CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vyzkoušeli jsme projektor BenQ W1070 alias "světelný kanón"

Tuhle hracku bych si rad koupil, chystam se na 110" pruzvucne sede platno z 3.5m.
K informacim z recenze:
- ISF certifikace ano, ovsem ISF rezimy dostupne pouze ISF profikum s certifikaci (pokud vim)
- frekvence zobrazeni je 144 Hz (tzn. ve 3D 24fps zobrazi kazdy snimek 3x pro leve a 3x pro prave oko)
- 3D bryle pro BenQ W1070 se daji koupit na eBayi od 400 Kc. Ty dobre, ktere ucinne redukuji Red Tint (BenQ pouziva pro prepnuti L/P oko IR paprsek pridany do cervene slozky RGB zobrazeni, cimz cervenou zesiluje a bryle tak maji za ukol ji potlacit) stoji okolo 600,- Kc, napr. z Nemecka (cca 2450,- za 4 ks vc. postovneho)
- podle recenzentu jsou originalni BenQ bryle ponekud nepohodlne
- starsi typy 3D bryli do 120 Hz nejdou pouzit
- moznost vertical shift je v teto kategorii naprosto ojedinela
- existuje varianta w1080st, ktera ma stejnou vybavu, jen optika je typu short throw - zmensi potrebnou vzdalenost od platna pro danou uhlopricku cca na polovinu (=vhodne i do malych mistnosti ;-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za poznatky,
pokud jde o obnovovací frekvenci, vycházel jsem z oficiálních materiálů a pokusného měření (záznam 120FPS kamerkou), a vycházelo to na 120 FPS...
K brýlím můžete zájemcům poskytnout odkaz? Já nic nenašel (asi to neumím), a oficiální materiál hovořil o 78 dolarech.
ISF profily jsou dostupné pod heslem, takže máte asi též pravdu, heslo jsme nenašli. :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bryle vhodne k BenQ W1070 napr.:
http://www.ebay.com/itm/SainSonic-96-144Hz-fur-BenQ-3D-DLP-Link-Projekto...
http://www.ebay.com/itm/SainSonic-144Hz-pour-ViewSonic-Lunette-3D-DLP-Li...

Ptat se eBaye na "SainSonic 144"

Pokud chcete vice kusu, je lepsi zkusit eBay.de. Bude to stat cca 600 Kc/ks pujde to z Nemecka, bude to tu co by dup a nehrozi, ze vam to zastavi celnici. Dotaz stejny

78 USD stoji original BenQ, kolem 40-50 USD se daji sehnat dalsi nahrady. "Spravny" SainSonic okolo 20 USD ma nicmene nejlepsi pomer vykon cena.

Tady se rozebiraji ruzne zkusenosti s ruznymi brylemi pro W1070:
http://www.avsforum.com/t/1448720/benq-w1070-144hz-compatible-dlp-link-3...
Aktualni udaje jsou na konci vlakna.

Uzivatel by mel u W1070 hlavne venovat pozornost redukci Red Tint, ktery je pry se "spatnymi" brylemi (i nekterymi od SainSonicu!) vyrazny a rusivy.

Udaj 144Hz se mozna tyka pouze 3D obsahu, ale je toho plny web, protoze s tim nefunguji stare 120Hz bryle. Dokonce na eBayi prodejci vyslovne (cervene) v popisu uvadeji "Suitable for"- nebo "Compatible with BenQ W1070".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ano, já koukal na originál BenQ brýle.. Náhražky a alternativy jsou jistě levnější. :)
Je ale zvláštní, že i projektor ve vlastnostech, i materiály atd. tvrdí 120 Hz, a všechny brýle jsou 144 Hz...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ad ISF: Jj, je to pouze pro profiky s ISF certifikatem a vzhledem k tomu, jaky v tom maji byznys, to asi hned tak nekdo nepraskne...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

K verzím ještě doplním, že je i starší W1070, která má trochu jiné a nepodsvícené ovládání, ale jiné odlišnosti jsme nenašli. W1080st je také za pěkný příplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám ho od prosince. Pravda nějak moc ho nepoužívám, protože mám málo času... Zatím mám nasvíceno pouze cca 400h, dálkový ovládač mám jiný, nepodsvícený a D-SUB "kabel" jsem v balení dostal. 3D nemám a nezkoušel jsme a ani brýle zatím nevlastním, proto by mne zajímaly ty "lepší" brýle z ebaye za těch cca 600,-, konkrétně jejich typ... A duhový efekt nepozoruji, obraz vynikající. Já jsem velice spokojený :). A jiný režim než SmartEco nepoužívám, jednak z důvodu životnosti lampy a taky proto že prostě funguje skvěle :). Jo a promítám zatím na bílou zeď, zatím nebyl "čas a peníze" pro pořízení plátna, ale plánuju ho "někdy koupit" uhlopříčku mám cca 100" a promítací vzdálenost cca 3.1m.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hledej ve forech a na eBayi SainSonic. Nektere z nich jsou lepsi, nektere horsi, ale za ty prachy pry uplne nejlepsi ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ad platno:
Pokud mate prostor na promitani na zed, vybodnete se na jakekoliv platno a za zlomek ceny natrete zed cernou vdovou (google: "black widow paint mix") + cerny ramecek (cca 5-10 cm).
Ziskate obraz bez kmitani, prohybani a deformaci a s nejlepsim moznym podanim cerne a kontrastu, a to i pri promitani ve dne nebo s nedostatecnym zatemnenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1
ja jsem do obyvaku dal motorizovane platno (predtim jsem pouzival roletu z IKEA) a to schoval do stropu (mam snizene stropy ve stare zastavbe...byly tu stropy 3,05m) jinak nemame TV :) takze obyvak ma bez platna charakter knihovny s akvariem vestavenym do zdi :)

