CDR.cz - Vybráno z IT

Tip na víkend: Postavte holografický 3D projektor, stačí obal na CD a mobil!

nepřehlédněte
Pyramida
Scéna jako ze Star Wars - hologram vypadá jako skutečný a navozuje efekt reálného objektu A víte, že jej doma můžete vytvořit také? Efekt hologramu může vzniknout během chvilky jen s pomocí obalu na CD a běžného smartphonu.

Pojďme si společně ukázat, jak si vytvořit vlastní holografickou projekční jednotku. Budete překvapeni, jaký efekt může vytvořit pár kousků plastu slepených do tvaru pyramidy. Potřebné náčiní máme doma každý.

 2015 New Diy 3 D Holographic Projection Pyramid For Ipad 4 Ipad Air Air 2 Ipad Mini

Starý princip v novém těle

Náš model bude využívat tzv. Pepper’s Ghost efektu (PGE), který světu ukázal britský vědec John Henry Pepper v polovině 19. století. Divák zkrátka vidí objekt tam, kde se ve skutečnosti nenachází. Jedná se o takový falešný hologram, který jste mohli spatřit ve výlohách obchodů či na různých veletrzích.

Pyramida Navod

Plastový obal na CD, pravítko a izolepa. Nakonec už jen smartphone a projekce je tu

Nejedná se tedy o žádnou novinku, jen ideu podobného zařízení místo soustavy zrcadel rozšíříme o moderní chytré telefony. Model o tvaru čtyřstranné pyramidy je ideální volbou, neboť poskytuje prakticky nejlepší 360° efekt.

Pyramida Navod 1

Šablonu pro vyříznutí z plastu můžete stáhnou níže. Nejvhodnějším materiálem se ukázaly být běžné průhledné obaly na CD/DVD. Při našem experimentu se ukázal být obal na optické disky nejvhodnějším materiálem, plexisklo znamenalo rozmazaný obraz a obecně špatné výsledky.

Pyramida Hologram

Na pyramidu musíte samozřejmě nahlížet ze strany

Obraz na obalu z DVD za pár korun byl dostatečně výrazný i při denním světle a obecně se jedná o dobře dostupný materiál. Práci s ním však poněkud komplikuje fakt, že často praská. Pokud máte doma modelářské nástroje a různé brusky, máte model během chvilky složený a můžete se svým holografickým projektorem oslňovat okolí.

Hoďte řeč s princeznou Leiou z Hvězdných válek

Pokud se vám vyřezání a složení povedlo, můžete přejít k poslední části. Otevřete na svém zařízení např. aplikaci YouTube a hledejte "holographic technology". Na displej položte obrácenou pyramidu přesně mezi čtveřici zrcadlově otočených videí a promítáte. Jednoduché a efektní.

Povedlo se? Neváhejte se pochlubit fotografií v diskuzi. Povedené výtvory přidáme do článku!

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tip na víkend: Postavte holografický 3D projektor, stačí obal na CD a mobil!

Pondělí, 27 Červenec 2015 - 08:08 | John Douberro | Ja furt nechapu jaky CD obal ma autor na mysli?...
Neděle, 26 Červenec 2015 - 22:24 | danieel | Co je na tomto jako 3D a holografickyho, kdyz se...
Pátek, 24 Červenec 2015 - 23:09 | Lukáš Voříšek | Průhledná fólie nefungovala dobře. CD obal má dle...
Pátek, 24 Červenec 2015 - 20:56 | Misko Uško | idealny bude amoled displej aby neprodukoval...

Zobrazit diskusi