CDR.cz - Vybráno z IT

3D Systems začne letos prodávat 3D tiskárny ChefJet pro tisk sladkostí

chefjet-sugar
Cukrářská výroba u vás doma? Proč ne! Dvě nové tiskárny od 3D Systems, které se hodí jak pro domácí využití, tak pro velkoobjemovou výrobu, se dostanou do prodeje v tomto roce. Zákazníky mohou odradit jen poněkud vyšší pořizovací náklady.

Společnost 3D Systems představila na veletrhu CES 2014 v americkém Las Vegas dva nové modely 3D tiskáren, které jsou určeny k tisku jídla. Tiskárny s pojmenováním ChefJet dokážou tisknout čokoládové bonbony a sladkosti, jejichž základem je cukr. Náplň může být doplněna o příchuť vanilky, máty, kyselých jablek, třešní nebo melounu. Modelová řada obsahuje základní model ChefJet, který zvládá pouze monochromatický tisk, a vyšší model ChefJet Pro, který dokáže vytisknout i vícebarevné objekty a obrázky ve fotografické kvalitě.

chefjet printer
3D tiskárna JetChef Pro, zdroj: The Verge

Tiskárny ChefJet by se mohly v budoucnosti stát součástí každé moderní kuchyně, restaurace nebo alespoň podniků s velkoobjemovou cukrářskou výrobou. Oba modely ChefJet se mají začít prodávat již ve druhé polovině tohoto roku. Základní model vyjde na 5 000 dolarů (přibližně 100 tisíc korun), zatímco vyspělejší verze přijde na dvojnásobek této částky.

chefjet-candy

3D Systems se sídlem v Kalifornii se zabývá výrobou produktů určených k 3D tisku již řadu let. Společnost založil v roce 1986 Charles Hull, který si nechal patentovat technologii zvanou stereolitografie (SLA) vytvářející objekty 3D tiskem pomocí ultrafialového světla. O 3D Systems jste mohli dříve slyšet ve spojitosti s 3D tiskárnou ProJet 4500, která nabízí plnobarevný prostorový tisk.

Jestli se chcete dozvědět více o nové 3D tiskárně na jídlo a dalších produktech 3D Systems, které byly prezentovány na veletrhu CES 2014, pusťte si následující video.

Tisk jídla pomocí 3D tiskáren se nemusí hodit jen kosmonautům, zasáhnout by mohly celý potravinářský průmysl. Podle mě se 3D tiskárny obecně hodí pro přípravu nutričně vyvážených jídel. To mohou ocenit jedinci, kteří si kladou za cíl redukovat svou váhu nebo kteří prostě na přípravu jídla nemají čas.

foodini-3D-printer
3D tiskárna Foodini

Jak to tak bývá, 3D Systems není jediná firma v tomto odvětví. Například 3D tiskárna Foodini od Natural Machines nabízí i jiné druhy náplní. Foodini tiskne kromě sladkostí také těstoviny a slané pečivo. Firma již zahájila sériovou výrobu a do prodeje se tak zřejmě dostane o něco dříve než konkurenční ChefJet. Také její cena je přijatelnější - 1 000 euro (asi 27 500 Kč).

Foodini tisk
Jídlo vytisknuté tiskárnou Foodini

O metodikách 3D tisku, včetně stereolitografie, se můžete dočíst v našem předchozím článku.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3D Systems začne letos prodávat 3D tiskárny ChefJet pro tisk sladkostí

Pátek, 10 Leden 2014 - 16:18 | DRK | A snídáš kostkovej cukr nebo čokoládu?
Pátek, 10 Leden 2014 - 13:32 | DRK | Je to ftakovina dobrá tak na okrasu na dorty, ale...
Pátek, 10 Leden 2014 - 10:26 | BTJ | Celkove je to blbost ..... tiskarna z toho udela...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 11:22 | Jiří Moos | Necháš si přes noc vytisknout snídani?
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 11:10 | HEC | Autorka článku má zjevně nulové znalosti o 3D...

Zobrazit diskusi