CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Zdenda versus AMD

"A jaký bude pak vlastně argument pro koupi konzole"
Po odstranění možnosti alternativního OS a počítání F@H z PS3 jich bude opět méně.

Xbox 360 může být stejně užitečný jako Mac mini a pokud NV neudělá specifická formát jejich karet ve stylu low format do skříně si člověk může dát klidně Kyro/S3.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne - autor obvini jineho autora ze pise bludy - a sam na konci napise "Velikost je irelevantí a věřím, že kdyby hry neměly „konzolovou exkluzivitu“ a ovladače byly připojitelné i k PC, že by konzole přestaly existovat – neměly by důvod." V clanku souhlasim se vsim - krome posledniho odstavce. Konzole tvori naprostou vetsinu herniho trhu predevsim proto, ze naprosta vetsina jejich majitelu si hry proste kupuje, kdezto na PC si je stahnou tyden pred vydanim. Tudiz vyvojari v podstate nemaji zadny duvod vyvijet hry na PC, kterych se proda mnohonasobne mene kopii nez na PS3 a XBOX 360. A presne toto bude pokracovat, tedy za predpokladu ze hned prvni den nekdo nehackne XBOX 720 a PS4 a neprijde na to jak rozchodit hry pod Windows (coz by ropzhodne nemelo byt tak snadne jak to pri stejne architekture vypada).

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ale na konzolich se taky pirati a dost, kazda hra pro xbox je na piratebay. Ale polozme si otazku co za skupinu lidi kupuje konzole NO ano jsou to hraci co si hry kupuji a kdyby konzoli nebylo kupovali by hry pro PC... Proste jsou lidi co si hry budou vzdy stahovat a jsou lidi co si hry budou vzdy kupovat...

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tahle logika má jednu zásadní chybu a tou jsou onlinovky. Třeba takový World of tanks s rekordem 900 000 hráčů připojených naráz a 45miliony hráčů dohromady). Tady žádné pirátění prakticky nevadí a dobré tituly vydělávají více než slušně. A pokud chce firma vidělat i na "offline" hře, pak musí holt nabídnout něco co lidi přesvědčí aby si ji koupili. Buď cenu nebo nějaké služby navíc....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

MMO jsou na rýžování peněz obecně nejlepší, a díky běhu na hlavním serveru je jejich pirátění minimální, nebo nekvalitní. Podívej se na free servery WoWka například..

Otázka je, zda je lepší model "kup si výhodu" alias WoT, nebo "zaplať nebo nehraješ" alias WoW.. Já preferuji ten druhý, nehodlám platit na cizí krky... :-)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Dobrým příkladem jdou chlapci z CD Project týmu. Koupíš si hru a všechny patche a přídavky máš zadarmo v rámci tohoto nákupu a myslím, že nijak neprodělávají. Já si třeba koupil všechny jejich předchozí hry a rozhodně si hodlám koupit i ty nové dvě, které už představili.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Já v tomto souhlasím s Tom27. Pokud jde o velikost, je celkem jedno, jak velká krabička ti leží někde dole na zemi mezi skříněmi. Na velikosti/hmotnosti záleží u notebooku.

Konzole vznikly v době, kdy počítač měl ovládání výhradně skrze příkazy, a tedy to byla záležitost pro opravdové geeky. Konzole se tedy oddělily - uměly jen hry, ale zase je uměly hned, a jednoduše. A odpočátku daly základ současnému gamepad ovladači. Hlavně byly ale levnější - díky specializaci měly jednodušší hardware i software, a mohly si nižší cenu dovolit. A jelikož většina si chtěla jen hrát, konzole se zde dostaly do silného vedení, které si udržely.

Dnes už ale počítač umí totéž, stejné ovladače se k němu víceméně připojí, a cena je srovnatelná. Konzole to pochopily, a PS3 i Xbox 360 už umí mnohem více, než jen hry, aby alespoň nějak mohly PC konkurovat. Nyní stále ještě platí, že takový člověk potřebuje i konzoli, i počítač. A taková kombinace je drahá, když může mít za tu cenu notebook, který umí totéž, a ještě funguje i na baterii, obsahuje displej, a může být položen na klíně; anebo prostě jen počítač.

