CDR.cz - Vybráno z IT

Kam až sahají možnosti minipočítačů? Třeba ke tvorbě vlastního GameBoye

BeagleBone GamingCape - úvodní foto
Plnohodnotný počítačový hardware na jedné desce není už nic neobvyklého a využití těchto miniaturních počítačů sahá přes vlastní HTPC až po automatizaci. Americký nadšenec si postavil dokonce vlastní náhražku stařičkého GameBoye a materiály dává k dispozici ostatním.

Asi nejznámějším počítačem na jedné desce je Raspberry Pi, který se stal ihned po jeho představení obrovským hitem mezi počítačovými nadšenci a vývojáři, toužícími po realizaci svého vlastního projektu. Díky nízké ceně a dostačujícímu výpočetnímu výkonu se stala deska snadno dostupnou záležitostí a bez povšimnutí nezůstala ani u konkurence, která postupem času zaplavuje trh i svými obdobnými modely. Dnes představený BeagleBone Black však spadá do rodiny BeagleBoard, jejíž historie se začala psát o nekolik let dříve než u zmiňované maliny.

BeagleBone GamingCape - img6BeagleBone GamingCape - img4

Steně jako Raspberry Pi nenabízí BeagleBone Black žádné extravýkonné komponenty, nýbrž dostačující hardwarové zázemí pro zpracování méně náročných operací s ohledem na nízkou pořizovací cenu. K dispozici tedy máme ARMový procesor Cortex – A8 o frekvenci 1 GHz, 512 MB operační paměti a je zde také integrované flashové úložiště o velikosti 2 GB. V poměru k hardwarovému vybavení dnešních telefonů, tabletů či počítačů je zmíněná specifikace sice „o dvacet let pozadu“, na hraní jednoduchých počítačových her ale bohatě stačí.

BeagleBone GamingCape - img5

Americký nadšenec Max Thrun si tohoto potenciálu všiml a díky jeho bohatým technickým vědomostem si dal za cíl vyvořit jakousi náhražku proslulého GameBoye a zahrát si tak znovu stařičké a oblíbené šestnáctibitové hry (samozřejmě přes emulátor). Vlastnoručně si navrhl všechny díly krabičky, která bude hardware zaobalovat, vyřezal je laserem z ABS a pro umístění ovládacích prvků konzole včetně samotného displeje také sám navrhl dodatečnou desku plošných spojů, piny připojitelnou k desce BeagleBone. Celému zařízení pak dal podle ní jméno BeagleBone GamingCape.

Celý postup tvorby včetně návrhů krabičky a plošných spojů popisuje níže uvedené video – dle našeho názoru jedno z nejlepších, která zachycují postup při tvorbě DIY zařízení.

Na přídavnou desku připravil Max kontakty pro napájení 16bitového LCD displeje s rozlišením 320 x 240 pixelů spolu s analogovým joystickem a dvěmi akčními tlačítky - ovládání her je tedy srovnatalné se vzorovým GameBoyem, jež provázel naše děství. Kromě toho ale obsadil autor desku i gyroskopem, akcelerometrem či magnetometrem a rovněž i audio výstupem (sluchátka) a vstupem (mikrofon). Pro napájení bez síťového adaptéru pak slouží držák na čtyři mikrotužkové baterie.

BeagleBone GamingCape - img2BeagleBone GamingCape - img3

Zařízení lze tedy využít i jako běžný počítač, když už náš hraní pixelových her omrzí - samotná deska BeagleBone Black vlastní i ethernetovou přípojku pro internet, MicroUSB či HDMI a spolu s dodatečnými porty od Maxe tak máme k dispozici poměrně slušnou konektorovou výbavu této DIY konzole.

A jaké hry GamingCape podporuje? Její systém dokáže spustit emulátor pro hry NES, GameBoy (Color / Advance), Sega Master System, Sega Game Gear a zahrajete si i ve své době velmi oblíbenou střílečku DOOM.

BeagleBone GamingCape - img1

Náklady na výrobu konzole vyšly na něco málo přes tři tisíce korun a i když dává Max všechny podklady pro její tvorbu (včetně těch ve 3D) k dispozici i ostatním, je zde samozřejmě zapotřebí jistá technická znalost, pájením titěrných kontaktů počínaje. Sám autor nad masivní distribucí konzole BeagleBone GamingCape neuvažuje a pokud vás jeho práce zaujala, navštivte stránku pod tímto odkazem, kde dává k dispozici jak potřebné informace a software, tak i podklady pro vaši kutilskou zručnost.
 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kam až sahají možnosti minipočítačů? Třeba ke tvorbě vlastního GameBoye

Středa, 21 Srpen 2013 - 20:16 | Izak | Finali ne, ale prototip byl tisknuty ;-)
Neděle, 4 Srpen 2013 - 19:15 | Noxik | Ja bohuzel nejsem elektrikar ani programator,...
Neděle, 4 Srpen 2013 - 10:49 | danieel | Tak zkousej neco stavet a pokud jsi z brna, prahy...
Neděle, 4 Srpen 2013 - 10:48 | danieel | To je o zkusenostech.. bezne pajim 0.4mm pitch...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 23:22 | Jiří Molnár | +1 Díky moc za postřehy, opraveno za autora. Snad...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 17:50 | Ondřej Petrlík | Měl bych dvě drobné výtky k článku: Beaglebone...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 14:36 | Lukas Nemec | Kandidat na CDR Like a Boss .... Proste borec,...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 12:44 | Noxik | Pral bych si it znalosti a zkusenosti k tomu,...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 12:28 | Destructor | Co na to říct, prostě paráda. Vždyčky mě dokáže...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 10:36 | Dizz | Domnivam se ze tato deska je odvozena z desky...

Zobrazit diskusi