CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Berou počítače lidem práci? V USA je podle oxfordské studie díky komputerizaci v ohrožení až 47 % pracovních míst

Je to tak. Práce lidí je drahá a je tedy nasnadě, že lidé budou nahrazováni stroji, jak jen to půjde. Akorát na to není potřeba žádná studie. To jednoznačně vyplývá ze situace. Ve chvíli, kdy je něco možné automatizovat a náklady na automatizaci stabilní poklesnou pod mzdové náklady, je člověk bez práce.
A teď nechci tvrdit, že je to dobře, nebo špatně. Je to prostě fakt. Akorát se společnost musí nějak vypořádat s důsledky velké nezaměstnanosti. V první řadě je musí nezaměstnané nakrmit a ve druhé zabavit. Následně se může filosofovat, jestli to povede k úpadku, nebo vzestupu lidstva :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel vypada to na upadek, lidi jsou chamtivi dopadneto tak ze prospech z toho bude mit jem mala spupinka lidi ostatni budou mit smolika staci se podivat na Afriku nejbohatsi kontinent na nerostne suroviny, ale mistni tam umiraji hlady nemaji z toho nic nepatri jim to, suroviny ovlada jen hrstka lidi

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problem Afriky je primarne neuveritelna lenost mistnich obyvatel. Jeden z Namibijskych farmaru (Nemec, protoze Namibie je defakto Nemecko) priznal ze na praci 5 lidi v Nemecku potrebuje 40 lidi v Africe a jeste je musi porad hlidat. Pricemz zbytek vesnice automaticky predpoklada, ze ti pracujici budou zivit i ten nepracujici zbytek.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vse je o penezich. Dokud bude levnejsi nechat na stavbe traverzu vynest na strechu pomoci 10 Ukrajincu, nez privolani jerabu, tak bych se te automatizace tak nebal ;o|

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v tomto pohledu se spíše musí bát o místo ti, kteří rozhodují, jestli tu práci udělá 10 ukrajinců nebo jeřáb, protože to je čistá matematika, kterou počítače dávají

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tuto temu sa da polemizovat strasne dlho. Osobne si myslim ze automatizacia je OK. Nech tu otravnu monotonnu pracu robia stroje a ludom zostane uz len vyvoj ,umenie a vsetko to kde treba specificky ludsky vklad. Ze nebude mat 50% ludi co robit ? To znamena ze nieje malo prace ale ze je privela nepotrebnych ludi ;-). Naco sa tolko rozmozujeme ? Podla prepoctov je idelany stav ludstva okolo 4mld. Ale nas je uz 7+ mld. To je obrovsky nenakrmitelny nadbytok. Evolucia neznamena nekonecny populacny rast...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

7 miliard pořád jde vcelku v klidu nakrmit, že to teď úplně nejde, to je problém jiný. Ale lidí zkrátka bude tolik, kolik jich půjde uživit. To, že pro ně nebude dost práce, to nijak růstu populace nebrání. Spíš to, pokud zůstaneme ukotvení na Zemi, způsobí obrovskou stagnaci a nejspíš i úpadek.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale ked bude treba stale viac a viac sustredovat zdroje len na zakladne nakrmenie "stada nicim neuzitocnych=nadbytocnych ludi", potom nezostanu ziadne zdroje navyse na "odputanie sa od Zeme. Vid aktualne financne problemy nielen USA a z toho vyplyvajuce obmedzovanie rozpoctov na vyskum vesmiru. Zdrojov je este dost len sa zbytocne plytvaju. Cinania to pochopili a prezieravo zacali regulovat populacny rast systemom 1 rodina=1 dieta. Vela veci sa mi na Cine nepaci ale toto ano.Efektivny su aj v ekonomike. Zacali sice na ukor zivotnej urovne ale uz im to plodi urodu a ziv. uroven sa aj tam zvysuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna v USA dojizdi na to, ze zisk je soukromy a náklady jsou veřejné

planeta Země dokáže uživit desítky i stovky miliard lidí, ale to by se ti lidé museli umět domluvit a nebo předat kontrolu strojům. to druhé i když nedobrovolně je pravděpodobnější :/

