CDR.cz - Vybráno z IT

Baterie k pronájmu kdykoliv potřebujete - Anker Box půjčí powerbanky za poplatek

Ankerbox 1
Jdete městem a najednou vám dochází baterie v telefonu. Můžete sice využít různých nabíjecích boxů v nákupních centrech, ale to v danou chvíli znamená telefon nechat zamknutý ve skříňce a čekat. Pokud jej chcete rovnou používat, máte smůlu.

Anker, výrobce přenosných powerbank, se rozhodl problém elegantně vyřešit. Místo boxů, kam telefon položíte, bude půjčovat powerbanky za poplatek. 

Powerbanka

Uživatel skrze telefonní aplikaci ověří svůj účet, který má propojený s vlastní platební kartou. Po příchodu k AnkerBoxu pouze skrze aplikaci odemkne jednu z powerbank a tu si půjčí. Pokud nepřesáhne zápůjčka 30 minut, nebude mu nic účtováno. Pokud ano, vyjde to uživatele na 2 dolary (cca 50 Kč) za den. Podobný systém můžete znát ze sdílení kol ve větších městech.

Zapůjčená powerbanka má kapacitu 6 700 mAh, což by mělo spolehlivě postačit pro 1-2 nabití většiny zařízení. Při zapůjčení baterie je na účtu uživatel vždy blokována částka 35 dolarů, tedy kolem 900 Kč (aby nedocházelo ke krádežím). Vrátit powerbanku lze v jakémkoliv jiném AnkerBoxu.

Myšlenka je to velmi zajímavá. Kolik z nás má dnes k dispozici powerbanku a jak často jí máme v případě nouze opravdu s sebou? Projekt startuje 15. dubna 2016 v Seattlu, kde bude na 200 boxů rozmístěno v barech, restauracích, posilovnách a nákupních centrech. 

Myšleno je i na situaci, kdy uživatel baterii využije AnkerBox dlouhodobě. Jakmile uživatel dosáhne útraty 30 dolarů, může si powerbanku nechat, jako kdyby si ji koupil.

Porovnáváme: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Baterie k pronájmu kdykoliv potřebujete - Anker Box půjčí powerbanky za poplatek

Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 18:08 | HKMaly | Myslenka dobra, problem bude nejspis stejny jako...

Zobrazit diskusi