CDR.cz - Vybráno z IT

Aerosmith vydělali více peněz z videoher, než z některých vlastních alb

Aerosmith
Bobby Kotick, šéf společnosti Activision, poukázal na relativně zajímavý fakt: americká rocková kapela Aerosmith vydělala na licenčních poplatcích svých písniček v rámci videohry Guitar Hero: Aerosmith více peněz, než z některých vlastních alb.

Bostonská hardrocková skupina Aerosmith se řadí co do množství vydaných alb mezi nejprodávanější americké rockové kapely vůbec. Svými skladbami přispěli i do řady filmů jako Armagedon, Charlieho andílci či Spider-Man. Díky své obrovské publicitě není proto žádným překvapením, že největší část zisků tvoří živá vystoupení, tematické produkty – fanouškovské předměty či prodej not. Určitou zajímavostí může být, že u kapel jako je právě Aerosmith se daří velice zajímavě monetizovat prodej triček více než například jiných značkových. (To jen tak pro zajímavost…)

Dalším lukrativním směrem pro navýšení svého zisku jsou vázané licenční poplatky skladeb, které jsou použity ve filmových soundtraccích či právě videoher. „Guitar Hero: Aerosmith generuje skupině mnohem větší zisky, než z některých jejich vlastních alb,“ uvedl Kotick.

Guitar Hero

Hra Guitar Hero: Aerosmith byla vydána v roce 2008. Hned po prvním týdnu hlásily prodeje překonanou hranici více než 567 tisíc kopií. Activision ve svých prodejních statistkách uvádí, že k dnešnímu dni se prodalo této hry již přes 4 miliony kopií, což je více než většina hudebních alb na dnešním trhu.

Spojení silné značky hudební skupiny a herního průmyslu jako takového je určitě zajímavou a perspektivní cestou pro získání nových finančních prostředků a bližší střetnutí různých směrů zábavného průmyslu obecně. Zajímavé zisky pro obě strany jsou jen jasným důkazem toho, že hledání nových příležitostí je logičtější (ve smyslu reakce na vývoj trhu) a hlavně výhodnější způsob, než zbrojení proti pirátství hudebních děl. 

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Aerosmith vydělali více peněz z videoher, než z některých vlastních alb

Žádné komentáře.