Argumentem může dnes být snad jedině ovládání, ale nechápu třeba střílečky - na gamepadu se nedá udržet taková přesnost a rychlost reakcí, jako s myší, proto třeba Stalker na konzolích raději ani není... U mě by toto byl argument proti.

Dalším protiargumentem je i cena her, která je relativně vysoká, hlavně u exkluzivních titulů. A pokud jde o pirátění, hacknout PS/XboX je skutečně těžší, než hacknout PC (crack hry), jinak by se tam pirátilo taktéž, a úplně stejnou měrou. Jistě že konzole jsou lukrativnější, ale... Konzolisti si to stejně koupí, tak proč to neprodat "i těm pár" PCčkařům? I kdyby si to milion PCčkařů upirátil, těch plativších 10 tisíc se na "revenue" projeví více, než "PC něbudět".. Hloupost je dělat exkluzivní PC tituly, ale jejich smyslem je podpora prodeje PC, ze které mají zisk i autoři konkrétních her...

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

...Tudiz vyvojari v podstate nemaji zadny duvod vyvijet hry na PC, kterych se proda mnohonasobne mene kopii nez na PS3 a XBOX 360. A presne toto bude pokracovat....

kecy v kleci. když podle tebe nemají důvod vyvijet na PC, proč to tedy dělají, he?
A že se na PC prodá mnohonásobně méně kopií, taky blud, a jak vidím, tak úspěšný. Ono totiž platí staré známé "nevěřte statistice kterou si sami nezfalšujete." ;-) A to z prostého důvodu, nevím o tom že by např. steam někde uváděl statistiky prodeje... a když nemáme žádnou statistiku z online distribuce, proč je započítávát? Ono se to totiž docela hodí vydavatelstvím, můžou pak tvrdit jak že se na PC pirátí a blablabla,....avšak realita je taková, že z toho jen nemají takový zisk jako z předražených konzolovek....
A tak tu máme statistiku prodejů her, přesněji pouze krabicovek, která říká že na konzolích se prodá několikrát více než na PC ;-) Z toho tedy logicky vydavatelstvím a všem co jim ty kecy žerou leze že se na PC tolik moc pirátí... realita? za posledních 5 let jsem koupil možná 2-3 krabicovky vs xy her online přes steam a podobně. A pokud to takhle má většina PC hráčů, tak počítám že to, co se jim dostane do statistik, nebude ani 15% reálných prodejů PC her....
Jo a konzole a pirátění, to je taky vtipné téma ;-) ochrany čehokoli jsou od toho, aby se našel někdo kdo je prolomí... nepočítám že to u nových konzolí bude jinak jak třeba u x360 ;-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zdenda nemá rád AMD a CDR zase nemá rádo Zdendu. Tenhle článek tím, že jeho cílem je jen ukazovat prstem a "dokázat" opak, za použití minimálně stejně diskutabilních spekulací, až nesmyslů, je ještě o hodně trapnější.

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

Obermaier a jeho neobjektivita je duvod, proc jsem prestal pct navstevovat. Doufam, ze to udela kazdy nespokojeny ctenar.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Je to prašt jako uhoď, OBR ma rad zelené, jistý pan DD zase miluje červenou. Rozumný človek se radeji podíva na zahraniční weby, pokud chce kvalitní recenzi......

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

:)Cena funkčního kompletu .... To bude asi dominion konzolí . Na cenu her se v první řadě nemyslí ;)
Stejně jako dnes za 4K můžu mít podprůměrnou grafiku , která mi samotná bude k ničemu , tak i konzoli , na které si už zahraji . Pokud jde o PC , je jejich role jako herní platformy oprávněně přeceňována . Sice mohu mít vše v nejlepší kvalitě na PC , ale výrobci stejně budou optimalizovat pro široký střed ...takže ačkoli je PC jednoznačně kreatívnější zařízení , cenově se konzole a staré PC na práci stále vyplatí před vysloveně herním PC současnosti a trendy které PC nepřejí (stále levnější a výkonnější hračky jako tablety , mobily ...) berou vítr z plachet netbookům i ultra drahým plackám se specifikacemi od Intelu :\ .