Ale ted do loznice planujeme poridit taky projektor (ma pritelkyne usina u Mythbusters) a tam uz hodlam promitat rovnou na zed (je prazdna jen s nizkou skrinkou)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Šel bych do plátna, ale rozhodně statického, tedy pevný rám. Tam zase většinou vytvoříte hladší plochu, než na zdi, pokud nemáte opravdu dobrého zedníka.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To se dela tak, ze pouzijete predstenu/desku ze sadrose. To zvladne srovnat a vytmelit i domaci kutil. Na cihlovou zed v dome v centru Prahy bych to urcite nedaval.
Vtip je v te barve, kterou na hadr proste nenamalujete.
Platno ma IMHO smysl pouze v pripade, ze
a) nemate volnou zed (pouzijete stahovaci nebo sklopne)
nebo
b) potrebujete pruzvucnou promitaci plochu (jako ja)

Pak samozrejme na prvnim miste je platno pevne v ramu, material a barva podle podminek (bila do zatemnene mistnosti, normalne seda, fajnsmekri cerna) a az na konci vyberu neco stahovaciho ;-) Levnym stahovacim platnum, zvlaste rucne stahovanym (ktera jsou i tak ale dost draha) se krouti okraje, lepsi volbou jsou elektricka. No a pokud maji napinani, uz nejsou rozhodne levna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Deska ze sádroše by asi šla. :) Ale myslím, že plátna (né ta levná) mají nějaké spešl optické vlastnosti, které zeď prostě nemá, proto se v kinech také používají. Cenový rozdíl je samozřejmě mnohem vyšší, než ten viditelný, ale nějaký tam být musí, a pro konkrétní efekty určitě bude.
Já shledal vyhovujícím prostěradlo, naškrobené a vyprané Arielem, i zeď natřenou Primalexem Polar, stejně jako starší promítací plátno.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, ja pochopil, ze to je oblibena fama vyrobcu platen.

Ve skutecnosti jde jen a pouze o 2 zakladni vlastnosti:
- odrazivost (tzv. gain)
- barevnou vernost (color accuracy)
doplnkovou vlastnosti je pak
- barva platna (screen color) - ma vliv na podani cerne v nezatemnene mistnosti

No a black widow je odladena tak, ze tyhle parametry ma optimalni pro domaci pouziti. Vsechno je to zmereno (kolorimetry, luxmetry). Musi se jen dodrzet slozeni a zpusob nanaseni (neudelat kapky, dat spravny pocet vrstev atd).

