CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 5G mobilní sítě využijí frekvenční příděly ze spektra 28 až 71 GHz

S kradením TV pásem ve prospěch mobilních operátorů a satelitních providerů jděte do hajzlu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

TV, TV, to mi něco... aha už si vzpomínám, to používá moje babička.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

vetsina mych znamych televizi nema, anebo se jedna o duchodce :) krome toho existuji sluzby typu sledovanitv.cz

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

jj nas provider to poskytuje v zakladu vsem, super i na android. Kvalita je sice jako 700MB film, ale jako kulisa na pozadi a na zpravy to staci. Neni tam sice TV H@vna (nova) ale tu si musi priplatit kazdej i na satelitu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To vypinani siti druhe generace je dobry vtip ... kdyz se vypnou, kolikze procent uzemi bude pokryto? A skutecne pokryto, ne ze to nejaky kravatak prohlasil za pokryte.

A ano: kradeni TV pasem je jen o tom, ze uz nepujde televizi sledovat zadarmo, za vsechno se bude platit. Teda ... ono se diky poplatkum plati uz dneska, ale pujde to nahoru ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak DVB-T lze taky kodovat a zpoplatnit. A bylo by to opravdu spatne? Mimochodem napady na zpoplatneni DVB-T uz nejakou dobu koluji v eteru, ale nepripada to v uvahu, hlavnim blokatorem podobnych napadu je Ceska televize, nebot ti ze zrejmych duvodu jakekoli snahy na cilene zpoplatneni TV kanalu odmitaji, logicky neni nad to vybirat vypalne plosne od vsech bez rozdilu, zda vubec nekdy CT zapnou nebo ne. 3-[

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se vypnou 2G site a nahradi LTE na stejnych frekvencich, tak se pokryti co? Nezmeni :) resp se pravdepodobne zlepsi, predpokladam ze LTE ma lepsi dosah nez 2G, stejne jako Nkova wifi ma lepsi dosah nez Gckova nebo Bckova.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Současný stav je takový, že televizi nesleduji, ale platím za ni (protože si nejsem jistý, že v bytě není nějaké zařízení, které by toho příjmu mohlo být schopné). Horší už to snad nebude.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

5G site preskakuji, pockam az na 6G, ze stejneho duvodu preskakuji 4K rozliseni a dokud nebude 8K novou televizi (a smartphone) nekoupim. Stejne tak, kdyz uz jsme u tech telefonu jako co to je v dnesni dobe dat do fotaku v telefonu 13MPx, jako dneska uz tam ma bejt aspon 50Mpx. (doufam, ze nez me uminuskujete trochu se nad tou satirou zamyslite, dik :-D)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nechapu ucel, dokud bude existovat FUP, tak LTE-A bohate staci

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

a napadlo vas nekdy, proc ten FUP vubec nexistuje? napoveda: omezeni fupu je primo umerne kapacite site, tedy vice pasem nebo vyssi rychlosti -> vetsi FUP. Kdyby mel operator 10Gb rychlosti inetrnetu, neni problem udelat FUP 100GB mesicne, protoze i tak by to pasmo zustalo pouzitelne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to jste tak naivní, že těmhle kecům operátrů věříte? Když se míň bude používat klasické volání, sms tak data bude možná jednoho dne jediný příjem který budou mít a určitě vám i když to bude 8g dají terabit za stovku :-D .

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pokazde, kdyz ctu clanek o novych super sitich nad 20 GHz, tak se mi otvira kudla v kapse. Bavime se totiz o frekvencich pro ktere jsou zcela neprostupne zdi budov, stromy, lidska ruka a zasadne je tlumi i kus kartonu nebo okeni tabulka. U 70GHz vysilani bude ovlivnovat intenzitu signalu meritelne vlhkost vzdychu a nebude fungoval za mlhy a deste - pri dosahu do 100m! Neni proste fyzikalne unosne pro sireni na takovych frekvencich pouzivat stozary s antenami jako dneska. Vyjimkou jsou bodove spoje s primou vyditelnosti, uzkym paprskem a tim padem i moznosti pouzit vetsi vysilaci vykon. Dalsi generace siti bude doplnek stavajiciho LTE a jeho modernizaci. Vysoke frekvence davaji mnohem lepsi smysl u WiFi, jen bude potreba mit APcko v kazdemi mistnosti v lustru a povede do nej optika (nebo si bude na infra blikat 10Gbitem s lustrem ve vedlejsi mistnosti :-)).

Mnohem dulezitejsi v pristich 10 letech bude hybridizace mobilnich siti a WiFi. Ono staci spojit VoLTE a VoWiFi a mate ten nejdulezitejsi krok hotovy. T-Mobile to planuje na pristi rok. Casem se vychyta trochu vetsi flexibilita celekho systemu a urcite se do toho nadratuje vyuziti obou pripojeni soucasne a vetsi energeticka uspornost podle podminek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Staci wifi a mame v tom vse, telefonie pres skype nebo neco podobnyho, televize, internet a bude stacit jedna sit, telefonum se ulevi od prijmu vsech G siti modrych blesku atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokryt celou CR wifi s rozumnou rychlosti neni mozne ani technicky, natoz ekonomicky. Pokryt CR telefonem je mozne technicky, ale ekonomicky to skripe. Pokryt celou CR televizi a radiem? Snadne, to uz jsme meli pred desitkami let.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No tak kompletni zanik televizniho vysilani eterem je nepruchodny. Je treba myslet na dalsi funkci verejnopravni televize - informovat v pripade ohrozeni. A v pripade ohrozeni se lip udrzuje nekolik televiznich vysilacu nez velke mnozstvi BTSek.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Krome toho neexistuje SW ktery by byl schopny efektivne sirit dulezitou informaci mobilni siti. Muselo by to byt neco na principu multicastu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tato funkce veřejnoprávní TV je úžasná, ale jaski popírá skutečnost, že nemálo obyvatel už TV přijímač vůbec nemá (ani já ne).

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.