatni, kilometr kablu na stole neni ideal, proste ten apple mysli na vsechno... " ono i ste fotky je videt ze ta zasuvka je oddelavaci a na jeji misto se pak zasune dalsi prodluzovaci kabel kterej uz je zase resenej standardne... holt nekdy to chce se zamyslet, mrknout na internet a pak az neco prohlasit... ale chapu, neni cas, kdyz je clovek na win... :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že chybělo delší soužití s MacOS X, protože v článku nevidím některé vlastnosti, které když si člověk osvojí, tak mu pak na Windows prostě chybí. U mne osobně je to hlavně exposé, což je pro mne zatím nepřekonaný způsob přechodu mezi aplikacemi pomocí několika gest. Pak spotlight, kdy si člověk odvykne něco někde hledat, ale prostě se zeptá a odpověď se bez čekání dostaví. A u mne je to ještě Time machine, která mi na jiných OS fakt chybí. To nejen vy smyslu inkrementální zálohy, to umí spousta jiných programů, ale také v možnosti vyhledávat zálohovaný soubor na časové ose, procházet mailem, tak jak vypadal v době zálohy, nebo rovnou obnovit/migrovat celý OS včetně instalovaného software a účtů (na nový počítač, disk atp).

Ale jinak pěkně popsáno. Pracuji jak na Win tak MacOs a každé má svoje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Určitě by to chtělo delší čas na zažití práce s tímto systém. Co se týče přepínání aplikací, tak jsem stále zvyklý na alt+tab a přijde mi to rychlé

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

clanek relativne peknej, ale... proste je to clanek od cloveka co si s necim mesic hral a zjevne si jeste hral na spatnym komplu :-(

ajtik? a pujci si era? coze? proc? si puc mobil ne? :-)

ajtik spis asi oceni MBP, ma to i tu potento vec na strkani neceho navic (nevim na co ale ajtici to pry oceni) no ma to i tu CDromku, tu se priznam ocenuju zatim i ja foto-grafik, lidi nosej data na kdecem. ma to i pripojeni k siti prez normalni kabel (podle me v cesku nutnost, takze nesudme apple ze nabizi neco co je u nas budouctnost)

skrolovani na desticce otocit samozrejme de (uz to tu nekdo podotknul) a to hodne jednoduse v predvolbach (jedna fajfjka a je to - to me trochu srazi hodnoceni pac me pripada divny ze se nekdo nepodival do predvoleb, a ten nekdo si rika pokrocilej uzivatel...)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Air jsem si půjčil proto, že Pro jsem nechtěl - je pro mě těžký a vyloženě jako "ajťák" taky nepracuji. Já CD-ROM používám již několik let velmi zřídka. Mechanika mi nechybí. A to scrlování viz. výše.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.