Napr. pruzvucna platna (muj problem) jsou neskutecne draha. Delaji se mj. z vinylu, do ktereho jsou vyrazene mikrodirky. No a pak prisli kluci z AVS fora na to, ze sedy spandex moleskin (coz je proste stretch, plavkovina) v kombinaci s bilym jako podklad, ma vyborne odrazive vlastnosti (podani barev a gain) a pritom je velmi dobre pruzvucny. Dnes se spise protezuje spandex miliskin, ktery ma odrazive vlastnosti shodne s moleskinem, ale je mnohem lehci a tedy ma mensi vliv na pruchozi zvuk (na AVS je kluk, co si nechava posilat kousky platen a testuje je s ohledem na vliv na pruchozi frekvence - On prisel na to, ze miliskin je o dost lepsi, nez moleskin).
Delaji se ruzne kombinace podle prostredi. Nekdo dava bilou na sedou (ziska jen mirne nasedle platno), nekdo sedou na na bilou (ziska sedivejsi platno). Pokud nepouzijete podkladovou vrstvu, je to problem, protoze pak to prosvitite a svetlo ktere tim upletem proslo uz se vam do oka nevrati. Proto se davaji ty 2 vrstvy (nekdo jeste podklada 3 vrstvu cernou, aby to, co nahodou projde, se pohltilo a nesvitilo na zed za platnem).
No a komercni platna? Levna jsou z vinylu (dobre to odrazi a nic to nestoji) nejdrazsi jsou z tkane textilie (sic!).
Vtip je v tom, ze ten miliskin i s ramem vas vyjde na desetinu (mozna jeste mene) nez komercni platno, pritom jestli je v zobrazeni nejaky problem, tak ho doma proste nepoznate.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Komercni platna maji vyznam, pokud potrebujete vysoky gain. Dela se to kousky skla nebo stribra do materialu platna. Prvni problem je v tom, ze tim velmi omezite zorne uhly (dela to uprostred zarici kruh) a pritom s dnesnimy "svetelnymy dely" (projektory nad 2000 lm) uz je vysoky gain spise na skodu - prilis mnoho svetla se vraci zpet a ozaruje mistnost. Takze vsechny zkalibrovane sestavy jedou na eco rezim, protoze ten standard v obyvaku proste zari prilis. Takze potreba je spise snizeni gain.
Vysoky gain byl potreba drive, kdy byly projektory slabe, pouzivaly se v osvetlenych mistnostech (prezentace <> film) a na velkou vzdalenost. Tam vsude se hodi vysoky gain. Dnes a doma to uz neplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s tím souhlasím. :) Ale kina asi nejsou blbá, a neplatila by statisícové technologie, pokud by stejný výsledek přinesl nějaký nátěr za hádám pár tisíc.
Pro domácí použití jsme pak samozřejmě někde jinde, a stačí jemným štukem natažená, matem natřená stěna - třeba ten Primalex je podle mě moc lesklý, vápněná zeď má asi nejlepší poměr cena/výkon.
Jsem asi neschopný v hledání, ale nepovedlo se mi najít cenu té černé vdovy...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kino ma predevsim kontrolovane osvetleni, tzn. dokonale zatemneni. Tam se samozrejme pouziva platno, platno stribrne a nejspise jeste difusni, aby to hezky svitilo do vsech stran (na vsechny divaky) a jeste s vysokym gainem, aby to ta lampa v promitacce vysvitila. Tahle kombinace by zrovna tu cenu vysvetlila, protoze jsou to protichudne pozadavky (difuse vs. vysoky gain).
Ale kino tezko bude pouzivat W1070... ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bez pochyby. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tech par tisic za nater je asi 2.500 Kc na cca 100-120", 16:9.
Jedinou komplikaci je, ze se musi najit barvy&laky, kde michaji barvy. V drogerii to nesezenete.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že se to dá koupit hotové ten nátěr.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hotovy si nekoupite ani ruzovy primalex ;-)
Ne, je to o tom, ze potrebujete barvu se spravnym odstinem, to je tohle:
- 4 parts (960ml) of “Johnstone's Covaplus Vinyl Matt Finish” tinted (NCS color code: S 0907 Y70R) paint from Johnstone's or Leyland Trade
A odrazivost, coz dosahnete stribrenkou (tedy hlinikem). To je tohle:
- 1 part (240ml) of “Auto-Air Aluminium Base Fine” (code: 4101) paint from Createx Auto Air Colors

To prvni koupite treba tady:
http://www.ebarvylaky.cz/1814-johnstones-covaplus-vinyl-matt-white
a nechate si to natonovat na odstin NCS "S 0907 Y70R" (oni uz budou vedet)
To druhe koupite treba tady:
http://www.airbrush-potreby.cz/store/goodsdetail.asp?lngDepartmentID=214...

(jsou to prvni odkazy v google)

Doma to smichate pomalubeznym michadlem, jako kazdou jinou barvu a nanesete. Strikanim nebo valeckem. Doporucuji se 2 vrstvy, pri strikani spise 3.

Kdyby to byla jen tak nejaka barva, bude stat 5x tolik, protoze preci luxus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mmch. zadne kvalitni barvy s velkym rozsahem odstinu se nedlaji hotove. Vsechno se micha na zakazku do baze. Plati to o pokojovych barvach, autolacich nebo treba fasade.
Na black widow je dobre to, ze se tim nekdo zabyval, nasel optimalni reseni (dokonce 3), ktere overil a jeste to dal open source k dispozici. Co byste jeste chtel? Naterace v cene? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jeste posledni dulezite upozorneni:
Black Widow NENI UNIVERZALNI BARVA na projekcni plochu.

Je to barva, ktera ma optimalni vlastnosti, tedy kontrast, podani barev a hluboka cerna, v DOMACICH podminkach, tzn. nedostatecne zatemneni, promitani pri svetle atd. Ma-li nekdo dedikovane kino s kontrolovanym osvetlenim, je to zbytecne a staci mu nejake standardni komercni bile platno, pripadne bila (matna) barva.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Dobry den, ahoj

muzes se mi, prosim, ozvat na tomas.ocvirk(zavinac)gmail.com

Diky moc!
T.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Projektory mam uz cca 5 let :) (celkem 3ks) zacal jsem na 800x600 pak rovnou na W1100 (FullHD) a jen z pleziru jsem upgradoval na W1070... je to vyborny projektor za tu cenu...

Ma verze obsahovala kabelaz a dalkove ovladani nema podsviceni (vypada trochu jinak) co je ale dulezite zminit ze ve verzi firmware v1.02 byl problem s 3D (byla tam autodetekce ktera treba s WiiU nespolupracovala) a upgrade na v1.07 (kde uz si muzete 3D zapnout manualne a zvolit typ) se provadi OPRAVDU SPATNE!

