CDR.cz - Vybráno z IT

Androidí CyanogenMod je nyní oficiální firma, chce na výsluní mobilních systémů

cyanogen-throwback-1-large
Autoři známé ROM pro OS Android si založili firmu a chtějí prorazit na trhu. S čím plánují přijít a mají vůbec šanci?

CyanogenMod není fanouškům Androidu neznámý. Za posledních několik měsíců zažíval znatelný růst a rozvoj poskytovaných služeb. Nejedná se však už jen o nějakou hrstku nadšenců tvořících modifikaci Androidu čistě pro radost - Cyanogen je už totiž nyní plnohodnotná firma, což jí otevírá další možnosti. Došlo k tomu po úspěšném získání potřebných 7 milionů dolarů ze strany investorů. Ředitelem je pak Kirt McMaster, zakladatel australského operátora Boost Mobile.

Náplní Cyanogen Inc. má být primárně tvorba komplexní platformy, jež bude v budoucnu schopna konkurovat takovým gigantům jako Apple či Google. No, osobně bych tento optimismus trochu krotil, ale necháme se překvapit, jak to klukům ze Silicon Valley půjde. Dříve vývoj dělali spíše jako koníček, to se nyní mění a do svého životopisu si jej tak již mohou uvést jako zcela regulérní zaměstnání.

cyanogen-mod

Jedním z prvotních počinů bude vytvoření aplikace zjednodušující současný instalační proces, jenž není zrovna exemplářem přívětivosti. V průběhu pár týdnů dorazí do Google Play Store instalátor; co však autoři plánují v dlouhodobém horizontu, se jim moc prozrazovat nechtělo.

Podle dosavadního průběhu bychom se však mohli dočkat ještě větší přizpůsobitelnosti uživatelem a samozřejmě nových funkcionalit. Zatím se rovněž neplánuje ty, kdož CyanogenMod používají, nějak zkasírovat. Firma ještě vhodný obchodní model hledá, ve hře je i potenciální kooperace s výrobci hardwaru.

cyanogen

Očekávat lze i tendence se stále více a razantněji odlišovat od mateřského Androidu, kupříkladu ve věci mnohdy zbytečného bloatware či zastarávání OS na smartphonech, jež jsou v oběhu již nějaký ten pátek. Vizí autorů je dostat se mezi první trojici platforem na trhu chytrých telefonů. Nakolik je to naivní, ambiciózní či reálné, to si musíme počkat.

Pokud budou tvůrci schopni navázat fungující partnerství s výrobci telefonů, stejně jako uživatelům přesvědčivě nabídnout a komunikovat důvod pro volbu, růst jejich vlastní ROM to pravděpodobně zrychlí. Jedním z taháků by mohla být větší flexibilita oproti uzavřeným systémům jako iOS či Windows Phone či svižnější a bezpečnější chod oproti dnešním vydáním Androidu. My jen doufáme, že budoucí změny tento skvělý projekt nezničí a stále v něm zůstane místo pro hlas komunity. Pakliže CyanogenMod používáte, jak jste s ním spokojeni?

cyanogen-throwback-1-large

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Androidí CyanogenMod je nyní oficiální firma, chce na výsluní mobilních systémů

Středa, 25 Září 2013 - 05:08 | petr ib | mno, přání by mohlo být, že je asi jen otázkou...
Úterý, 24 Září 2013 - 19:28 | Solitary | Vyjadreni k Focalu https://plus.google.com/...
Úterý, 24 Září 2013 - 19:27 | Solitary | Chtelo by to v prvni rade cist mezi radky a ne...
Úterý, 24 Září 2013 - 12:20 | vali | Instaloval jsem bráchovi na Xperii Tipo CM10 (...
Úterý, 24 Září 2013 - 11:55 | LPK | Já používám cca rok tuto romku na ZTE Skate (CM 7...
Úterý, 24 Září 2013 - 11:23 | PHiLiPZ | snad to nebude take fatalne - mozno umoznia (...
Úterý, 24 Září 2013 - 10:04 | Dave Tramtunberk | Vnímám to jako přímý přenos likvidace funkční...

Zobrazit diskusi