CDR.cz - Vybráno z IT

S brýlemi Glass nevidíte na cestu! A dalších 10 nejčastějších mýtů podle Googlu

Majitelé Google Glass přeci musí nutně narážet do zdí, způsobovat dopravní nehody a neustále šmírovat okolí. Google se na své sociální síti pokusil v 10 bodech pochybovačům vysvětlit, že chytré brýle nejsou nic špatného. Co vybral jako největší mýty?

Brýle Google Glass se podle všeho dostávají do fáze, kdy by je chtěl internetový gigant pomalu dostat mezi běžné uživatele. Na sociální síti G+ se v obsáhlém příspěvku pokusil obhájit svůj produkt a vyvrátit některé polopravdy.

Psali jsme o Google Glass:

Pojďme se společně podívat, co uživatelům společnost sdělila:

Mýtus 1. - Glass vás odtrhnou od skutečného světa

Místo sledování obrazovky počítače, telefonu, nebo tabletu se Glass snaží o propojení technologie a skutečného světa. Veliké okamžiky v životě - koncerty, představení vašich dětí, výhled na krajinu - by neměly být narušeny tím, že se pro jejich zachycení musíte na svět dívat přes displej. To je také důvod, proč jsou Glass většinu času v úsporném módu a aktivují se pouze tehdy, když to uživatel vyžaduje. Jsou zkrátka navrženy tak, aby pomáhaly ve chvíli, kdy to potřebujete a pak se můžete opět věnovat věcem, na kterých vám záleží.

Mýtus 2. - Brýle nahrávají vždy a všude

Stejně jako u mobilního telefonu, je i displej brýlí v základním nastavení vypnut. Nahrávání videa pomocí brýlí je nastaveno na 10sekundové klipy, přestože lze natáčet i záznamy delší. Při delším nahrávání však baterie vydrží kolem 45 minut a museli byste je znovu nabíjet. Pokud se tedy ptáte, zda budou uživatelé s Google Glass neustále nahrávat své okolí, rozhodně tomu tak není. Situace bude zkrátka podobná, jako byste měli chodit a nahrávat s mobilním telefonem, jen je to u brýlí pohodlnější.

Mýtus 3. - Google Glass jsou jen pro geeky a ajťáky

Účastníci úvodního programu Explorer (ti, kteří dostali brýle v první vlně) jsou vybraní lidé ze všech oblastí života. Jedná se o hasiče, lékaře, rodiče, sládky, IT profesionály, studenty filmových škol, novináře či lékaře. Společnou věcí je těmto lidem nadšení pro technologie a fakt, že vidí potenciál v tom, aby technologie pomáhala lidem kolem nás.

Mýtus 4. - Brýle již jsou ve své finální podobě

Google Glas jsou stále prototypem a právě účastníci programu Explorer hrají důležitou roli v jeho rozvoji. V posledních 11 měsících došlo k 9 aktualizacím softwaru a trojici aktualizací hardwaru. To vše částečně právě na základě zpětné vazby, která, jak doufáme, dovede produkt do vyšperkované podoby ještě před finálním uvedením na trh. V budoucnu bude určitě dnešní prototyp vypadat zábavně, asi jako telefon z 80. let.

Mýtus 5. - Glass rozpoznávají obličeje

Ne. Tohle není pravda. Jak padlo dříve, bez ohledu na technickou realizaci (která by nebyla problémem, pozn. red.), jsme se rozhodli na základě zpětné vazby tuto funkcionalitu zatím vynechat, dokud se nevyřeší problémy s technologií spojené. Přestože podobná aplikace existuje ještě neznamená, že se objeví v MyGlass marketu. Všechny aplikace jsou ručně schvalovány a byla zavedena potřebná opatření, aby Google mohl ochránit soukromí lidí.

Jak by mohlo vypadat nepovedené rande s Google Glass a Siri... Více podobných videí naleznete v článku CDR na víkend - Rizika Google Glass a jak by brýle vyrobili v Microsoftu

Mýtus 6. - Brýle zakrývají celé oko

Neumím si představit mít obrazovku přes celé jedno oko...“, zmínil jeden "odborník" v nedávném článku. Zkusil však brýle vůbec? Obrazovka je záměrně umístěna nad pravým okem, ne před ním. Ničemu by tedy neměla překážet. Byla takto navržena, protože jsme zjistili, že je pro uživatele důležité udržovat oční kontakt a komunikovat tak se světem.

Podařený vtípek - Glass z rukou domácího kutila

Mýtus 7. - Glass jsou hlavně špehovacím zařízením

Pokud by se společnost snažila navrhovat špionážní zařízení, udělala by to jinak a především mnohem lépe. Upřímně, pokud někdo chce tajně pořizovat záznam, jsou zde lepší kamery, které jsou ukryté lépe než nápadné brýle na tváři, jenž se rozsvítí pokaždé, když dojde k hlasovému příkazu či stisku tlačítka.

Mýtus 8. - Brýle dostalo jen několik vyvolených, kteří si je mohou finančně dovolit

Současný prototyp stojí 1500 dolarů a my si uvědomujeme, že je to mimo možnosti mnoha lidí. Neznamená to však, že jen bohatí na ně mají nárok. V některých případech platil za brýle zaměstnavatel, jiní sháněli peníze na Kickstarteru a Indiegogo. Někteří pak dokonce dostali brýle darem (finální verze bude navíc nepochybně levnější, pozn. red.).

Mýtus 9. - Google Glass jsou zakázány... Všude!

Po příchodu mobilních telefonů vznikly nejrůznější zákazy a pravidla kolem nahrávání záznamů v místech, jako jsou kasína, šatny apod. Vzhledem k tomu, že Google Glass funguje podobně jako mobilní telefon, platí pro něj na většině míst i stejná pravidla.

Mýtus 10.  - Chytré brýle znamenají konec soukromí

Když na trh koncem 19. století dorazil vynález fotoaparátu, pokládali to lidé za konec svého soukromí. Fotografovat se nesmělo v parcích, u památek a na plážích. Stejně tak se veřejnost bála mobilních telefonů s integrovanou kamerou. Dnes je na světě nespočet kamer a záznamových zařízení. A za 10 let zde bude kamer ještě více. Více než 150 let fotoaparátů a 8 let od vzniku YouTube nás dostalo do doby, kdy je jasně vidět, že obsahu bude přibývat. S brýlemi i bez.

Co na body vybrané Googlem říkáte vy? Bojíte se o své soukromí, nebo vás naopak vidina technologie chytrých brýlí láká?

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku S brýlemi Glass nevidíte na cestu! A dalších 10 nejčastějších mýtů podle Googlu

Úterý, 25 Březen 2014 - 08:36 | Nick | No jo, ale u modelek není nezbytně nutné dívat se...
Úterý, 25 Březen 2014 - 02:41 | Psycho Mantis | řekl bych, že to je něco podobného jako...
Neděle, 23 Březen 2014 - 20:13 | Nick | Minimální ostřící vzdálenost je u člověka daleko...
Sobota, 22 Březen 2014 - 19:32 | Nick | Google by se měl zamyslet nad marketingem....
Sobota, 22 Březen 2014 - 15:49 | Pastelka | Jako reklama vtipné. 1) odtrhnou, je třeba se...

Zobrazit diskusi