CDR.cz - Vybráno z IT

Apple CarPlay: iPhone jako součást palubního systému v luxusních autech

Apple oficiálně představil svůj upravený systém do aut, který má zjednodušit používání iPhonu na cestách. Samozřejmostí tak bude hlasová komunikace se Siri nebo jednoduché prostředí bez softwarové klávesnice.

Už v loňském roce dal kalifornský gigant vědět o pracích na upravené verzi iOS systému, mířené do palubních systémů v automobilech. Od té doby - během pomyslného ticha před bouří - jsme mohli narazit jen na několik zpráviček poukazujících na jednání Applu s předními světovými automobilkami, mezi které zřejmě patřila i Tesla Motors pod vedením Elona Muska.

Až začátkem tohoto týdne přišel Apple konečně „s kůží na trh“. Představil novou platformu CarPlay, jejímž cílem bude co nejefektivnější a zároveň co nejbezpečnější využití iPhonu při jízdě. Právě připojený telefon poslouží jako hlavní jednotka celého systému a dotyková obrazovka na palubní desce bude jen rychlým prostředníkem mezi řidičem a nativním rozhraním systému, jehož jednoduché prostředí vychází z mobilního iOS 7. Primární hlasové ovládání, aktivované speciálním tlačítkem na volantu, má na starost známá virtuální asistentka Siri, která dokáže vyhledat zadané místo v navigaci, přehrát oblíbenou skladbu, vytočit hovor, přečíst příchozí zprávu nebo kdykoli oznámit blížící se schůzku.

 

CarPlay je součástí aktualizace iOS 7 a jedinou cestou k propojení bude prozatím Lightning konektor, což znamená podporu pouze nejnovějších iPhonů 5, 5S a 5C. U některých budoucích automobilů (například od Volva) však přibude i komfortnější bezdrátové připojení přes Wi-Fi. Jak už jsem naznačil výše, součástí systému je samozřejmě nezbytná GPS navigace, přehrávač s podporou hudebních podcastů nebo adresář telefonních kontaktů. Také však jakýsi autonomní organizér, který vycucne data z kalendáře nebo z e-mailové schránky a předpoví tak nadcházející události – a to jak na palubním displeji, tak prostřednictvím Siri.

 

První vozy s plnohodnotnou optimalizací pro CarPlay budou odhaleny už zítra, při zahájení letošního ročníku ženevské Motor Show. Mezi smluvené a vystavující automobilky patří Mercedes-Benz, Volvo a Ferrari, ke kterým by se mělo ještě v tomto roce přidat také BMW, Jaguar, Ford, General Motors, Honda, Toyota a několik dalších.

Mezi řádky lze tedy velmi snadno vyčíst, že to Apple myslí opravdu vážně, vývoji CarPlay věnoval mnoho času a s předstihem si zajistil, aby mezi oficiálním představením systému a prvními optimalizovanými vozy nebyla takřka žádná časová prodleva. Do konce tohoto roku by jej mělo podporovat hned několik nových vozů z různých koutů světa a během několika let se možná stane běžnou součástí většiny nových automobilů.

Apple CarPlay v novém voze Mercedes-Benz

Apple ale není jediným výrobcem mířícím na palubní desky moderních aut. Už na letošním veletrhu CES informoval Google o vzniku organizace OAA (Open Automotive Alliance), jejímiž členy už jsou Audi, General Motors, Honda, Hyundai a v neposlední řadě také nVidia. Tito výrobci cílí na automobilové systémy pro Android, které podobně jako CarPlay od Applu zjednoduší práci s telefonem během řízení.

Bude tedy zajímavé sledovat, jaké automobilky budou nakonec osloveny oběma společnostmi (a nabídnou multiplatformní palubní systém) a které získají softwarovou podporu pouze pro jablečná zařízení, například. Zároveň se konečně můžeme těšit na snadnou práci s telefonem během řízení, aniž by nám hrozila pokuta nebo dezorientace při čtení SMS zprávy.

Zdroje: 

1, 2, 3

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple CarPlay: iPhone jako součást palubního systému v luxusních autech

Žádné komentáře.