3D mam tendenci vypinat se pokud je scena bila :)

3D zvlada na vsechny mozne zpusoby (obrazy nad sebou vedle sebe stridave vysilane)

Ve verzi 1.02 jsem musel mit grafickou kartu ktera podporuje 3D zobrazeni (nVidia) a pozor ovladace k teto karte aby 3D fungovalo nejsou zadarmo :) naproti tomu v1.07 uz muzete pouzit s jakoukoli grafickou kartou... staci aby dva obrazy bezely vedle sebe a zapnete to primo na projektoru...

3D bryle mam neoriginalni z ciny...cena cca 500kc (plna spokojenost)

Co je treba vyzvednout je velka promitaci plocha na kratkou vzdalenost (doporucuju pred nakupem projektoru vyzkouset kalkulacku na velikost promitane plochy primo na strankach BENQ)

Technicka podpora u BENQ je MIZERNA (asi zastavaji pristup NAKUP a VYPADNI) :))

U me ma tenhle projektor 10 bodu z 10 :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak se provádí případně ten upgrade firmwaru?
Jaké brýle máš pls?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade se provadi pres flashovaci program a USB kabel...problem byl ze navod co je jediny na internetu (nasel jsem dva... jeden nemecky a druhy anglicky...dale budu zminovat jen anglicky protoze nemcinou nevladnu) je hodne nepresny... respektive neni podrobny aby to zvladl kazdy hned na poprve... az se mi nekde podarilo vygooglovat servisni manual k projektoru ve kterem jsou popsane i tistene spoje v nem tak mi doslo jak se ten flash provadi... hlavni finta byla vytahnout projektor ze zasuvky...nasledne zmacknout AUTO a POWER a behem toho pripojit do zasuvky... projektor se prepne do DOWNLOAD rezimu a je mozne mu flashnout pamet s firmware...

Nejvic me stvalo ze k tomu nic neni na ofiko strankach BENQ :(

Bryle jsem objednaval z ciny... stacilo najit libovolne 3D pro DLP... (urcite ebay poslouzi taky dobre)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kde se da pls. ten flashovací program sehnat? :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj...
Cirou nahodou v servisnim manualu neni nejaky "trojhmat" na pristup do servisniho menu???

Diky VoDa

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

IMHO kalkulatory na projectorcentral i jinde jsou o dost lepsi, nez ten original na BenQu, ale podstatne je, aby si to kazdy spocital predem - jak daleko to bude muset mit, jak vysoko/nizko a jak to bude svitit (jestli to ma bezet i pres den, pres nedokonale zatemneni atd.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidi si to uvedomi az kdyz si vyberou projektor ktery jim parametry (cti rozlisenim a cenou) prijde idealni... a az doma zjisti ze pro kyzeny obraz by ho museli mit ve vedlejsi mistnosti :))

Ja treba u prvniho projektoru pocital s tim ze bude na polici... jake bylo me prekvapeni kdyz jsem zjistil ze se tam nevejde... tak jsem zajel pro konzoli na strop...vyplazl za kus zeleza 1200,- hezky vymeril... naprosta spokojenost... nez jsem pak dodelal obyvak a zjistil ze primo do trasy promitani vstupuje lustr (od me pritelkyne po babicce...cti NEDOTKNUTELNY) :))) takze ve finale jsem mel vlevo dole stin od lampy... vyresilo to az posunuti svetla asi o 30cm bokem :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ja jsem zjistil, ze uhlopricka 120" se mi proste nevejde a budu na 110". A pokud bych zkusil konkurencni Optomu, o ktere jsem uvazoval kvuli spotrebe a hlucnosti, nepresel bych ani pres 100", coz by bylo min nez dvojnasobek TV, takze to nepovazuji za odpovidajici upgrade ;-)
Kvuli omezeni hlucnosti tak spise premyslim o postaveni hushboxu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se u toho hushboxu bal odvetravani... puvodne jsme premysleli mit projektor v jine mistnosti a promitat dirou ve zdi a tim se hluku zbavit... :) ale nakonec to dispozice bytu nedovolila :))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Odvetravani jo, ale pocitam s 2-3 120mm vetraky na plny ceres, protoze v tom boxu budou odhlucneny. Ridit se to bude samo termo spinacem na 35/30st C (on/off) a na vstup dam mrizky s filtrem kvuli prachu. Proud vzduchu pujde sikmo zezadu dopredu (ve shode s tim, jak to ma ten BenQ od vyrobce).
Ja jsem citlivy na sumy, zrovna menim v satelitu 60mm vetrak za silent, protoze mi vadilo, jak to "huci". A ten BenQ fakt nepatri k nejtissim. Vyhoda je, ze v hushboxu ho muzu nastavit na High Altitude, tzn. jeho vetrak na plny pecky, cimz by se zase mela trosku vic setrit lampa + elektronika.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

