CDR.cz - Vybráno z IT

Nejnovější čipy od ARM by mohly být další výhodou pro Čínu

Arm Cortex A 72
Poslední oznámené čipy od ARM, Cortex-A72 CPU a Mali-T800, přináší jistě povznášející pocity především pro nás - koncové spotřebitele, ale s novými technologiemi vzniká také spousta nových obchodních příležitostí.

Na vrcholu seznamu obchodních partnerů se bezpochyby nachází TSMC, taiwanská společnost starající se o výrobu těchto pokročilých čipů. TSMC 16nm FinFET+ bude první továrnou, která bude vyrábět tyto pokročilé čipy, což jí dává jistý náskok před konkurencí. Ta se časem samozřejmě přizpůsobí, avšak první várka smartphonů poháněná tímto procesorem bude obsahovat čip a součásti právě z výrobní linky TSMC. Smartphony s tímto čipem můžeme očekávat v průběhu roku 2016. Při pohledu do vzdálenější budoucnosti již ARM ve spolupráci s TSMC oznámila plán na výrobu 10nm FinFet 64bit procesorů.

Arm Suite Overview 0

ARM také naznačila, že ''více než 10 partnerů'' již vlastní licenci k užívání Cortex-A72. Mezi společnosti z Číny patří například HiSilicon, Rockchip a MediaTek (Taiwan). Zatímco Apple, Samsung a Qualcomm využijí nové čipy od ARM pro jejich SoC design, HiSilicon od Huawei a MediaTek se bude držet tradičně blíže referenčnímu návrhu od ARM, což jim umožní dodávat výrobky na trh v kratším časovém horizontu.

Důležití jsou hlavně místní SoC návrháři a výrobci, kteří ovládají velké procento gigantického čínského trhu se smartphony a tablety. Přestože západní trhy k přístupu na internet používají převážně PC, velké procento rostoucí čínské online populace se již připojuje výhradně přes smartphony. Zpráva čínské vlády hovoří o 649 milionech internetových uživatelů, z nichž pro přístup na internet využívá 557 milionů výhradně telefon.

ARM přistupuje k vývoji nové generaci čipů kvůli příliš velkým výkonnostním rozdílům mezi nizkoenergetickými a vysokoenergetickými zařízeními. Cílem je vytvořit nízkoenergetický čip s velkým výpočetním výkonem. V Číně, kde je trh s mobily a přenosnými zařízeními mnohem větší než na západě, umožní ARM díky jejich novým procesorům vyrobit mnohem výkonnější mobilní zařízení a vyplnit tak mezeru na trhu. V této oblasti je mnoho potenciálních zákazníků, je tedy jasné, že první trh, kde se nové zdokonalené technologie objeví, zajístí výrazná prodejní čísla.

Coretex A 72

Dle Iana Fergusona z ARM budou mít v roce 2016 smartphony blíže k tomu stát se ''primární výpočetní platformou''. Čína bude stát samozřejmě v čele tohoto hnutí, jak co do počtu spotřebitelů, tak jako země s velkým výrobním potenciálem.

Tagy: 
Zdroje: 

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejnovější čipy od ARM by mohly být další výhodou pro Čínu

Pondělí, 9 Únor 2015 - 11:50 | DRK | Bohužel není..
Pondělí, 9 Únor 2015 - 00:50 | Bespi | Hm. Pro zasmani dobrej clanek :D . Neni tam tech...

Zobrazit diskusi