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Jdu dost pozde, ale kdyby to tu autor nahodou jeste nasel: Do PS3 si SSD klidne date, navic obe aktualni generace maji dokonce vestavene male flash uloziste (X360 4GB a PS3 12GB). Takze treba tady muzu vyvratit vas argument, ale zbytecne, protoze je stejne ponekud mimo misu, po pravde receno. Argument, o ktery konzole nikdy neprijdou je vybaleni z krabice, vlozeni disku a hrani. Zadne dalsi kroky. Nikdy. Po celou zivotnost a to si lide bez zkusenosti s konzoli nikdy nedokazi vlastne ani predstavit. Stejne tak nikdy nezmizi hrani na PC, protoze zase podporuje napr. mody a obecne komunitni porstredi. Fanaticti zastanci jednoho nebo druheho tabora zkratka nevedi o cem mluvi, prozoze hrani na konzoli a na PC nestoji proti sobe, ale perfektne se doplnuje.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Aha, na místo HDD.. Ale co když chci mít i věci jako filmy a hudbu, na které SSD nepotřebuji, ale teda nemám počítač, tudíž je chci mít v xboxu? Pak ouha.
Hraní z disku je pak také s velice rychlým načítáním..
Není to o tom, že by "rozjetí" hry na počítači bylo moc složité, naopak hráči jsou jen moc blbí. A blbí hráči nám kazí jakoukoliv multiplayer hru.

+1
-56
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jste to tonem, jako kdyste tim snad nejak vyvracel cokoli z toho, co jsem napsal, coz ovsem vubec neni pravda. Napsal jsem snad nekde ze konzole a PC jsou to same? Nebo ze jedno je lepsi nez druhe? Asi z toho ani neni zrejme, kteremu davam prednost, takze se pokousite jenom s nekym hadat.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Spíš přijít na více zajímavých důvodů pro to či ono. Jak jsi řekl, každé má své skalní příznivce a odpůrce, a spíš křičí odpůrci PC.
Nemůžeš však popřít, že se konzole snaží PC co nejvíce přiblížit. Prvním krokem bylo přehrávání DVD, pak připojení k internetu a integrace sociálních služeb, pak userspace na interním hdd. Tahle generace, věřím, půjde ještě dál.
Mimochodem, mýlím se, když si myslím, že dáváš přednost konzolím? (pokusím se uvěřit statistice, kterou sám nesfalšuji)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Chjo, zas ten edit/delete:

Ja nevim, jak to urcit. Na Xko mam 10 her, na PS3 20, na Steamu okolo 130 + krabicovky ve skrini. Pocty by mluvily pro PC. Vsechny zarizeni mam vedle TV, co zrovna chci to zapnu, vezmu stejny ovladac do ruky (vetsinou, PC FPS hraju M+K) a hraju, takze pristup by mluvil spis pro konzole. Kdyz je titul multiplatformni, beru PC verzi, protoze nesetrim na grafice a budu si moct dovolit maximalni detaily+AA+AF, bod pro PC. U niceho nevydrzim stovky hodin, s vyjimkou Final Fantasy a MGS, bod pro konzole. Na filmy koukam na te same tv z toho herniho PC, na praci+Internet mam Macbook.

Co vetsina treba i jen nadsenych amateru ale technicky zamerenych nepochopi je, ze spousta lidi nechce volat kamarada (nebo treba ani takoveho nema) pokazde, kdyz si na PC neco rozbijou nebo smazou. Na druhou stranu na PS2 i na PS3 jsem provozoval Linux, kdyz to jeste ofic slo a i kdyz to byla jen srandicka, a na X360 je zase zabava hackovat hw. Tak mi porad, jak mam vybrat, jestli je lepsi pracka nebo sporak.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že konzole jsou blbuvzdornější. Ale i to nebude platit dlouho - čím více toho umí, tím komplexnější musí být, a tím spíš hrozí, že i tam začneš potřebovat kamaráda... Počítače jsou holt komplexní, ale kromě exkluzivních titulů (což není, žeby něco PC neuměly, ale že vývojáři si to nepřejí) není nic, co by počítače neměly. Zato konzole nemají spoustu věcí.
Ale. Máš tu Google. Tam najdeš mraky řešení, a kamaráda volat netřeba. Stačí mít zdravý selský rozum.