35°C to tam ten termostat ani nemusí být, protože sepne 10 sekund po zapnutí. :))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No a to ho mam jako zapinat rucne?
Ten termoswitch je tam proto, aby to bylo bez obsluhy, bez ovladani, uplny automat. Na eBayi me vyjde na 2-3 USD/ks (bimetal, spinani 240V) a to je o dost levnejsi, nez nejake slusne rele. Bude se tim zapinat primo 240V/12V zdroj, takze behem nekoukani nebude nic v siti pripojeno.
A krome toho to pobezi tak dlouho, dokud ten BenQ opravdu nevychladne, i kdyz uz projektor bude treba davno vypnuty.
Takze to dela presne to, co ma a vlastne jeste lip, nez original ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, to dochlazování je výhoda, defaultně ten projektor zrovna dlouho nedochlazuje. To jsem si neuvědomil. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta lampa se ušetří jen těžko - naběhá kolem 4tis h a pak pápá. Dělají mi to dva BenQ projektory a divil bych se, kdyby to tenhle nedělal. Na drhou stranu ale věřím, že se tím dá oddálit "oloupání" zrcátka, které mě po 2 letech zařvalo v 612MP :) (zaplaťpánbůh provozován jako venkovní televize)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jake je to 3D? Videl jsem par recenzi 3LCD aceru a hodne spatne .... u DLP si to nedovedu predstavit uz vubec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem s tim 3D spokojeny... ale je treba mit na pameti ze je to aktivni 3D... nejvetsi pruser nastava pri rychlem pohybu (skutecne rychlem...) ale s tim maji problem i kina s 3D (aktiv)... ted treba zkousim hrat Asassin Creed 3 na WiiU v 3D a tam je to opravdu pekne (pruchod jeskyni mi prisel SAKRA REALNY...moře melo taky nadherne vykreslenou dalku atp.) ale u her doporucuju snizit intenzitu 3D spis nekam nize... pro mozek to pak neni takovy hukot pri rychlem pohybu...

Co se tyka 3D a filmu tak s novym firmware je to v pohode... se starym to bylo SUPER NEPRIVETIVE... odkoukal jsem na tom avatara a byl jsem nadseny (je videt ze to byl film pro 3D) obcas si dame v 3D nejake animovane pohadky :) ale bryle dost unavujou oci a mozek (a to na to nejsem nijak nachylny) takze dva filmy za sebou jsou asi sebevrazda :))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
už nevím, co dělám špatně, ale nejde mi v menu přepnout v 3D na "vedle sebe", ani automat ... pořídil jsem si pro vnoučata 4x brýle a teď na to koukám jako puk... Pomohlo by přepsat firmware a hlavně jak a kde ho seženu. Mám tam původní a nikde to nemohu najít. Moc díky předem ...
Už jsem na to asi starej :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Koukni, jestli se shoduje design ovládání s obrázkem u nás - protože máme novější verzi. Ale mělo by to jít i v té starší, tu má kolega. Zapnout 3D jako takové tam máš?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Volba 3D se mi zobrazí v menu - zobrazení - 3D pouze pokud do vstupu pustím 3D signál.
Po potvrzení se mi zpřístupní pouze volba : režim 3D

Po potvrzení se mi zpřístupní pouze volba : vypnout
balení snímku
nahoře a dole

Volby Automaticky, Sekvenční rám a Vedle sebe (kterou potřebuju) nejsou přístupné. Jak jsem se dočetl výše, asi by to vyřešil nový firmware, ale nevím kde ho stáhnout a jak ho tam dostat...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, to se přiznám nevím ani já. Netušil jsem, že to bude potřeba. Stránky BenQ i české i globální jsou poměrně skoupé na informace. Snad jedině googlit různá AV fóra, až někde něco najdeš. Tohle opravdu dělají jen vrtaví uživatelé.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Heh pred 10ti lety tu bylo pentium 4 za rozhodne ne 50 tisic:) Na to pentium se hi-end smartphony dotahnou nekdy za pet let mozna (spis ne, nebude duvod).

Jinak jeste jsem neslysel o sedem nebo dokonce cernem platne:) To si dost pletes, tam jsou jen sede nebo cerne okraje NE PLATNO!:o)

A dnesni projektory uz nejsou moc hlucne, navic ty sony co maji LED, pocitam, ze nehluci vubec.

To umi jenom SBS? To je divne ne? A DLP 3D? Co to je za blbost, clovek by cekal, ze to rotujici kolecko bude mit dvojici barev polarizovanou a tak to bude pasivni .... aktivni pro 120Hz je za hranici pozorovani, skoda, ze to autor nevyzkousel ... obri bohelhlav a rainbow efekt IMHO .... asi vi, proc k tomu nedavaji ani jedny bryle:o) To uz je lepsi ten bazmek, co se strci mezi grafiku a kabel a pak synchronizuje aktivni bryle ... ale jak rikam, 3D u DLP se 120Hz blbost .... kdyby to melo 1kHz (coz pry je takovy rekneme limit u DLP), tak by to mozna jako nouzovka slo:)

Jinak zahrivani asi tezko souvisi s DLP, ale souvisi s lampou:)

Mam MP720 uz asi 5 let. Inputlag zadny. Jedu porad v ECO (rozdil oproti normalu je skoro nepoznatelny), ma 2200 lumenu a max 285W a na ecu se nad 200 nedostanu ..... ten testovany ma mensi svitivost a zere vic?

