CDR.cz - Vybráno z IT

Acer XB280HK: První G-Sync ve 4K

nepřehlédněte
Není to tak dávno, co ASUS poslal do světa první ROG monitor – SWIFT PG278Q s nVidia G-Sync. Titul ROG má zaslouženě, ale možná ho Acer překoná. XB280HK vstupuje na český trh.

ASUS má sice 144Hz panel, ale „pouze“ 2560x1440 pixelů. G-Sync má ale přínos zejména tam, kde očekáváte FPS nižší než 60. V tomto rozlišení je to ještě celkem klidné, ale vezměme si 4K. Málo grafik dneska zvládne 4K rozlišení s přehledem nad 60 FPS. G-Sync je tedy ideální pro všechny, kteří by snad náhodou chtěli toto šíleně obrovské rozlišení a nemají přitom úplně nejdražší grafiku. Takové Acer jistě potěší.

Bohužel musí mít však grafiku nVidia GTX, takže tu máme asi druhý PhysX. A položme nVidii otázku, jak dlouho tu s námi PhysX je a jak je rozšířen?! Uvidíme, kam se G-Sync dostane. Acer se samozřejmě ani nesnaží o podporu AMD FreeSync, přejeme mu tedy hodně štěstí.

Monitor Acer s označením XB280HK je rozhodně první 28“ 4K (3840x2160 px) monitor s nVidia G-Sync. Monitor je podsvícen LED. A to je asi tak vše, co o technických specifikacích Acer prozradil. V tiskové zprávě se nemluví o odezvě, kontrastu, jasu, ani typu displeje. Co na to říct, obraz to asi bude mít takový, jaký od monitoru čekáte, a tahle čísla už jsou stejně jen marketingové miliony k jedné. Po zapátrání dojdete k TN panelu s odezvou 1 ms GtG, což nezní vůbec špatně.

Samozřejmostí jsou nějaké ty technologie jako Flicker-less pro snížení blikání, Low dimming pro minimální jas 15 % a ComfyView pro redukci odlesků. Monitor má hub pro 4x USB 3.0 a multifunkční stojan s možností náklonu nadstandardních -5°do 35°, výškového posunu až do 15 cm a funkcí pivot. Cena je jenom 16 990 korun, to mu i to TN odpustíte...

Tagy: 
Zdroje: 

Tisková zpráva

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Acer XB280HK: První G-Sync ve 4K

Žádné komentáře.