CDR.cz - Vybráno z IT

AMD "Project Discovery" – zahrajeme si na tabletu Crysis?

AMD Discovery 01
AMD se vydalo objevovat. Na lednovém CES 2014 nám chce ukázat, co všechno dokáže takový herní tablet. Vyrábět ho sice nebude, ale snad k jeho výrobě popostrčí výrobce.

Tablet bude založen na nedávno představeném superúsporném APU Mullins, o kterém se zatím ví akorát to, že na Crysis stačit nebude. Pořád ale bude daleko před současnými androidími tablety a bude mít průměrnou spotřebu pouhé 2 watty, takže půjde hravě chladit pasivně i v tenkém těle. Přesto půjde o herní tablet, takže bude jistě zajímavé sledovat, co z něj AMD vyždímá. Ne tak úplně výhodou, ale benefitem bude i podpora AMD DockPort - připojení k dokovací stanici pro další periferie a dobíjení.

AMD Discovery 06

Výrazným rozdílem oproti androidím tabletům, ale třeba i Tegrou 4 vybavené handheld konzoli Nvidia Shield, je fakt, že tady poběží Windows. Tedy nejste omezeni na nějaké flashovky typu Angry Birds, které jsou dobré tak akorát při čekání ve frontě na vyvrtání zubního kazu, případně těch pár her, které fanoušci portnuli/předělali z Windows na Android. Tady můžete hrát jakoukoliv Windows hru. Crysis to sice nebude, ale dovedu si představit takové Call of Duty či Need For Speed Underground – ano, takové hry by Mullins měl přežvýkat a takové na Androidu mnoho konkurence nemají.)

Akceptujeme-li výkon, přijde na řadu otázka ovládání - hry pro Windows zrovna pro dotykové displeje uzpůsobeny nejsou a vůbec by se na tabletu špatně hrály. AMD tady přináší i vlastní koncept ovladače připevnitelného ke stranám tabletu pro lepší uchopení, gamepadové ovládání a pravděpodobně i větší baterii. Úsporný Mullins si ale s malou baterkou vystačí hodiny a jediná tužková baterka v jednom z ovladačů by přidala dobré 3 hodinky. Bude jich tam samozřejmě víc, a když to AMD opravdu podchytí, celodenní hraní by nemusela být úplná fantasmagorie

To bohužel není případ takového Razer Edge, kterému se "Project Discovery" podobá. Ten osazuje Core i5 nebo Core i7 a nVidia GeForce GT640M LE, což je úplně "jiné kafe" odpovídající průměrnému notebooku za 20 tisíc (s i7 přijde na 30), jenže 40Wh baterku vyždímá za hodinku a půl (a je to vlastně takový hybrid). Při dvou centimetrech tloušťky je to pořádný macek, byť váží jen něco přes kilo. V přídavných postranních ovladačích se nachází baterky, které možná přidají hodinku hraní. No, zkrátka vlastně nic moc. To jsme daleko více zvědaví, co ukáže AMD. A co vy?!

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD "Project Discovery" – zahrajeme si na tabletu Crysis?

Neděle, 17 Listopad 2013 - 22:53 | Tomáš Bohuněk | Viz diskuse na téma klávesnice+myš vs. gamepad,...
Neděle, 17 Listopad 2013 - 13:34 | AndyF1 | To akoze na tom bude hrat niekto seriozne CoD...

Zobrazit diskusi