CDR.cz - Vybráno z IT

BAE investuje do revolučního pohonu. Přelomových hybridních raketových motorů

Nadzvukovy Letoun Mach 5
Stanou se dvacátá léta 21. století dobou, kdy se začnou objevovat první letouny s hybridními raketovými motory, s nimiž dosáhnou letadla rychlosti kolem Mach 5?

Společnost BAE Systems oznámila strategickou investici, ve které hodlá investovat 28,8 milionů euro do společnosti Reaction Engines, která se zabývá vývojem hybridních raketových motorů, které mají způsobit revoluci v oblasti letectví. Jde o motory, které jsou vyvíjeny pod jménem SABRE a kombinují raketovou a proudovou technologii. Půjde o partnerství, kdy Reaction Engines získají důležité kapitálové zdroje a know-how od BAE a z druhé strany se BAE Systems stane preferovaným dodavatelem Reaction Engines a zároveň i získá zastoupení v představenstvu této společnosti.

Jak Funguji Prelomove Motory

Rozklikněte pro plný náhled

Hybridní raketový motor SABRE v prvním stádiu letu využívá atmosférický vzduch jako složku paliva, respektive spaluje kyslík z atmosféry jako běžná proudová letadla. To dělá až do výšky 28,5 km, kdy dosáhne rychlosti kolem Mach 5. Pak přepne do druhého režimu, ve kterém je spalován vodík a zkapalněný kyslík z vnitřních nádrží. Ve druhém režimu pak může dosáhnout rychlosti až Mach 25.

Raketoplán Skylon a komerční letoun Lapcat

Celkem by měly vzniknout s tímto přelomovým pohonem dvě verze letounů. V prvním případě se bude jednat o bezpilotní raketoplán Skylon o délce 87 m a rozpětí 25 m. Životnost je odhadována na 200 startů a opakovaný start bude možný do 48 hodin od přistání. Skylon má radikálně snížit náklady na vypouštění družic a mohl by v budoucnosti dopravovat zásoby třeba na ISS. První let Skylonu je odhadován na rok 2020.

 

Později pak by měl spatřit světlo světa i komerční letoun Lapcat, který bude schopen přepravit 300 pasažérů na jakékoliv místo ve světě za velmi krátkou dobu. Z Londýna do New Yorku za méně než dvě hodiny nebo ze Sydney do Bruselu za čtyři hodiny.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BAE investuje do revolučního pohonu. Přelomových hybridních raketových motorů

Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 01:02 | trodas | A něco jiného, než jen hezké videjko vyrendrované...
Středa, 4 Listopad 2015 - 18:36 | HKMaly | Levne, ekologicke, ekonomicke a bezpecne je auto...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 23:43 | Jan Honza | i kdyby, to vsechno snad až na bezpečnost armu...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 22:34 | super master | zrejme ultra drahe, neekologicke, neekonomicke,...

Zobrazit diskusi