CDR.cz - Vybráno z IT

Měsíc s Androidem 4.4 KitKat: I přes změny se WOW efekt nedostavil

Android4_4KitKat
Společně s novým smartphonem Nexus 5 nám Google na Halloween nadělil i další verzi svého operačního systému, poprvé ve své historii pojmenovanou po komerční sladkosti KitKat, nikoliv dříve zmiňovaném Key Lime Pie.

Jak naznačuje číslování verze, které se překvapivě stále neposunulo k číslici 5 (aneb podívejme se, jak rychle naskakují čísla verzi u ostatních Google produktů, například Chrome), nejedná se o žádný revoluční update, ale spíše inovaci a postupnou evoluci již zaběhlého operačního systému.

V následujících řádcích se podíváme na novinky, které nám KitKat přinesl v porovnání s předchozí verzí 4.3 Jelly Bean.

Aktualizace "nepošpiněného androidu" je/bude dostupná na všechna zařízení z řady Nexus mladší 18 měsíců. Tím bohužel z aktualizačního cyklu již vypadl populární model Samsung Galaxy Nexus, u kterého si tak budou uživatelé muset vystačit již leda s neoficiálními ROM.

Co uvidíme na první pohled

Ačkoliv designové změny v systému jsou minimální, přeci jen některé najdeme. Obecně můžeme říci, že celý systém zesvětlal - ikony v notifikační liště již nemají "holo-blue" barvu, ale jsou jasně bílé.

Výchozí aplikace taktéž doznaly změny a již nejsou laděné do černé barvy, ale spíše do bílé. Bohužel, tyto změny nejsou konzistentní napříč celým systémem, a tak stále najdeme místa, kde můžeme narazit na původní černo/šedou variantu.

Z mého pohledu by se mohlo jednat o změnu danou displayem referenčního typu zařízení: jak jsem psal v recenzi Nexus 5, IPS+ display je sice krásný, ale na rozdíl od (S)AMOLED displayů postrádá černou - celočerné aplikace by tak na tomto displayi vypadaly přinejlepším přesvíceně. Stejně tak většina Android zařízení na trhu (prakticky všechny tablety, spousty mobilů s vyjímkou hi-end řad od Samsungu) disponuje v současnosti IPS displayi. Je tak možné, že si toto uvědomili i v Googlu a vydali se podobnou (světlou) cestou jako Apple u nového iOS 7.

Nevýhodou by toto bylo právě pro starší SGN zařízení, kde by bílé ikony způsobovaly v SAMOLED displayích značné vypalování. Dá se tedy předpokládat, že výrobci zařízení s SAMOLED displayi budou nadále přebarvovat ikony dle svého vizuálního stylu. :)

android-kitkat

Notifikační ikony

Notifikační ikony v liště nezměnily pouze barvu, ale i funkcionalitu. Z uživatelského hlediska se jedná o 2 hlavní změny. V Android 4.3 a starším jsme byli zvyklí, že v případě omezeného připojení byly síťové notifikační ikony (wifi/signál mobilní sítě) šedé, což signalizovalo nedostupnost Google Push serverů (nemuselo se tak jednat o zcela nefunkční internet, stačilo pokud by byly blokované porty pro push). Tato signalizace momentálně zmizela, respektive byla přesunuta do quick settings (druhá záložka v notifikačním dropdownu). Pokud jsou push servery nedostupné, je ikona připojení v QS oranžová.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (15)
Oranžová značí nedostupnost push serverů (a tím většinou i internetového připojení)

Druhou změnou je pak odstranění informačních ikon aktivního síťového připojení - tj., pokud se příjmají/odesílají data, už se u sloupečků signálu nezobrazují příznačné ikony. I toto bylo přesunuto do quick settings.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (6)
Notifikace aktivního datového připojení v Quick Settings

A jaký je důvod této změny, která byla minimálně pro mě vcelku nepříjemná? Je to vcelku jednoduché - zašedlé ikony neaktiviního připojení byly dle Googlu pro více uživatelů matoucí (neznali význam) než přínosné.

Ikony aktivního připojení údajně využívájí ne úplně zanedbatelné prostředky a pro většinu uživatelů jsou taktéž nedůležité.

S tímto jednoduchým vysvětlením jsem vcelku spokojený, ale určitě by nebylo na škodu ponechat uživateli možnost si tuto funkcionalitu vypnout nebo zapnout například v developer tools.

Notifikační a systémová lišta

Drobného zlepšení získala notifikační a systémová lišta, která nyní již nemusí být stále viditelná. Apikace mají tedy možnost využít celou obrazovku systému. U beztlačítkových smartphonů pak lištu zobrazíte tažením z kraje obrazovky, kdy se zobrazí overlay s lištami.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (11)
Badland - jedna z aplikací, co umožňuje skrytí systémové lišty

Diskuse ke článku Měsíc s Androidem 4.4 KitKat: I přes změny se WOW efekt nedostavil

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 20:52 | Duck Daffy | Pokud je mi známo, tak po instalaci app dělá...
Úterý, 24 Prosinec 2013 - 01:35 | molnart | stale ziadny support pre opus... vyzera to tak ze...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:47 | Michal Hak | myslel jsem TRIM. ale koukam ze to byla nova...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:08 | Petr Minařík | z principu fungování nic jako fragmentace na...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:06 | Petr Minařík | Díky za koment, aspoň to potvrzuje, že google v...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 15:56 | Petr Minařík | tak tak, "HD" je jako profilová fotka...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 13:38 | Michal Hak | me by spis zajimalo, jak je to s tou...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 11:54 | Zog Zogothowics | Já registruji na telefonu s 512 MB ram výraznější...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 11:02 | Petr Mirovský | Díky za článek. Zrovna včera jsem pokusně...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 10:09 | infidel | Bolo ro 96x96, od verzie 4.0 je to 256x256 a od...

Zobrazit diskusi