Co se tyce euforie z projektoru, tak je celkem pochopitelna .... i nejhorsi projektor bude vzdy podstatne lepsi nez nejlepsi TV. Na velikosti zalezi a kdyz koukam ze dvou metru na 3.5m uhlopricku, tak se to neda vubec srovnat s kinem nebo dokonce televizi. Sice ten muj neni FHD, ale 1280x800 neni spatne a zazitek je urcite lepsi nez cokoliv jineho. I nez kino. Nestoji to litr za shlednuti filmu s rodinkou, muzu to kdykoliv pauznout nebo smazat, kdyz jde o picovinu (to vidim jako megapozitivum oproti kinu) a navic to pohodli domova:o))) Navic mi kino blika (olympia Brno), kdyz jsem blizko platna. Na 3D v kine jsem nebyl, ale hodne jsem nakoukal na 3D pasivni LG a je to bomba .... mit to na projektoru, tak chrochtacka jak cyp:)
Mit tak dva nad sebou s polarizacnim filtrem, hmmmm:) Ale nevim, jestli by tu polarizaci dala ta klasicka zed, na kterou to promitam ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak pred 5ti lety jsem za nej dal 13k v kombu s platnem (80"), ktere nepouzivam. Cekal bych, ze v dnesni dobe bude za tu cenu FHD ..... moc dolu ty projektory nesly, spis naopak se mi zda ....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pardon spatny odkaz!!!

http://youtu.be/Rpy4HCIRNxs

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cerne platna jsou bezne... sam jsem o podobnem uvazoval :) ale ne kazdy projektor se tomu umi podridit (je treba aby vysilal trosku jine barvy)

http://www.ebay.com/bhp/black-projection-screen

Tenhle projektor je jeden z hlucnejsich :)

Umi to cca 3 rezimy (obrazy vedle sebe...nad sebou...prokladane) plus prohazovani leveho s pravym primo na projektoru (opet vse ve firmware v1.07)

Pasivni rezim je u projektoru zavisly na promitaci plose... platno musi odrazet svetlo ve stejne polarizaci (vyuziva se k tomu platno potazene stribrnou barvou...a je to drahe)

Rainbow efekt u tohodle projektoru neni prakticky vubec videt (u meho nejstarsiho to bylo videt velice dobre)... za ten vic jak rok jsem si ho vsiml jen dvakrat a pokazde to bylo pri nejake zvlastni prilezitosti...

Dva projektory nad sebou s polarizacnima filtrama je NOCNI MURA kazdeho kdo to nekdy zkousel :))) hlavne sladit ty dva obrazy v jeden...na to si muzes klidne vzit par dnu volna v praci a v lekarne si hned k tomu vyzvednout nejake bobule na uklidnenou :))) jinak musis jak uz jsem psal promitat na specialni vrstvu ktera tu polarizaci udrzi i po odrazu svetla...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to co si poslal je fakt jen bile platno s cernym okrajem (viz dalsi fotky). No a ten black diamond, to jsem uz nekdy pred dvema mesicema se na to dival, ale ceny za malicke platno jsou kolem 100 tisic, cili uplne mimo realitu:) Za ty prachy mam profi projektor, poradnou sedacku a venkovni zaluzie:)
Ty screeninnovations platna budou stejne jenom nejake smecko, kdovi co ta vrstva ma, jako vypada to pekne (aspon ty jejich drazsi platna - maji tam nejake indexy toho zvyrazneni svetla), ale cena je fakt ustrelena a kdyz si clovek veme, ze koupit za dva litry blackout zavesy pres celou stenu s oknem bude mit podstatne lepsi efekt, tak nevim, kde je cilova skupina:)

Ty dva projektory jsem videl v dinoparku ve Vyskove a byl jsem z toho doslova u vytrzeni:) To bych fakt chtel:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dal jsem tam i opraveny odkaz... :)) tez jsem si hned vsiml ze jsem tam nakopiroval neco uplne jineho :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, sak ja vim. Akorat ze ty platna od screeninnovations jsou mastne jak cyp no. A navic nejsou rolovaci a i ty nejvetsi jsou celkem male.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cerne platno je obvykle mene, sede platno se stava standardem pro bezny obyvak a koukani ve dne, protoze se na nem dosahuje vetsiho kontrastu (rozumej: lepsi cerna) v nedostatecne zatemnene mistnosti. S dnesnimi vykony projektoru totiz neni problem na sedem/cernem platne vysvitit regulerni bilou.

Dalsi kategorii je open source barva na zed - cerna vdova (black widow), kde parta nadsencu nasla kombinaci bezne dostupnych barev (varianta USA, Evropa, Australie ;-)), ktera dava vynikajici podani barev (nezkresluje), vyborny gain (hodne odrazi) a vyjde na par supu. Jo a je seda.

Ja se chystam na platno s kombinaci seda-bila ze spandexu (to je elasticky uplet), ktery ma vyborne vlastnosti co se tyka barev a odrazivosti, a pritom je pruzvucny (platno budu mit pred elektronikou). Platno bude v pevnem ramu.

