CDR.cz - Vybráno z IT

Archival Disc s kapacitou až 1 TB má nahradit Blu-ray v archivaci dat

Nový archivační disk se má stát nástupcem Blu-ray disku. Archival Disc má v budoucnu pomoci s velkoobjemovou zálohou dat.

Společnosti Sony a Panasonic dnes představily nové médium s označením "Archival Disc", které má sloužit k archivaci velkého objemu dat. Archival Disc je nová generace optických disků, jež se má stát novým standardem k profesionálnímu použití a nahradit tak Blu-ray disky. Výrobci chtějí novým druhem disku uspokojit zákazníky, kteří potřebují dlouhodobě zálohovat svá data v elektronické podobě.

archival disc

Kapacita jednoho archivačního disku začíná na 300 GB, později by se měla navýšit až na 1 TB. Disk je oboustranný, na každé straně se nachází tři vrstvy. Data můžete na disk vypálit pouze jedenkrát a číst "neomezeně" dlouhou dobu. Ale to je jak dlouho?

O životnosti dat na archivačním disku se tisková zpráva Sony nezmiňuje a přitom je to ten nejdůležitější údaj. Jestliže data zapsaná na Blu-ray disku vydrží přibližně 30 let a na DVD-RAM asi 100 let, u nového archivačního disku by mohla být životnost minimálně několik set let. Snad se tuto informaci brzy dozvíme, včetně ceny a plánované dostupnosti.

Co se týká optických parametrů, Archival Disc má vlnovou délku 405 nm, rozteč stop 0,225 mikrometrů, délku datových bitů 79,5 mikrometrů a numerickou aperturu 0,85. (Vysvětlení pojmu numerická apertura zde či zde.) Disk využívá dopřednou korekci chyb Reed-Solomon Code.

Plán vývoje Archival Disc

Trvalá archivace dat je pro uživatele častým problémem. Archival Disc svou vysokou kapacitou předčí mnohé produkty, které jsou v dnešních dnech k dostání na trhu. Například archivační DVD M-DISC, které je produktem společností Millenniata, Hitachi a LG, je obdařeno záznamovou vrstvou se speciální diamantovou směsí. Díky tomu je možné zapsaná data číst až 1000 let. Jeden kus stojí přibližně 100 korun, nicméně kapacita dat je stejná jako u obyčejného DVD a to 4,7 GB. Archivační disk od Sony a Panasonic je oproti tomu silnější kalibr.

Porovnání technologie M-DISC s DVD

V každém případě je dobré si nechat otevřená zadní vrátka. I přes všemožné sliby firem o zajištění životnosti vašich dat na vypálených nosičích po nekonečně dlouhou dobu je dobré myslet na to nejhorší. Spoléhejte na vlastní rozum, ne na techniku. Záloha cenných dat na dvou místech je neúčinnější prevencí proti jejich skutečné ztrátě.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Archival Disc s kapacitou až 1 TB má nahradit Blu-ray v archivaci dat

Pondělí, 10 Březen 2014 - 16:09 | Begy | hmm na android 2.3 to nejde

Zobrazit diskusi