CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Beyond natáčí 360° gigapixelové video! Nasaďte headset a otáčejte hlavou

Beyond
Procházka po místech, o kterých jste vždy snili, je možná i z pohodlí domova. Tvůrci obsahu mají nový šikovný nástroj na zachytávání interaktivního videa! Samsung představil speciální zařízení, které natáčí 360° 3D video s vysokým rozlišením.

Nastupující trend virtuální reality si žádá nové způsoby, jak získávat interaktivní obsah. Projekt s názvem Samsung Beyond cílí na vývojáře a tvůrce obsahu. Chce jim nabídnou snadnou cestu, jak natočit interaktivní videa, v nichž se bude moci divák doslova rozhlédnout kolem sebe. 

Záběr 360 °, tedy kompletně kolem dokola, je způsoben 16 použitými Full HD kamerami na těle zařízení. Nachází se zde i 17., která míří nahoru. Tělo kamery má tvar spíše jako robotický vysavač, ale nenechme se zmást. Vestavěné kamery po stranách dohromady dají 1 gigapixel s datovým tokem 25 gigabitů za sekundu, přičemž lze video streamovat přímo do headsetu.

Tvůrci nemluví o sdílení videa v reálném čase pouze pro jedny VR brýle, ale klidně pro stovky milionů. Mají tak velké plány s přenosy ze sportovních utkání a kulturních akcí jako jsou koncerty, divadelní představení a další.

Samsung Project Beyond 2

Projekt byl představen na 2014 Developer Conference v San Franciscu, kde byl častým tématem právě headset pro virtuální realitu z dílen Samsungu. Produkt Gear VR sice trpí některými porodními problémy, ale asijský gigant slibuje nápravu. Headset má navíc jako první těžit z novinky v podobě interaktivního videa ze Samsung Beyond.

Video by ale podle prvních zpráv neměl být problém spustit i na konkurenčních soupravách pro virtuální realitu, za což výrobce chválíme.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Beyond natáčí 360° gigapixelové video! Nasaďte headset a otáčejte hlavou

Pondělí, 17 Listopad 2014 - 03:19 | danieel | Bohuzel 2MP x 16 x 30fps je porad jen 960 MPx/s...
Sobota, 15 Listopad 2014 - 14:45 | Txy | Chyba v překladu :-) Zdroj hovoří o "1...
Pátek, 14 Listopad 2014 - 14:55 | JVc | Bude to neco jako u GPS kde jedna stanice ma...
Pátek, 14 Listopad 2014 - 10:13 | BTJ | FHD=2Mpixely .... 16xFDH=1Gpixel?:o)

Zobrazit diskusi