CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k BenQ X2420T – hráči hráčům

10k za TNko? To je vazne bomba .... asi se jeste mrknu zpatky na datum recenze:o)
Pred dvema rokama jsem koupil U2311H za necelych 7k, je to IPS, prechazel jsem z UTcka z CRT a nepozoruju rozdil. Zvlaste pri 85Hz. Zadne rozmazavani, zadny inputlag. A to jakoze UT je PAN HRA:), takove uz se nedelaji.
Jako sorry, ale co mi muze nabidnout tento monitor? Beztak pobezi max na 60Hz a jenom v pseudohaha 3D modu 120Hz (cili vlastne opet jen 60).
A ze pry profesionalni hraci:) To vzali par pubertaku, kteri si neumi nastavit barevny profil monitoru v ovladacich a potrebujou na to extra HW "ficuru", ktera bude mit inputlag minimalne jednoho snimku?:o)
A navic v dnesni dobe, kdy uz se kvalitni FPS (na kterych by se dal podobny monitor vyuzit - mozna ospravedlnit existenci, cenu rozhodne ne!) nevyrabeji? http://www.youtube.com/watch?v=W1ZtBCpo0eU&feature=related
Nezlobte se na me, ale tenhle "profi herni monitor" si asi v CR moc domovu nenajde:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

IPSko není za stak posvátné - já jsem už taky nějaká viděl, byť to byly modely do 6 000 korun - a byly hrozné zejména v té odezvě a input lagu. A že já jsem v tomhle ohledu všímavý - až mě rozčiluje, že si všimnu každé hlouposti, nedokonalosti, škrábance nebo nespojitosti v obraze.
Mám TN panel. Možná není energeticky nejúspornější, možná neumí vytvořit milionový kontrast (faktor, kterého si nikdo nevšimne), možná už není cool a možná nemá obří pozorovací úhly. Ale já sedím u svého počítače obvykle sám, nebo vedle někoho, dostatečně blízko středu, takže vidím skvěle a velké úhly nepotřebuji. Kontrastu si člověk všine až ve chvíli, když vidí hodně dobrý a hodně špatný monitor vedle sebe. Rozpatlanosti obrazu si ale všimne i bez srovnání.
Upřímně asi hraju moc málo, nevím co znamená "PAN" :( Ale hry jako UT jdou mimo mě.
Jak jsi přišel na to, že běží v max 60 Hz?

Cena mi nepřijde až tak extrémní. To, že je TN ještě neznamená, že musí být levný. Pokud má parametry, které tvrdí, splňuje požadavky na něj kladené, není to zas jen monitor - slušné 24" FullHD TN jsou kolem 4 500 korun. V jednoduchém designu, maximálně s HDMI, rozhodně ne s nějakými "super cool geekovinami", pivotem, polohovatelností. Tenhle má podle mě velice pěkný a decentní design (žádná dětská hráčská křiklavost), má HDMI a DP, USB HUB, jack průchod pro sluchátka (leč ne pro hudbu studiové kvality), má velice nadprůměrné parametry i pro TN, pivot, variabilitu, nelze pominout "věšáček", pěkný "dálkový ovladač" potěší nejednoho líného hráče, má 120 Hz panel a podporuje nVidia 3D Vision (kolik stojí podobné monitory, pokud nepočítáme ty nejobyčejnější?), byť prznící, bezesporu užitečnou funkci Black eQualizeru (která nezvedá gammu plošně, jak by udělal hráč a obyčejném monitoru, nebo přímo ve hře, ale pouze pro chytře zvolené barvy)....

Možná jsem na něco zapomněl, ale v součtu to za 10 000 korun ještě není tak málo vlastností :-) Já, takový, jaký jsem, bych si ho nekoupil, protože bych ho nevyužil - oni ho také nevytvořili pro hráče, jako jsem já. Ale znám spoustu lidí, kterým by přišel vhod, kdyby na něj ty peníze měli.
Je potřeba také vzít v potaz, že cena roste se exponenciálně s lineárním logaritmickým nárůstem schopností. Stačí se podívat, na kolik přijde ten zahnutý širokoúhlý monitor od NECu, složený ze 3 klasických (nevím přesně, jak se jmenuje, ale byl to prototyp) - 160 000 rozhodně nebyl trojnásobek ceny původních monitorů a tenhle neuměl o nic víc, než že neměl okraje panelu a monitoru uprostřed obrazu. 10 000 opravdu není nikterak přehnané. Mohli by ho vytvořit v IPS variantě, ale pro dosažení stejných parametrů by si jej asi nechali lépe zaplatit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jako starý hráč UT2004 můžu jen potvrdit, že neexistuje ideální LCD monitor pro tuto zřejmě nejrychlejší hru. Vyměnil jsem postupně 4 LCD a skončil jsem opět u CRT. Obnovovací frekvence je sakra důležitá, ale bohužel jde ruku v ruce s odezvou monitoru. Takže aby LCD se mohlo pyšnit 120Hz obnovovací frekvence, tak musí mít nízkou odezvu. Asi nejhorší situace je při online hraní kdy se přidá ještě omezení FPS serverem, ale to už je na jinou diskuzi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hele může mi někdo nějak rozumně vysvětlit, jak by zvýšení fps z 60 na 120 mohlo zlepšit orientaci hráče, který vnímá svých 24snímků/s ? To že foťák to dokáže nasnímat je hezké ale zatím nejsme terminátoři ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý :-)
24 snímků za sekundu je přece minimum. Člově dokáže zvládnout mnohem víc. Někdo registroval poblikávání CRT monitoru i při 100 Hz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten obrázek je nechytře vytvořen, ale v principu zobrazuje daný jev - pokud se například prudce otočíš, posun objektů není hladký - milichvilku je tady, milichvilku tady, milichvilku tady a konečně v cíli...
Lidské oko pracuje na frekvenci +- 120 Hz a cokoliv pod vidět je. A pokud přidáme vlastnost TN i IPS mít určitý "dozvuk", alias odezvu, vidíme v danou chvíli na obrazovce třeba tři ty panáčky najednou.
Čím rychleji dovedeme překreslit obraz (s co nejmenší odezvou), tím lépe. Ideálně, aby se objekt zobrazil postupně ve všech pixelech (když už jsme v tom pixelovém světě), přes které přechází, aby jeho pohyb vypadal spojitě. Na obrázcích by pak místo pěti paňáčků měla být šmouha, jakou vidíme ve skutečnosti.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

2ms odezvu udává u svého monitoru skoro každý výrobce, realita je však vždy jiná. Tomu že někdo tak nízkou odezvu potvrdil nevěřím ani za mák, leda že by benq zaplatil.
Marketingová fičůra a de facto cheat měnící gamu taky není nic nového. Ale zajímalo by mě co to je za móda prasit zážitek ze hry?
A tu cenu, tak jak už napsal BTJ, si TNko neobhájí.

btw sorry ale zas to vypadá jak zaplacená reklama...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.