CDR.cz - Vybráno z IT

Robotický barman na živo: Barobot je open source a nezkazí žádnou party [CeBIT]

nepřehlédněte
Barobot Cdr 7
Další povolání, které by mohl místo člověka provozovat robot je tu. "Robotický barman je přesný, nalije vždy podle míry a neodvede vám přítelkyni," říká jeho tvůrce. Pojďte se na něj podívat.

Technologický veletrh CeBIT, probíhající v těchto dnes v německém Hannoveru, je v plném proudu. Na akci je k vidění spousta společností kolem infrastruktury, softwatových řešení,  Big Data, ale i startupových projektů a výsledků výzkumu. Oblastní sama o sobě jsou pak např. 3D tiskárny, do kterých se pustil nejeden velký výrobce a z našich luhů a hájů třeba české Be3D.

Jak jinak podobnou akci začít, než s drinkem v ruce, napadne vás, když kráčíte kolem stánku projektu Barobot, který míchá jeden drink za druhým. Jak název napovídá, jedná se o robotického barmana, který z 12 dostupných lahví namíchá jeden z více než 1 000 známých drinků.

Barobot vznikl jako polský startup v roce 2013, kdy se jeho tvůrce rozhodl pro svou domácí akci vytvořit první verzi robota míchajícího drinky. Tehdy se ještě jednalo o spíše koníček, kdy s ním jeho tvůrci ohromoval své kamarády. Úspěch však byl prý takový, že jej lidé přemlouvali, aby se vrhl na vylepšení projektu a zkusil jej dostat na trh.

OpenSource HW i SW - Arduino čip uvnitř a technologie ve stylu tiskárny

Po několika dalších verzí a bezpočtu úprav je na trhu výsledek, který můžete spatřit na videu a fotografiích. Princip je velmi jednoduchý. Na pohyblivou plošinu se položí sklenice či kelímek, do 12 pozic s standardním nástavcem na hrdlo lahve umístíte libovolné alko a nealko a poté zadáte do systému jaké druhy a v jakém množství máte k dispozici. Ovládání probíhá pomocí integrovaného Android tabletu a uživateli umožňuje buďto výběr z přednastaveného katalogu, nebo tvorbu vlastního drinku.

Barobot Cdr 3Barobot Cdr 6

Po vybrání drinku se pomocí krokového motorku začne sklenka posouvat k pozicím s potřebnými ingrediencemi a pomocí magnetů po stranách skříně detekuje, zda je ve správné pozici. Kontrolních mechanismů je zde spousta, ať už optických, nebo mechanických. Tvůrci prý neradi rozlévají, takže třeba bez kelímku si kvůli váhovému senzoru drink neuděláte.

Barobot BlackBarobot White

Při každém přejetí na pozici s požadovaným alkoholem se zvedne rameno, které zmáčkne standardní barovou nálevku s odměrkou a dle potřeby jí opakovaně zmáčkne. Takto to probíhá dokud nejde k nalití všech ingrediencí.

Konkurence je rychlejší, ale proces přípravy není podívaná

Robot má již na trhu několik konkurentů, kteří z valné většiny využívají trochu odlišné technologie. Místo běžných lahví musíte jejich obsah přelévat do speciálních nádob, odkud vedou trysky, díky nimž je proces přípravy několik sekund. Proč má barobot úspěch především na akcích ve stylu večírků výhodu je ten, že se lidé na proces míchání drinku rádi dívají.

Barmanrobot

Technologicky nevyniká, lidi přesto fascinuje

Kickstarterová kampaň, která proběhla v létě minulého roku, se s příliš velkým úspěchem nesetkala. A my se vlastně ani moc nedivíme. Na Kickstarteru jsou především běžní lidé, které cena kolem 2 000 euro (kolem 55 000 Kč) nemá šanci ve větším měřítku zaujmout.

Barobot Cdr 8Barobot Cdr 5

Z valné většiny jsou tak zájemci z řad cateringových společností. Lidé zkrátka interakci s robotem mají rádi a fascinuje je možnost dívat se na proces přípravy. Přestože je nápad i návrh robota svým způsobem velmi jednoduchý a technologicky nepříliš vyspělý, byl stánek neustále obklopený zvědavci, kteří si chtěli kliknout na dotykový displej a podívat se na přípravu. Lidé jsou prostě hravá stvoření.

Barobot Pokoj

"A ještě jednu výhodu Barobot oproti barmanovi má. Neodvede vám přítelkyni k sobě domů", dodává tvůrce Konrad Klepacki. Nám se nápad líbí, kdybychom jej měli k něčemu přirovnat, je to takový RepRap (český open source projekt 3D tiskáren) určený do baru.


Partnerem naší cesty na CeBIT 2015 byla společnost Synology, tímto jí děkujeme


 

Logo Synology


 
 
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Robotický barman na živo: Barobot je open source a nezkazí žádnou party [CeBIT]

Pátek, 20 Březen 2015 - 09:46 | Thomas Needle | No, připadá mi to jako bych si dal místo...
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 17:00 | HKMaly | Hlavne jestli si s nim jde popovidat. Integrovali...

Zobrazit diskusi