Vyhodou DLP 3D je, ze u nej neexistuje crosstalk a spousta lidi pritom neni na duhovy efekt citliva. Jinak tenhle BenQ ma kolecko 6 segmentu (RGBRGB) a promita 3D ve frekvenci 144Hz, ne 120. A samozrejme podporuje standardni rezimy 3D, mj. i FullHD 3D (blu-ray), to SBS je zmineno proto, ze pak nepotrebujes 3D zdroj signalu.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale z fyziky je nemozne na nebilem pozadi vykouzlit bily bod:) Pak to proste neni bile:)

Ja to prave nechapu, proc to sestikolecko neudelali pulku polarizovanou pro jednou a druhou, pro druhe oko.

Jinak rainbow efekt jsem pozoroval presne ve chvili, kdyz jsem si zacal cist o DLP a fakt jsem pak furt mrkal a byl na to nasrany (ze jsem se o tom dozvedel:), ale po dalsim tydnu uz jsem o nem zas nevedel:o)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, to prave neni pravda, pokud se do toho zapoji nedokonale lidske oko. Ve chvili, kdy je jas veliky, vypada cokoliv, co neni temna hmota jako lampicka. Schvalne si nekdy zkus ve tme posvitit 500W reflektorem na cerny (leskly) povrch.

Ad polarizace: Ve chvili, kdy posvitis polarizovanym svetlem na cokoliv jineho nez stribrne (myslim kovove) platno, tak o tu polarizaci zase prijdes (rika se tomu difuzni odraz). Tak proto. Krome toho nejak nevim, jak by vlastne ten filtr vypadal, kdyz se to toci, aby to na cely cip dopadlo v jedne rovine polarizace. To by zas muzel byt spis nejaky bazmek na vystupu, mezi cipem a objektivem (preklapeni roviny polarizace). A tam zase muze hrozit crosstalk, pokud se to nebude preklapet dost rychle.
Moc bych v tom nestoural, protoze podle vsech recenzi je 3D na tomhle projektoru velmi velmi dobre a nejlepsi projektory vubec jsou 3chipove DLP, tak to zas nebude tak spatna cesta.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak pise hexer, asi bych to aktivni 3D na projektoru vubec moc nezapinal .... to si zas myslim, ze je lepsi nejaka pasivni 3D LG 42" za desitku, na to dokazu koukat cely den:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale pasivni 3D LG za desitku nema FullHD (nastudujte si, jak se jejich Cinema 3D dela) a neni to 2-3m uhlopricka, coz je prave to, co dela z 3D zazitek. Ja mam 50" plasmu bez 3D, protoze tam to nepovazuji za prinos. Ale u projektoru a 280 cm platna je to o necem jinem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plus pokud mate pasivni 3D a naklonite hlavu, ziskate velmi nepekny (az nekoukatelny) crosstalk.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem rikal, lepsi nejhorsi projektor nez nejlepsi TV, ale i tak bych se asi radsi dival na 3D film na pasivni TV. Videl jsem aktivni 3D na nejake samsung tv za 40k a prisernost, pri zmene sceny jsem dve vteriny hledal, kde je obraz a po 10ti minutach vsecky bolela hlava, tak bylo po 3D:)
Jinak to LG ma kruhovou polarizaci, takze i kdyz lezis, tak je to v pohode videt, ale samozrejme to neni ono, protoze mozek to moc nebere kdyz je to 3D v rovine, ale funguje to i tak:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Uvadet zrovna Samsung jako etalon a jeste LCD (ktere ma zname problemy s dosvitem a tedy crosstalkem). Bez si nekam zkusit plasmu od Panasonicu (dokud to jde), no, a tohle je jeste lepsi ;-) Dokud bryle neztrati synchronizaci, mas crosstalk nulovy, protoze ten DLP proste sviti mezi snimky jinam.
LG ma u mne 2 velka minus:
a) podvod s local dimming led. LG tvrdilo, ze ma led local dimming, pritom to byl jen edge led v segmentech (sloupcich). Tzn. vzali to nejhorsi z obou systemu a udelali syntezu.
b) podvod se Cinema3D, o kterem tvrdi, ze je to FullHD 3D, ale ono neni. Liche radky jedno oko, sude radky druhe oko a 1080p mas najednou 2x 540p, tedy Half FullHD. Pokud na tom promitnes klasicke SBS, ziskas dokonce jen 1/4 FullHD, protoze o pulku z 1920 te pripravi SBS a o pulku z 1080 jejich slavna Cinema3D. Mmch. o oznaceni FullHD pro Cinema3D vedli soud, ktery prohrali.
A to vsechno pro 3D, kde prave FullHD ma vyznam, aby to melo spravny efekt.
Takze LG palec dolu.

