CDR.cz - Vybráno z IT

3D tisk klepe na dveře: Oblíbený grafický editor Photoshop dostal funkce pro tisk objektů a snadnou změnu perspektivy

3D_Printing_Photoshop_CC_02
3D tisk se má tento rok dočkat masovějšího rozšíření a firmy jako Adobe na to reagují. Nová aktualizace oblíbeného grafického editoru přináší vychytávku pro práci s perspektivou a podporu přímého 3D tisku.

V polovině minulého roku došlo k výrazným změnám v portfoliu softwarové společnosti Adobe. Profesionální balík Creative Suite se dočkal změny licencování a přesunul se pod Creative Cloud. Nákup formou předplatného se sice nesetkal s velkým nadšením ze strany uživatelů, ale přinesl i nějaké ty výhody. O podstatných změnách jsme vás informovali v článku "Adobe končí s Creative Suitem, nyní už jen Creative Cloud + 5 mýtů nejen o novém Photoshopu".

Adobe-Photoshop-CC1

Se změnou licencování došlo především ke změně způsobu vydávání nových verzí. Díky zavedenému předplatnému má každý uživatel neustále dostupné nové funkce, které přibývají formou průběžných aktualizací. Jakmile však přestane platit, bude mu software deaktivován. Právě poslední aktualizace rozšířila Photoshop CC o zajímavé funkce a nástroje, které uživatelům usnadní práci i v oblastech, kam editor primárně necílí, tedy např. v 3D tisku.

3D tisk už i ve Photoshopu

Je tomu již nějaký pátek, kdy do PS přibyla podpora základní práce s 3D objekty. Třetímu rozměru patří budoucnost a Adobe se rozhodlo do nejnovějšího updatu zahrnout také nástroje pro 3D tisk. Editor nám v tuto chvíli tedy umožňuje nejen zobrazení vybraného objektu, ale dokonce úpravy parametrů výstupu. Před odesláním projektu do 3D tiskárny lze navolit parametry jako jemnost stěn, vhodný materiál a přidávání podpěr pro bezproblémový tisk složitějších modelů.

Další z nových funkcí je úprava perspektivy (Perspective Warp), která usnadní editaci perspektivy u jednotlivých vrstev zvlášť. Grafici tak budou mít práci při úpravě rastrové grafiky opět o něco lehčí. V neposledí řadě nás zaujala intuitivní možnost exportu vrstvy do obrazového formátu a to jednoduchým připsáním příslušné koncovky (např. *.png) do názvu vrstvy, viz video výše.

Adobe-Photoshop-CC2

Zavedením průběžných updatů si podle nás Adobe po marketingové stránce uškodilo. Vydání nové krabicové verze bylo spojováno s jednorázovým přívalem nových funkcí, což způsobilo nemalý rozruch mezi uživateli i novináři. Lidé zkrátka měli potřebu rozebírat nové funkce balíku, zatímco takto je kolem Creative Cloud poměrně ticho. Ale to na kvalitách softwaru nakonec nic nemění...

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3D tisk klepe na dveře: Oblíbený grafický editor Photoshop dostal funkce pro tisk objektů a snadnou změnu perspektivy

Žádné komentáře.