CDR.cz - Vybráno z IT

V říjnu loňského roku oslavila společnost Kingston 25 let. Teď slaví další kulatiny – 10 let značky HyperX

Značku HyperX zná asi každý. Nejvíce se rozšířila s rychlými a kvalitními operačními pamětmi, pak přišly rychlé flashdisky a SSD. Produkty se štítkem HyperX jsou oblíbené právem – vždy patřily k tomu nejlepšímu na trhu. K desátým narozeninám je tedy čas na něco speciálního.
blog
HyperX_Beast_black_PCB_HyperX_Beast_DIMM_3_promo

Tím mají být dvě nové řady operačních pamětí: HyperX Beast a HyperX Black, obojí v černé barvě. „Naši zákazníci a fanoušci nás požádali, abychom vytvořili paměťové moduly HyperX s černými tištěnými spoji, aby lépe ladily s designem jejich počítačů,“ říká Marcin Gaczor, tiskový mluvčí společnosti Kingston pro Českou republiku. „A my dokážeme vytvořit vzhled produktů na stejně vysoké úrovni, jako je jejich výkon. Kombinace černých prvků bude skvěle ladit s komponenty jakékoli barvy, které jsou na trhu k dostání.

HyperX_black_PCB_preto_black_PCB_HyperX_blu_black_DIMM_1_hrHyperX_black_black_PCB_HyperX_blu_black_DIMM_4_hrHyperX_black_black_PCB_HyperX_blu_black_DIMM_1_s_hr

To jsou samozřejmě trochu silná slova. Já upřímně čekal trochu lepší realitu. Nové paměti budou v mnoha verzích s taktem 1333 až 2400 MHz, CL9 až 11, v kapacitách od 4 po 64 GB – tedy nic neobvyklého, nebo zatím na trhu nepřítomného. Modely Black budou staré známé HyperXy, Beasty budou vyšší (41,4 mm), jdouc ve stopách modelů Ti, s podporou XMP. Všechny modely se pak vejdou do napěťového spektra 1,5 - 1,65 V.

HyperX_Beast_black_PCB_HyperX_Beast_DIMM_1_hrHyperX_Beast_black_PCB_HyperX_Beast_DIMM_8_hrHyperX_Beast_black_PCB_HyperX_Beast_DIMM_s_1_hr

Zarážející je právě CL9 (při 1600 MHz). Je to „jen číslo“ a jeho vliv na výkon je většinou zanedbatelný, ale máme zde mnoho konkurenčních pamětí – Corsair Vengance, G.Skill Ripjaws, Crucial Ballistix s trochu sportovnějším časováním CL8. Corsair nabízí dokonce rovnou modely s CL7 a ještě v několika barvách, aniž by měl nějaké kulaté výročí. Celkově pak Corsair nabízí paměti s nižším časováním na stejné frekvenci.

hyperX10years

Jsou tedy tyhle paměti vůbec nějak zajímavé? No, specifikacemi zrovna ne, ale kdyby byly produkty HyperX nekvalitní, poruchové, nebo nekompatibilní se základními deskami, těžko by dnes slavily 10 let na trhu. Vengance od Corsairu přišly teprve před pár lety, Crucial vyrukoval s pamětmi vloni, „značky“ jako A-Data, Patriot, Kingmax nebo Zeppelin vítězí maximálně poměrem cena/kapacita nebo cena/takt. Dožitovní záruku nabízí každý, ale snad jen Kingston poskytuje bezplatnou technickou podporu. Přidejte téměř jistou kompatibilitu s jakoukoliv základní deskou a dobrou cenu,  a dostanete paměťové moduly, které se neodmítají. Škoda jen, že zde nenajdeme žádný opravdu brutální model.

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu V říjnu loňského roku oslavila společnost Kingston 25 let. Teď slaví další kulatiny – 10 let značky HyperX

Středa, 27 Březen 2013 - 08:24 | Dizz | Nechci se nejak Kingstonu zastavat(asi nema zadny...

Zobrazit diskusi