Je treba to brat realisticky.
Pasivni 3D z projektoru doma neudelas, protoze nezaplatis platno.
Aktivni 3D funguje dobre, zvlaste na novych a dobrych projektorech. DLP jsou v tomto ohledu lepsi nez LCD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak je jasne, ze to ma polovicni rozliseni, kdyz je to pasivni. Ale ani tak se to proste neda s aktivnim vubec srovnavat. Osobne pochybuju, ze by nejaky spor mohli prohrat. Ja osobne beru LC cinema 3D jako etalon 3D, nic lepsiho jsem fakt nevidel. Leda mozna v tom dinoparku, kde byly dva projektory nad sebou:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, dat do jednoho odstavce "polovicni rozliseni" a "etalon 3D"...
Ale nikdo ti to nebere. Spusta lidi je spokojena s televizi ECG nebo Sencor. Jejich volba.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí, jak zas pan BTJ všechno ví, všechno viděl. Tohle sice neviděl, ale určitě je to špatné, protože co nemá (na co nemá), to je špatné.
Plnátno černé neexistuje, DLP 3D je fuj-e-e, a tak dále... :-)

Opravdu nemám přímé srovnání s nějakou hi-tec plasmou, ale LCDčko za 15K, 80cm, to jsou téměř všechny neskutečné patlámo (rozuměj ghosting, a jsem na to citlivý), barvy často úplně šejdrem, a černá veškerá žádná. Nic z toho tu nebylo, ovšem přibyla nám duha.
Na druhou stranu 120Hz 3D kino (Praha, Nový smíchov) mi blikavé nepřišlo. Prostě každé oko je citlivé na něco jiného.
Nicméně vzhledem k tomu, že HD filmy jsou prakticky všechny ve 24 FPS, má smysl to řešit? Vzhledem k tomu je 120Hz 3D tak trochu overkill. A za ty peníze snad 240Hz snad ani nejde chtít... :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

OMG, ty fakt nevidis blikani 60Hz?:o) A dost pochybuju, ze jeste nekde funguje nejake zaplivane minikino s aktivnim 3D.
No nic ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, třeba na CRT monitoru jsem to viděl do 85 Hz. U projektoru to nějak nevidím. Asi jsem nějak nemocný....

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jak může SmartEco ztmavovat nebo zesvětlovat černou, když jsi předtím psal, že DLP má černou úplně černou - žádné světlo ven? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona se tim asi nemyslela "cerna" (tzn. napr. pruhy nad a pod sirokouhlym obrazem), ale tmava (v beznem filmu se prava cerna vyskytuje malo).
Zkratka dynamicke podsviceni (stejne jako dynamicky kontrast) zpusobuji "dychani" barev, pokud se vyrazne meni jas sceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono jde o to, ze i kdyz budes mit kompletni tmu, kompletne cerne steny ..... a pak pustis na jednu pulku bilou, tak to bude svitit a nekde se to svetlo logicky odrazi (treba od bileho xichtu:) a i ta cerna pulka se osviti troskou svetla:) Je to sice celkem zanedbatelne (v normalni mistnosti samozrejme az tolik ne), ale nikdy to nebude 100% cerne:)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jj, na to je cela veda. Hnedocervene steny, vzdalenost platna od zdi, stropu a podlahy a hlavne uprava zdi, obvykle matnym sametem a nerovnymi uhly ;-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,
pořídil jsem si W1070 a zkoušel nastavit lens shift dle návodu, cituji:

Použití páčky pro posunutí objektivu:
1. Uvolněte páčku jejím otočením proti směru hodinových ručiček.
2. Posunutím páčky upravte polohu promítaného obrazu.
3. Zajistěte páčku jejím otočením ve směru hodinových ručiček.

Na projektoru ale není žádná "páčka", kterou by se dalo posouvat, pod krytem je jen šroubek, ale ten nejde otáčet, resp. nechtěl jsem použít větší sílu, abych něco neulomil. Vypadá to, že šroubek je nějak aretován, ale nepodařilo se mi zjistit jak.

Prosím o radu, kdo jste zkousel shift nastavit, jakým způsobem se to provádí?

Děkuji
Marek

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj kluci...
Koupil jsem si pred mesicem projektor BENQ MH680 (FULLHD,3D,3000lum,10000:1)
K tomu Silverscreen platno s gainem 1.1. Jako super za ty prachy, ale ja zvyklej na cernou-cernou z plazmy, tak mam trosku problem :) Kdyz jsou tmavy sceny tak bez pripominek, ale v tu chvili kdyz je svetla scena (treba zimni se snehem) tak i horni a dolni cerny pruh je spis bilej... Prikladam to vysoke svitivosti projektoru... Nevite nahodou nekdo postup jak se dostat do servisniho menu abych se tam v tom mohl trosku pohrabat? Na televizich s tim clovek dokaze zazraky pokud tomu da cas... Jako kdyz vidim co dokaze cerna vdova lituji ze nemuzu mit projekci primo na stenu :( neb platno mi sjizdi pred plazmou...
Co me jeste na platnech stve, je nerovnost platna.. :( Okraje by mi ani nevadily, ale kdyz se to vlni i sebemin v plose je to rusive....
Pokud bude chtit nekdo poradit s projekci 3D z PC s ATi grafikou muze hodit dotaz, aneb prosel jsem si peklem, ale chodi to!!! :D
Jedinou vyhodu kde vydim vysoky vykon svitivosti je pri prepnuti do 3D... I s brylema z ciny s kontrastem 1000:1 je vysledek famozni... Jak me oci pri horizontalnim pohybu nestihaji IMAX (vidim jen smouhy) tak na DLP aktivni technologii problem nemam...

Diky David

P.S. Kde se daji tahat FW na BENQ projektory???

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.