CDR.cz - Vybráno z IT

Zalman ZM-VE400 - zkušenosti

Ačkoliv se zdá, že na trhu zařízení pro počítače se už nedá přijít s něčím novým a zajímavým, občas se na člověka přeci jen usměje náhoda a nějaký ten netradiční kousek objeví.
blog

Zalman ZM-VE400 je vlastně obyčejný USB boxík na notebookové disky. Za cenu kolem 2000 Kč s DPH za box bez disku by rozhodně něco navíc nabídnout měl. Už při letmém pohledu člověk na jeho vršku spatří malý černobílý displej a číselnou klávesnici, která tam jakoby nepatří. Slouží totiž k ovládání relativně propracovaného firmwaru, který umožňuje funkce u externích disků nanejvýš neobvyklé.

V prvé řadě je box možné použít jako klasický externí disk, což asi nikoho nepřekvapí. Další důležitou funkcí je schopnost emulovat optickou mechaniku z ISO souboru. Ten je třeba nahrát do adresáře "_ISO" na disku, případně do podadresářů v něm. Nehrozí tak, že byste se v množství ISO souborů ztratili, byť dvouřádkový displej vyžaduje hodně posouvání. Teď většinu z vás asi napadá jediná otázka: "Bootuje to?"

Musím říci, že ano, ale není to tak úplně jednoduché. V relativně nových počítačích není problém, BIOS/UEFI uživateli při bootu zobrazí přímo položku "Zalman Virtual CD-ROM", ovšem starší stroje mají disk buď jako CD-ROM nebo jako External USB Device či podobně, takže člověk nenabootuje hned na první pokus. Také je možné, aby box fungoval současně jako externí disk a optická mechanika najednou. Přepínání mezi režimy ovšem několik vteřin trvá.

Mezi další funkce patří možnost disk zašifrovat heslem, zobrazit si typ vloženého disku a jeho stav (S.M.A.R.T.), verzi firmware boxu, aktuální verzi USB, kterou je box připojen, bezpečné odpojení disku ze zařízení místo z OS a ochrana proti zápisu, což se může hodit při použití v potencionálně zavirovaných počítačích. Chvíli zůstanu u verze firmwaru, který se liší podle použitého souborového systému (NTFS, FAT32 a exFAT) - na www stránkách výrobce je poslední verze R048N (pro NTFS) nebo R048F (FAT32 a exFAT). Na internetu však lze najít i funkční verzi R051N a tuším, že z prodeje měl disk také verzi R05něcoN, což neukazuje zrovna na pořádkumilovnost výrobce.

Zalman USB konektor

Obyčejný černý kabel... jenom?

K boxu dostanete obyčejný černý kabel s koncovkou USB 3.0 micro B, kterému zdánlivě není co vytknout. Já ho ovšem považuji za největší slabinu zařízení. V prvé řadě mi na konci, kterým se připojuje do počítače chybí druhá, napájecí, koncovka. Ta by pomohla u zařízení, která nedávají na USB portech dostatečný proud. V takovém případě totiž na LCD svítí jen nápis "ZM-VE400" a disk se neroztočí. Pravda, zatím jsem se s tímto problémem setkal pouze jednou u starého notebooku Dell s Pentiem M, který se už byl stejně na konci svých sil. Ovšem tento konektor by také navíc umožnil nastavit pohodlně boxík například na Read Only režim ještě před připojením k zavirovanému počítači. Lze si samozřejmě pomoci dostatečně silnou nabíječkou na mobil s microUSB konektorem, napájeným USB hubem nebo prostým pozastavením bootu počítače v BIOSu, ale to také nepovažuji za zrovna elegantní řešení.

Druhý konec je obyčejný USB 3.0 micro B, díky čemuž není problém nahradit ztracený či nefunkční kabel, popřípadě v nouzi za cenu ztráty rychlosti použít microUSB kabel k mobilu. Jak si asi fanoušci Apple Lightningu a USB-C všimli, tento konektor není oboustranný a člověk tak musí vědět, zda ho zasouvá ve správné poloze. Bohužel jedné rozlišení stran je černě vyražené logo USB SS, které není na černém kabelu zrovna dobře viditelné za jiných než ideálních světelných podmínek. Navíc konektor je v boxu utopený dovnitř, což manipulaci také zrovna neusnadňuje.

Nemohu si pomoci, ale u zařízení za tuto cenu čekal něco více. Osobně to řeším nákupem Y-kabelu z Ebaye a poté trochou výrazné barvy nebo samolepkou na horní stranu konektoru.

Zalman USB kabel

Závěrem musím říci, že mě Zalman v dnešní záplavě nudných stále stejných věcí potěšil tím, že i z relativně předem funkčně dané věci dokázal vymáčknout více. Asi se nedají očekávat velké prodeje, ale tohle by mohlo být užitečné zařízení pro správce sítě a techniky. A docela by mě zajímalo, zda se alespoň v některých firmách hromadně používá, či zda je jen záležitostí nadšenců, kteří si jej obstarají sami.

PS: Pokud máte nějaké dotazy, pokusím se ze zodpovědět v diskuzi, dle svých časových možností.

Tagy: 
HDD, USB

Diskuse k blogu Zalman ZM-VE400 - zkušenosti

Čtvrtek, 12 Listopad 2015 - 17:49 | db | Momentálně vyprodány všechny VE modely. Podle...
Čtvrtek, 12 Listopad 2015 - 16:53 | Meki | Zdravim, sice uz s krizkem po funuse, ale...
Pondělí, 21 Září 2015 - 07:38 | db | Děkuji za pomoc. Absolutně vůbec jsem netušil, že...
Sobota, 19 Září 2015 - 11:34 | Tomáš Vála | Ano je to tím, .vhd je podporován na VE-400 a...
Sobota, 19 Září 2015 - 11:07 | db | Do složky _iso jsem přesunul složku se svými *....
Sobota, 19 Září 2015 - 09:38 | Tomáš Vála | No vidíte a přitom se jedná o takovou prima...
Sobota, 19 Září 2015 - 09:02 | db | Možnosti používat jiné image jsem si nikdy...
Středa, 16 Září 2015 - 21:09 | Noxik | No ja mam z USB-C docela obavy. V ruce jsme ho...
Středa, 16 Září 2015 - 20:12 | Tomáš Vála | Na první pohled to asi není zřejmé, ale box kromě...
Středa, 16 Září 2015 - 17:11 | J D | Musel jsem kvůli práci trochu studovat konektor...

Zobrazit diskusi