Já nechodím a kladivem neničím konzole, ale nemám je rád proto, že brzdí vývoj her. I když... Aspoň nemusím stále kupovat nový hardware.. Hry na konzolích zatím vypadají daleko hůř, s novou generací budou už vypadat jen hůř. Tady bych dal víc než jen bod.. :-) Jenže vysvětli to zarytým konzolistům.. :-)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Osobne se povazuju proste za gamera a vsechny valky me obvykle nechavaji chladnymi.:-) Po pravde nejsem sam, vetsine lidi je to ukradene, maji jedno, druhe nebo oboji a neciti potrebu se k tomu vyjadrovat, to jen ja mel dnes vecer zbytecne mnoho volneho casu.:-O

Konzole nikdy nebude vyzadovat specialni odbornost o moc vic, nez napriklad televize nebo tablet. Pokud date dvema technickym analfabetum zarizeni pro pristup k Internetu, a jedno bude notebook a druhe tablet, od toho s tabletem uz neuslysite, protoze nebude treba, zato notebookar se brzo ozve "ze se mu to nejak zpomalilo", ze tam "ma spoustu ikonek" nebo naopak ze se mu "tam nejake ikonky ztratily" a dalsi scenare si asi dokazete doplnit sam.
Souhlasim, ze nam sedma generace konzoli brzdila vyvoj neprijemne, ale je to poprve za celou historii a mohl za to status quo paradoxne zpusobeny vzrustajici oblibou hrani. Vzdyt v tomhle kvartalu Microsoft prodal 1M osm let stareho X360, pricemz pred rokem to bylo 1.1M. Ze vice nez 150M prodanych kusu jen X360 a PS3 se da take usoudit, ze to nebudou spatna zarizeni a neni pravdepodobne, ze se tolik uzivatelu myli nebo jsou hloupi. Zajem je, penize to nese a vyvoj je drahy, ani Sony ani MS se do osme generace moc nehrnuly a ty leta stari jsou zkratka znat. Ale cela problematika je zkratka mnohem komplexnejsi, nez "kvuli konzolim mame skarede hry". Ono taky kvuli konzolim mame mnoho her, ktere by jinak nebyly a mnoho dalsiho. Ale to by bylo na dlouhou debatu a Internet je takovych plny, tak preji hezky vecer.:-)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, jak to urcit. Na Xko mam 10 her, na PS3 20, na Steamu okolo 130 + krabicovky ve skrini. Pocty by mluvily pro PC. Vsechny zarizeni mam vedle TV, co zrovna chci to zapnu, vezmu stejny ovladac do ruky (vetsinou, PC FPS hraju M+K) a hraju, takze pristup by mluvil spis pro konzole. Kdyz je titul multiplatformni, beru PC verzi, protoze nesetrim na grafice a budu si moct dovolit maximalni detaily+AA+AF, bod pro PC. U niceho nevydrzim stovky hodin, s vyjimkou Final Fantasy a MGS, bod pro konzole. Na filmy koukam na te same tv z toho herniho PC, na praci+Internet mam Macbook.

