CDR.cz - Vybráno z IT

Vysoký výkon za 2 000 Kč! Amazon FireTV nahradí chytré centrum a konzoli k TV

nepřehlédněte
Malá krabička zatopí svým výkonem a hlavně cenou naprosté většině minipočítačů na trhu. Těšit se můžeme na hlasové ovládání, spoustu her, propojení s online obsahem a několik různých ovladačů.

Po měsících spekulací Amazon konečně představil své zařízení pro přehrávání streamovaného obsahu ze služby Prime. Milé překvapení v podobě dobré výbavy a nízké ceny nese název FireTV a v této chvíli už je v prodeji.

Podle slov zástupců společnosti je multimediální centrum až třikrát výkonnější než zařízení Apple TV. Uvnitř těla o rozměrech 11,43 x 11,43 x 1,78 cm nalezneme 1,7GHz čtyřjádrový procesor (Qualcomm Snapdragon s GPU Adreno 320), 2 GB RAM, 8GB interní úložiště a upravený operační systém Android po vzoru tabletu Fire. Nechybí WiFi, HDMI, Bluetooth, optický audio výstup a Ethernetový konektor pro připojení k síti.

Ovládání - zabudovaný mikrofon a minimum tlačítek

Do balení Amazon přidal jednoduchý ovladač se skromným počtem tlačítek. Na první pohled vypadá decentně a především má ve svém těle ukrytý mikrofon. Pro hlasové ovládání multimediálního centra tedy bohatě postačí mluvit potichu a uživatel nemusí křičet přes celou místnost. Něčím podobným by se mohl inspirovat třeba Microsoft u svého Xboxu. Připojení s FireTV probíhá přes Bluetooth.

Rozhraní - sázka na jednoduchost

Jednoduché rozhraní je svižné a cílem byla snaha učinit ovládání co nejpřívětivěji. Připraveny jsou nejrůznější aplikace pro přehrávání videa a audia, stejně jako úzké propojení s ekosystémem Amazonu. Připraveno je i speciální rozhraní pro děti, stejně jako nechybí možnost upravit si jej dle libosti.

Rozhraní je poměrně podobné současné generaci herních konzolí, což částečně potvrzuje zprávy o "herní konzoli" od Amazonu, kterou jsme očekávali místo multimediálního centra. Na hraní her je však FireTV také připravena. Vývojáři společností, jako je Disney, Gameloft, EA, 2K Games, Sega, Ubisoft, Double Fine apod., potvrdili práci na vývoji her pro nový produkt. Přestože se výkonem nebude krabička moci porovnávat s PS4 a Xbox One, odpovídá parametry top třídě mezi tablety a smartphony. Můžeme se tak těšit na zajímavou alternativu ke konzolím jako je Ouya.

Herní ovladač - za příplatek si zahrajete jako na konzoli

Herní ovladač, který jsme vám představili v nedávném článku, se nápadně podobá designu běžných konzolových ovladačů, tedy s přidáním ovládacích tlačítek přehrávače. Ovladač vyjde uživatele na dalších 40 dolarů, což znamená, že celý set pořídíme za příjemné 3 000 Kč.

Za podobný peníz bude nepochybně zařízení od Amazonu úspěšné a v prvních několika měsících můžeme očekávat problémy s dodávkami. Cena je dobrou zprávou pro uživatele, ale špatnou pro výrobce levných minipočítačů, kteří tím získají nemalou konkurenci. Jak se FireTV líbí vám?

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vysoký výkon za 2 000 Kč! Amazon FireTV nahradí chytré centrum a konzoli k TV

Neděle, 5 Říjen 2014 - 20:57 | František Vomáčka | Zajímavou alternativou je FunBox od ZTE: http://...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 07:24 | Cotije Dotoho | .
Pátek, 4 Duben 2014 - 19:28 | Misko Uško | sietovka zasa len 10/100 a xbmc nevedno ci na tom...

Zobrazit diskusi