CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Amsterdamská hi-tech čtvrť nabídne soběstačný systém pro život

Wow, to se mi libi. ale ono to jde uz i u nas, staci se proste domluvit s lidmi, co pestujou neco, co zrovna nepestuju ja. Efektivnejsi vyuzivani stavajicich zdroju je imho lepsi cesta, nez budovani novych.

Kazdopadne by me zajimalo jak to u tech baraku budou resit s vlhkosti, protoze to podle me bude cely plesnivet. sklenik nalepenej na baraku je proste jasna cesta jak ze sebe a sve rodiny udelat astmatiky :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

"Wow, to se mi libi. ale ono to jde uz i u nas, staci se proste domluvit s lidmi, co pestujou neco, co zrovna nepestuju ja."

Tak zrovna na tohle by byla šikovná nějaká M2M komunikační platforma a automatizovaná doprava. :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem pro domaci skleniky se mi podarilo s kamosema vyvinout masinku na ovladani, growduino.cz

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Hodně štěstí v podnikání.

Dobám že si ale uvědomujete, že tím že máte v rozvaděči síťové napětí, vztahují se na Vás výrobek velké množství předpisů. Kromě nutných EMC zkoušek musíte řešit i elektrickou bezpečnost. Je dokonce i možné, že budete muset řešit i typové zkoušky (dnes se to jmenuje už jinak). Dále nezapomenout na požadavky vzniklé díky "New Legislative Framework".

Toto opravdu nedoporučuji podceňovat. Pokud jste návrh vyloženě neodflákli a nebudete toho prodávat kvanta, tak asi nad tímto lze přimhouřit oči. Pokud s tím někomu šlápnete na kuří oko a napráší Vás, tak si můžete zadělat na pěkný průser. Za neoprávněné vydání CE můžete dostat pokutu až ve výši 20M.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No ono se to jeste neprodava, take tohle nehrozi. Jinak co se tyce zkousek tak nejsou potreba, alespon podle komunikace s ESC zkusebnou a nekolika reviznimi techniky. Jedine co je treba - aby komponenty co pracuji s 220V+ mely EC certifikaci, coz maji, a aby zarizeni melo revizi, coz ma. Bezpecnost samozrejme resim a navrh jsem neodflaknul, ale stale je to zlepsovat. Hlavne z duvodu, ze se pristroj muze vyskytovat ve velmi vlhkem prostredi, ze jo.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že opravdu máte chybné informace. Takovou věc je zbytečné konzultovat revizákem, protože málokterý ví, jaké jsou technické požadavky na slaboproudé (sdělovací/řídící) výroby. Dost pochybuji, že by nějaká zkušebna Vás o tomto neinformovala. Spíš neměli dostatek informací.

Jak by to tedy mělo být správně. Na váš výrobek musíte dodávat prohlášení shody s příslušnými normami. Dle obrázků předpokládám, že tam integrujete též vlastní hardware na nízké napětí. A u tohoto hardware právě musíte prokázat, že odpovídá daným normám. Znamená to minimálně zkoušky EMC. Dále pokud tam máte nějakou RF část (např. WiFi) tak dle nové RED směrnice se musejí dělat zkoušky elektrické bezpečnosti. Je to paradox, ale zkoušky elektrické bezpečnosti se nově musejí dělat i na FM rádo které běží z tužkové baterky nebo RFID karty. Pokud tam máte Ethernet tak nezapomenout na zkoušky elektrického oddělení pro telekomunikační zařízení. Dále musíte vydat prohlášení o shodě s RoHS2 (nyní je součástí prohlášení shody - je to jen papír, ale nezapomenout). Nevím, zda nejsou ještě nějaké další specifické předpisy pro tuto oblast. A pokud si zaplatíte veškeré zkoušky (odhadem tak 60k,- CZK) je tu ještě jedna past. Shoda se musí prokazovat při "uvedení na trh". Nově je však uvedení na trh chápáno jako každý prodej. Tzn. pokud se tedy mírně změní normy, musíte dělat znovu potřebné zkoušky. Nebo alespoň rozdílové zkoušky.

Jaké to má řešení? Pokud chcete mít vše v pořádku, tak to můžete zabalit dříve než jste začali. Většinou se to udržuje v takové šedé zóně. Udělají se nějaké zkoušky a doufá se, že do toho nikdo nebude rýpat. Zde je však trochu problém. Vaše zařízení je pro použití, kde lze očekávat, že dříve nebo později do toho začne někdo rýt.

Co bych doporučil. Jak jste už psal. Nechávejte dělat výchozí revizi při prodeji. Alespoň to největší riziko (že to někoho zabije) padne na revizáka. Pokud však do toho někdo začne rýt a bude Vás chtít potopit, tak se mu to určitě podaří. Nebudete mít splněné veškeré požadavky (zkoušky). Ale pokuta by nemusela být tak velká (tak do 20k,- CZK), protože jste alespoň trochu projevil dobrou vůli - nechával dělat ty revize.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Diky moc za informace!!!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

paci sa mi ta Growduino LITE verzia v eshope :) no nekup krabicku za 5000 Kc

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ta krabicka je tam vtipna, ale chce to umet cist popisky....:-) Jinak eshop jeste nefunguje a asi to bude nejakou chvili trvat, je to jen takovej pokus zatim. Kdyby to byl rozjetej business, tak bych si sem do diskuse tohle vubec nedovolil psat - byla by to klasicka reklama. Ted je to zatim jen takovej konicek, ten vyvoj.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nic nestojí v cestě .. až na ty skleníky, postavený bez nosných prvků. Jako technologie máme pokročilý, ale to co ukazují vizualizace myslím ještě nedáme.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Bude ta vesnice opravdu sobestacna nebo kdyz se jim rozbije nejaky ten sensor ve skleniku tak budou muset koupit v cine novy?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.