CDR.cz - Vybráno z IT

Je libo minipočítač s RAID? Asus VivoMini VC65 přinese podporu pro 2,5" disky

nepřehlédněte
Asus si pro nás přichystal jako jeden z mála výrobců skutečně zajímavou novou sérii malých PC z vlastní řady VivoMini. No, posuďte sami: procesor Intel šesté generace, podpora RAIDu a celkový modulární design, který nabízí hned několik individuálních variací.

I když se nová série VivoMini objevila už na letošním CESu, Asus byl na podrobnější informace o ní velmi skoupý. Ve stručnosti komunikoval pouze fakt, že jeho nové malé počítače (kvůli reálným rozměrům spíše přesněji nettopy) přinesou podporu pro 2,5“ HDD či SSD. Řada VC65 se ale už objevila na oficiálních stránkách, a tak máme k dispozici relevantní a kompletní informace o tom, kam se tato známá asusácká série ubere.

Asus vsadil na modulární design a nabídne v rámci série VC65 hned několik variací. Jako za takový základ, ze kterého by se daly dle nás uživatelů odvodit i další, nabídne trojí konfiguraci; první bude osazena až čtyřmi disky, kde hlavní využití vidí Asus jako domácí nebo kancelářský NAS či malý server. Druhá počítá s osazením dvou disků a zbylý prostor využít pro instalaci optické mechaniky. Tato varianta prý bude představovat ideální stanici pro multimediální zábavu, ale i pro práci s náročnějšími aplikacemi. No a ta třetí konfigurace počítá pouze s vypuštěním mechaniky a nainstalování dvou disků, tedy prý ideální stanice pro práci i zábavu.

Písmenko R, tedy VC65R, pak bude značit přítomnou podporu pro RAID 0/1. Možnosti nastavení RAID jsou tak buď do „mirror“ (zrcadlení dat,) nebo zapojení disků jako „single drive“ (kapacita disků se nasčítá a systém jej vnímá jako jeden velký úložný prostor).

Na trh by měl dorazit také barebone model, který umožní uživateli si individuálně navolit, co bude mít finálně ve výbavě – respektive konkrétně tedy úložiště, paměť RAM a operační systém. Počítač půjde dle Asusu snadno otevřít a uživatel bude moci snadno upgradovat nebo vyměnit komponenty podle svých preferencí.

Základní výbavu zařízení pak tvoří šestice USB portů (6x USB 3.0 u VC65R, 4x USB 3.0 a 2x USB 2.0 u VC65), HDMI, DisplayPort++, VGA a COM porty, 4v1 čtečka karet SD a 802.11ac Wi-Fi. Procesor bude výhradně z generace Intel Skylake s taktem až 2,8 Ghz.

Podle předběžných odhadů by se průměrná spotřeba měla pohybovat kolem 15 W, hlučnost při plném zatížení by neměla překročit 35 dB. Díky kompaktní konstrukci s integrovaným napájecím adaptérem může být PC umístěno jak horizontálně, tak i vertikálně. K dispozici je pak i VESA.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Je libo minipočítač s RAID? Asus VivoMini VC65 přinese podporu pro 2,5" disky

Žádné komentáře.