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Stovky miliard? Really? Člověk má pod kontrolou asi 40% procent toho, co vyroste. Pokud zrušíme volnou přírodu, tak můžeme zvýšit objem řekněme 3x. Problém je v tom, že intenzivní zemědělství není zadarmo. Pole se přeměňují na mrtvou poušť a potraviny jsou čím dál víc jen prázdné kalorie. Třeba takové úrodné bahno z rybníka, o které se dřív zemědělci prali, je dneska toxický koktejl. Krátkodobě dokážeme leccos, ale pokud to nebude dlouhodobě udržitelné, tak dopad našeho jednání může být takový, že to naše civilizace tak jak ji známe nemusí rozdýchat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodobě udržitelné není nic. Ale na planetě je místa zatím dost, a vesmír je prý také velký :). Takže jedině expanze a nové zdroje venku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokial automatizacia znamena lacnejsie ceny az zadarmo, tak je OK. Ak ale znamena len vacsie zisky a viac ludi bez prace tak to OK nieje. Ak clovek nema zaco kupovat, tak nekupi a ani stroj nema pre koho vyrabat a to je zacarovany kruh. Preto je nutne drzat uzcitu automatizaciu ale nie vsetko (aj keby to slo).
Ono to znie mozno blbo, ale ludstvo sa posunie dalej az ked tu bude "komunizmus", t.j. veci si budeme brat podla potreby a za pracu nebudu peniaze. Bohatstvom bude moznost a hlavne schopnost nieco dokazat. Inac to nepojde. Pokial bude bohatstvo hmatatelne tak sme stale v rovnakej pr...deli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netusil jsem, ze v USA jeste maji nejaka pracovni mista. Chci rict, nedelaji v USA vsechno co by mohli delat pocitace uz ted indove?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No žiaľ niektoré veci sa musia robiť lokálne. US firma ktorá ma offshorové centrum v Indii odpovie na požiadavku na helpdesku že mu nejde internet, ale majú subdodávateľa - inú firmu s lokálnymi technikmi ktorí prídu zákazníkovi zastrčiť ten sieťový kábel poriadne do zástrčky.

Inak teraz sa veľa hovorí o tom že IT a dobre platené atď. Pravda je tá že práve toto odvetvie a ďalšie s tým spojené sú najnáchylnejšie na automatizáciu. Už dnes sú automatizované monitorovacie a menežmentové systémy. Pracovníci callcentier sú nahrádzaný automatmi ovládanými hlasom snažiacimi sa o nejakú základnú logiku (je radosť pokecať si s tým ...). Sú pokusy o generovanie kódu počítačom a vraj zatiaľ výsledok nie je veľmi efektívny, ale je otázkou času a výkonu kedy to bude dostačujúce (good enough) na používanie. Koľko systémákov a sieťarov trebalo predtým na údžbu podnikových sietí? Na jedného človeka možno 30 fyzických serverov. Prišla virtualizácia a automatizácia všetkého čo sa dá a dnes nie je problém pre jedného systémáka utiahnuť 10 tisíc serverov (virtuálnych), tie fyzické už nikoho nezaujímajú, o prideľovanie prostreidkov sa starajú chytré systémy v pozadí. V množstve prípadov už ani nie je potrebný ľudský faktor, oddelenie alebo zákazník si to všetko nakliká sám a za pár minút až hodín má pripravený server podľa svojej potreby.

To isté príde teraz na siete, takže keď uvediem príklad z môjho prostredia - zákazník si pošle žiadosť o nejakú smenu na sieti ktorú mu spravujeme, nejaký technicky šikovnejší človek (architekt, senior) to pozrie a pripraví podklady a implementácia ide do Indie kde to nabúšia do systému ktorý sa stará o pretlačenie konfigurácie priamo na zariadenia alebo to rovno copypastujú na routre a switche. Toto všetko sa bude dať vynechať keď si zákazník len nakliká čo chce niekde na webe, pošle sa to Indom ktorí to podľa zadaných pravidiel naklikajú na inej webstránke ktorá pretláča konfiguráciu na samotné sieťové zariadenia. Odpadnem ja lebo som drahšia a zaškrtávacie políčka na webstránke a "Submit" tlačidlo dokážu používať aj cvičené opice. V konečnom dôsledku odpadnú aj Indovia lebo tieto veci si rovno nakliká zákazník, systém to technicky vyhodnotí, zvaliduje a cez príslušné API pretlačí rovno na routre a switche - tak ako si teraz človek vytvorí server v Amazone alebo Rackspace alebo Googli, tak si bude robiť sieť. Zostanú len tí ktorí to fyzicky inštalujú a zapájajú, a tí ktorí tie chytré systémy programujú.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Do USA se dokonce v posledních letech díky masivní automatizaci, a klesajícím cenám energií začíná vracet výroba z Asie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.