CDR.cz - Vybráno z IT

Apple má patent na 3D multidisplej, který sleduje oči

nepřehlédněte
3 D Iphone Holographic
Nová technologie má zákazníkům přinést uživatelsky přívětivé rozhraní pro zobrazení 3D objektů bez nutnosti brýlí. Optického klamu se může zúčastnit více uživatelů najednou.

Kalifornská společnost Apple má ve své sbírce nové patenty. Do budoucna by mohly být produkty vybaveny technologií, která by uživateli kromě klasických 2D objektů umožňovala sledovat také 3D objekty a to bez použití jakýchkoliv brýlí. Další patent ukazuje praktický kompaktní wi-fi hotspot.

Inovativní přístroje budoucnosti mají obsahovat více zobrazovacích vrstev. Každému oku bude promítán jiný obraz, náš mozek obrazy zpracuje a vytvoří iluzi trojrozměrného objektu. Aby byl efekt co nejpůsobivější, adaptivní LCD displej bude navíc sledovat polohu očí člověka a upravovat obraz podle jejich pohybu.

Apple 3 D Display

Nové zobrazovací zařízení by mělo také umožňovat zobrazit více odlišných obrazů najednou, takže by se každý uživatel mohl dívat na něco jiného v závislosti na jeho pozorovacím úhlu. Korektní nastavení pro jednotlivý pár očí by přitom zajišťoval speciální senzor společně s detektorem pohybu, takže ani natáčení přístroje do stran nebo nahoru a dolů nijak neovlivní výsledný obraz.

V patentu není uvedeno, na který druh zařízení je nová technologie určena, ale podle uvedených obrázků se bude s největší pravděpodobností jednat o nové tablety Apple iPad, kde se bude hodit pro zobrazení 3D grafiky při hraní her, přehrávání videa apod. Pokud bude uživatel chtít, funkci může samozřejmě vypnout. Později by zřejmě mohly přijít na řadu také smartphony iPhone, nicméně patent uvádí, že je možné technologii využít na všechna výpočetní zařízení, tedy mobilní telefony, tablety, notebooky, stolní počítače atd.

Patent byl podán Applem v listopadu 2013, podobný systém byl však již představen pro herní konzoli Nintendo 3DS. Více informací najdete na stránce USPTO.

Apple Hotspot

Koncept nového wi-fi hotspotu

Apple před pár dny dostal patent také na nový druh malého Wi-Fi hotspotu, který by měl vyřešit problém s nekompaktností a nepraktičností aktuálních řešení. Malý váleček bez tlačítek bude více než skladný a ovládat se bude pouhým otáčením. Mobilní hotspot se bude skládat ze dvou částí. V jedné budou funkční obvody, anténa a čtečka SIM karet a ve druhé baterie, jejíž kapacitu bude moci uživatel měnit dle svých požadavků.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple má patent na 3D multidisplej, který sleduje oči

Neděle, 24 Květen 2015 - 11:20 | DRK | 1. Věci by neměli jít patentovat bez funkčního...
Neděle, 24 Květen 2015 - 07:31 | Jack FX | Ještě více mně fascinuje, že v dnešní době je...
Sobota, 23 Květen 2015 - 22:58 | Daniel de Sade | Tyto displeje už se používají minimálně 10 let,...
Sobota, 23 Květen 2015 - 01:13 | BTJ | Neuverim, dokud neuvidim ....... jinak ten...

Zobrazit diskusi