CDR.cz - Vybráno z IT

Corning připravuje nové futuristické sklo pro mobilní zařízení: Nástupce Gorilla Glass zabíjí bakterie a zabraňuje odleskům

gorilla_bez_odlesku
Výrobce známého tvrdého skla dnešních smartphonů a tabletů - Gorilla Glass - pracuje na něčem, co by mohlo najít veskrze široké uplatnění. Pracuje na technologii, jež je antireflexní (zabraňuje tedy nechtěným odleskům) a navíc antibakteriální. Co byste řekli na čisté sklo bez nežádoucích odlesků?

Firma Corning klade velký důraz na výzkum a vývoj, kam pravidelně investuje 10 % ze svého zisku. Práce na dnes hojně užívaném Gorilla Glass započaly s notnou vervou až iniciativou Steva Jobse, jenž pro svůj iPhone chtěl něco, co tu ještě nebylo. Původně nerealistické požadavky se však díky odvaze riskovat staly skutečností.

Inženýři neustále touží po vylepšování konceptu a proto sestavili interní tým, který má sklo za úkol denně rozbíjet a analyzovat. Pravidelně do něj tlučou speciálním „kladivem“, jež se užívá na testování odolnosti u hliníkových trupů letadel a rozhodně jej nešetří. I díky tomuto přístupu je Gorilla tak úspěšná.

gorilla_glass_test_kladivo

V červnu hovořil viceprezident společnosti Corning Jeffrey Evenson na MIT Technology Review Mobile Summit 2013 a zároveň odhalil inovace, na nichž pracují. „Corning chce vynalézt krycí sklo, které je schopno zabít jak lékům odolné bakterie, tak i viry,“ mimo jiné prohlásil. Následně dodal, že zpočátku pracovali jejich inženýři na technologii odolné všemožným mikrobům pro zdravotnický průmysl, načež si však uvědomili, že tržní potenciál pro daný typ skla je větší.

CorningAntiReflective
Sklo ochráněné antireflexní vrstvou (kruh uprostřed) a bez ní

Obrázek výše zachycuje standardní sklo, které má uprostřed výřez z nového materiálu. Odlesk je naprosto minimální a pokud bude výsledný produkt pro ochranu displejů na podobné úrovni, máme se opravdu na co těšit. Obrázek níže zachycuje bakterii E.coli na běžném skle a vedle na novém typu povrchu, jež prý postupně bakterie naopak zabíjí.

CorningAntiMicrobial

Podle některých výzkumů mají mobilní telefony více mikrobů než záchodové prkénko, kuchyňská linka či dokonce psí miska na žrádlo. Zajímavé, že? Nová technologie by tak učinila náš život zase o něco „čistší“.

Nepřehlédněte:

Evenson dále nastínil, že jeho společnost pracuje na antireflexním skle, které nám má pomoci zbavit se nepříjemných odlesků při práci s našimi elektronickými miláčky venku. Další detaily o způsobu fungování odtajněny nebyly, můžeme se akorát pokochat obrázkem zachycující uprostřed kruh s antireflexní úpravou, viz výše. „Čtení se tím stane mnohem, mnohem jednodušší,“ věří Evenson.

gorilla_glass_test

Po „ohebném skle“ zde tak máme další pořádný posun kupředu. My už se v redakci nemůžeme dočkat, až na trh dorazí displeje chráněné odolným materiálem, který se téměř neleskne. Co na inovaci říkáte vy?

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Corning připravuje nové futuristické sklo pro mobilní zařízení: Nástupce Gorilla Glass zabíjí bakterie a zabraňuje odleskům

Neděle, 14 Červenec 2013 - 12:32 | Mrkvonaut | Ty parametry monitorů co zmiňujete ale pro...
Středa, 10 Červenec 2013 - 18:21 | Lukáš Voříšek | Pokud se podíváte pozorněji, jsou ve středu skla...
Středa, 10 Červenec 2013 - 16:25 | mikeczcom | taky, taky ;-) nicméně pokud by to takto fakt...
Středa, 10 Červenec 2013 - 15:58 | ica sk | naco je nam sklo ktore zabija bakterie? nebolo by...
Středa, 10 Červenec 2013 - 14:25 | HKMaly | No nevim ... me porad ta predstava, ze na iPadu...
Středa, 10 Červenec 2013 - 13:46 | David Foltyn | bylo by to fajn... jenze nez se toho dockame u...
Středa, 10 Červenec 2013 - 13:17 | BTJ | Mi to spis prijde jako sklo s vyrezanym koleckem:...

Zobrazit diskusi