Co vetsina treba i jen nadsenych amateru ale technicky zamerenych nepochopi je, ze spousta lidi nechce volat kamarada (nebo treba ani takoveho nema) pokazde, kdyz si na PC neco rozbijou nebo smazou. Na druhou stranu na PS2 i na PS3 jsem provozoval Linux, kdyz to jeste ofic slo a i kdyz to byla jen srandicka, a na X360 je zase zabava hackovat hw. Tak mi porad, jak mam vybrat, jestli je lepsi pracka nebo sporak.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Jako zastánce AMD (a majitele PC i konzole) dávám článku na PCT zcela zapravdu, jen byla špatně zvolená konfigurace. Ve výsledku většina konzolistů vypleštila oči a se slovy "takové drahé" si utřela oslintanou pusu.
- CENA: Grafika je asi o 11t Kč dražší než adekvátní v nejvýkonější nové konzoli, dalších 5t Kč SSD. Pokud by se osekal i zbytek na konfiguraci PS4, dostali bychom se klidně i na 15t Kč. Hry na konzole jsou vždy o několik stovek dražší než na PC, nákupem několika her by se tedy cenový rozdíl úplně smazal. Nehledě na věci jako poplatky za Live (abych si vůbec zahrál cokoliv v multiplayeru) nebo přemrštěných cenách třeba za větší HDD.
- POHOTOVOST: Pověstné zapnout a hrát, kterým se majitelé konzolí tak rádi ohánějí se právě naopak obrací celou dobu proti nim, aniž by si to uvědomovali. Na konzoli byl člověk nucený vždy vztát z gauče, prohrabat se hromadou placek a prohazovat je v mechanice jak italský palačinkář. Nehledě na dlouhé načítání her samotných (pokud nebyli na HDD, který i tak neoplýval rychlostí). Stejně tak na PC není sebemenší problém, aby se po startu přímo spustilo jakékoliv prostředí, které by klidně zcela eliminovalo nutnost myši nebo klávesnice.
- PROBLEMATIČNOST (trochu reakce na ren): Mít PC čistě jen na hry se samotným prostředím, kde by nebyl běžný přístup do Win, nikdo by si nic nemazal a nerozbíjel. A pokud už by se stalo, že by se porouchal hardware, raději bych si na počkání vymněnil třeba jen grafiku, než posílal konzoli na opravu v horším případě ji celou vyhodil. Konzole naopak zacházejí do ještě větších extrémů, kdy není snadné vymněniť ani tak banální věc jako je mechanika, protože je spárována s deskou.
- ŽIVOTNOST: Konzole má životnost 8 let + něco navíc, nemusím nic upgradovat. Jenže za jakou cenu, když už za dva roky je hw značně zastaralý. To si radši kupuju levnější hry a každé 2 roky upgradnu grafiku.
Konzole jsem zavrhl právě kvůli jejich neohrabanosti a uzavření všeho do neprostupné škatule a nekoupím si ani konzolové PC od Nvidie, ale byl bych skutečně rád, když by vývoj her udával pc hw se všemi jeho neustálými pokroky.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by se osekal..." Pokud by nebyl od nVidie. :-) Jasně, že při adekvátním hardwaru ku konzolím se přiblížíš k jejich ceně. Ale tohle nebylo o "počítače jsou lepší, než konzole", ale "minipočítače nVidia jsou lepší než konzole". Toť k článku na PCT.

Se zbytkem ve většině věcí souhlasím. Pokud ale své PC omezíš na "nějaké" prostředí, přestane již být PC, a vlastně ani nemáš důvod jej mít namísto konzole. Jinak řečeno konzole je taky počítač, taky má procesor, paměti, vykonává zadané instrukce, zobrazuje výstup.. Obě zařízení jsou schopné tohotéž. To software je omezuje - hlavně konzole. Množství schopností je totiž přímo úměrné komplexnosti, a teda i náchylnosti k chybám. Windows a Linux (zejména Windows) se musí vypořádávat i s tunou softwaru od amatérů, musí za ně řešit práva k přístupu, atd. Hra je na konzoli jediný software, má svoje data, a když je spuštěna, má celý procesor pro sebe a hotovo. A protože konzole je určena ke hraní, nevadí že neumí nic jiného, a pramení z toho výhoda stability a jednoduchosti, a také té rychlosti..

Stejný hardware má také svoje výhody. Zaprvně máš jistotu, že ti hra vklidu pojede. Zadruhé neutratíš ani korunu navíc. A pokud ti daná kvalita stačí, pak je PS2 přesně pro tebe... :) Chceš-li lepší grafiku, tu nejlepší, a nejširší možnosti, pak volíš PC, utratíš více peněz, a musíš mít také trochu mozeky, abys zvládnul špatný ovladač grafiky přeinstalovat a tak podobně... :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.