CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Autopilot u vozů Tesla funguje! Majitel natočil video, jak vůz zabránil nehodě

na reddite sa uz objavili aj drsnejsie videa, v jednom pripade dokonca Tesla pohotovo strhla volant a zabrzdila aby sa vyhla autu iducemu z bocneho pruhu este skorej, nez si vodic to auto vobec vsimol.Toto bolo celkom prekvapenie, kedze nikto necakal ze v niektorych pripadoch moze kvoli bezpecnosti menit smer jazdy.
https://www.youtube.com/watch?v=eus__5aSK8c
Co je parada, ze tento isty system od rovnakej spolocnosti by uz tento rok malo uviest Audi a zaciatkom 2016 dalsich 8 automobiliek. Podobne systemy maju do buducna potencial zachranovat miliony zivotov, pocet umrti na cestach je aktualne sialene vysoke cislo ( 1.2 miliona rocne ! )
btw : Na tomto videu ( https://www.youtube.com/watch?v=0UzVBTgHqSQ ) zakladatel spolocnosti co vyraba ten system celkom pekne a strucne popisuje, ako to funguje a akym smerom sa ma uberat vyvoj.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Heh, tak jste mě o minutku předstihl. To je v podstatě to, o čem mluvím (píšu) :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

tak ale vela nehod je koli nedockavym ludom ktori nebezpecne predbiehaju, resp vysoka rychlost. v tom autopilot nepomoze. jedine vidim prinos pre poistovne :) s autopilotom klesnu "tukance"

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ten taxikar isiel na moj vkus prilis rychlo, nato, ze vpravo bola kolona stojacich aut a este sa priznava ze "sa obzeral" po pravej strane, ktoru mal periferne dobre pokrytu? pokial to nie je explicitny (aj ked nevydareny) Elonov viral (s Uberom v pozadi), ale uprimna realita, tak ten clovek sa od tejto skusenosti bude este viac spoliehat na techniku a skor ci neskor to dopadne zle a snad nikoho nezabije.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

taky bych to viděl podobně.
Na většině videí autopilot zabránil lehké/středně vážné dopravní nehodě, která by většinou skončila jenom pomačkanou karosérií. Ještě jsem ale neviděl, že by autopilot zabránil nějaké komplikované smrtelné nehodě.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

moc pekny video, hlavne ta cast jak rika ze rocne zemre diky Airbagu 80 lidi, ale diky tomu ze airbag zachranuje zivoty a hlavne diky tomu, ze je to "jen" 80 a rodiny dostanou tucne odskodne tak se o tom nemluvi... Takze az zacnou umirat lidi diky pocitacem rizenym autum, bude to satisticky mnohem min nez kdyby ta auta ridili lidi, takze to bude taky v poho a hlavne na tech "par" obeti bude stacit mensi balik penez na kompenzace nez dnes... :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem s tímto svým názorem v menšině, ale říkám - jen houšť a větší kapky. Čim dřív se lidi odstaví od možností způsobit zranění či smrt někomu jinému jen svou nepozorností (nebo jinou chybou - špatný odhad rychlosti vs. brzdná dráha vs. stav vozovky atd.), tím líp. Je jisté, že software těchto autopilotů se taky nevyhne problémům, ale nemyslím si, že statisticky na tom bude hůř, než lidská chybovost.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Statistika zní hezky, dokud se jedná o cizí lidi a vaši rodiny se to nijak netýká...

Jedna věc je, když se vám zraní člen rodiny v autě jeho vlastní nepozorností... ale zajímalo by mě, co by jste tak říkal, kdyby vám jednou nějakého člena rodiny zranila chyba autopilota.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, co se stane v pripade, kdy takhle jedna Tesla zachrani situaci, ale za ni bude dalsich 10 Tesel, ktery se polekaj prudkyho manevru. Nebo treba dalsich 100. To najednou retezove zacnou vsechny klickovat? Wow, to bude pro ostatni auta s zivyma ridicema zajimava situace.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To sa riesilo tusim uz v Ghost in the Shell, Togusa bol jedinecny v tom, ze nemal ziadne implantaty a tympadom mal oproti kyborgom konkurencnu statisticku vyhodu, cize z toho pohladu "100% analog driver" je natom vlastne lepsie a nebral by som to az tak tragicky :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

toto by mali vyriesit car-to-car komunikacne systemy, dalsi prvok ktory by sa mal dostat do prevadzky co najskor

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

to je ten system jak ho onehda hacknuli a nasmerovali auto do prikopu co? jo, uz aby to bylo v provozu co nejdriv...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat co se stane za hustého provozu na dálnici. Třeba pátek v podvečer na D1 z Prahy, stačí jedna myška, kvůli které přibrzdí dva pruhy a o kilometr za nima najednou auta stojí a za minutu se znova rozjíždí, protože to přibrždění vygeneruje právě řetězovou reakcí spoustu dalších problematických situací.
Pokud by to bylo všechno na autopilota, tak ta první krizovka za 1 nastane s mnihen nenší pravděpodobností, za 2 car2car komunikační systémy pro autopiloty si o tom řeknou a nebudou zmatkovat, ale disciplinovaně a plynule přibrzdí a za 3 nebude tam spousta kokotů, co se budou kvůli pár vteřinám dostat z levého do pravého pruhu, protože ten zrovna jede a tím se zabrání spoustě dalších komplikací.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

nic takoveho se nestane protoze tesla dodrzuje bezpecnou vzdalenost a reaguje okamzite... A co se tyce nejakejch sofistikovanejch uhybnejch manevru tak na to zapomente, zadna tesla si fakt neporadi s tim kdyz znicehonic v plny rychlosti na dalnici svodidla prorazi protijedouci kamion proste jen zacne o nejakou tu vterinu brzdit driv nez ridic, mozna se pokusi zatocit smerem kde je volno, ale naraz bude nasledovat... ten ridici sw je velice "primitivni" skenuje okoli a vede auto do prazdneho mista NIC VIC! Nejake uvahy jak a co by se dalo udelat (jakoze zatahne rucku a udela smyk a tim misto celniho narazu v miste ridice narazi bokem kde nikdo nesedi a zvysi tak saci preziti ridize o 3%) - na to zapomente to je sci-fi z roku 3000 kdy budou pocitace na bazi neuronovych siti ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to maličko jinak. Ten co odbočoval (pokud nebyl na hlavní) zjevně jel jak pirát. Takže budoucnost má vypadat takto: slušňáci mají roboty, kteří je brzdí, uhýbají, manévrují , a hajzlové si jezdí jak vrazi spoléhajíce na to, že se jim roboti těch slušňáků včas vyhnou a uvolní cestu?!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Je to porad pozitivni zmena proti dnesni situaci, kdy hajzlove jezdi jako vrazi a spolehaji na to, ze se jim slusnaci vyhnou. Ten co odbocoval prece nemohl vedet, ze tenhle ridic ma robota.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.