CDR.cz - Vybráno z IT

Minipočítače konečně svižně? Allwinner ukázal nové čipy pod Androidem 5 a 4K

Tronsmart T 1000 Miracast Dongle 17
Minipočítače se díky podpoře TV verze nového Androidu prakticky změní v Android TV. Výrobce oblíbených SoC demonstroval běh nové generace svých řešení na optimalizovaném Androidu Lolipop. Blýská se ve světě mini PC na lepší časy?

Čínský výrobce polovodičů ukázal na nejnovějším videu běh Androidu 5.0 Lolipop na svých čipech. Nejnovější verze populárního operačního systému funguje podle všeho příjemně svižně a podpora je připravena pro čtyřjádrový SoC Allwinner A33 a osmijádrový Allwinner A80. 

Jedná se o novou generaci čipů od výrobce levných řešení do tabletů a mobilních zařízení. Dobrou zprávou je např. podpora 4K videa a využití efektivní architektury ARM big.LITTLE.

Čínská společnost demonstrovala plynulý běh systému a obsahu na TV krabičce ve stylu minipočítače. A právě minipočítače jsou oblast, kde se budeme s těmito čipy opravdu velmi často setkávat. Mezi odběratele čipů Allwinner patří mj. Rikomagic, Tronsmart či Minix, což jsou společnosti, jejichž mini PC jsme měli možnost vyzkoušet i zde na CDR.cz.

Minix Neo X7 - img1mk802_3

Optimalizovaný Android 5.0 Lolipop by mohl tvůrcům miniaturních počítačů usnadnit práci s optimalizací systému, což bývá největším neduhem těchto levných řešení. Optimalizaci systému pro své čipy provádí Allwinner ve verzi Androidu upravené pro televizní obrazovky. Díky tomu odpadnou neduhy, kdy při využití „ohnuté“ verze pro tablety a mobily docházelo k chybám ovládání a vyžadování přepnutí na dotyky (což u TV úplně dobře nejde).

Všechna zařízení s novými Allwinner čipy a Androidem 5.0 budou tedy vlastně levnými multimediálními centry na platformě Android TV. Ona taková představa 4K videa a svižného systému v krabičce za cenu kolem 2 000 Kč nám zní přinejmenším lákavě.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minipočítače konečně svižně? Allwinner ukázal nové čipy pod Androidem 5 a 4K

Pátek, 5 Prosinec 2014 - 10:19 | Jack FX | Můžete uvést nějaké modely/odkazy ?
Čtvrtek, 4 Prosinec 2014 - 20:52 | BTJ | Ja furt nevim, co mate s tim, ze za cenu 2000 je...
Čtvrtek, 4 Prosinec 2014 - 13:28 | klak | Video iMl9vKN_YSc nefunguje, "Uživatel toto...
Čtvrtek, 4 Prosinec 2014 - 11:22 | Xspy | Musím se přiznat , že Allwiner A31 v "...

Zobrazit diskusi