CDR.cz - Vybráno z IT

Bezpilotní dron Thor od Airbusu je téměř celý vyroben pomocí 3D tisku

nepřehlédněte
Thor 0
Technologie 3D tisku má bezpochyby velkou budoucnost v mnoha odvětvích, protože šetří čas i peníze. Letecká společnost Airbus ukazuje, jakým směrem ji chce využít ve svůj prospěch.

Airbus představil inovativního drona ve tvaru letadla jménem Thor, který byl vyroben pomocí 3D tisku. Název nebyl odvozen podle slavného komiksového hrdiny, ale jedná se o zkratku slov Test High-tech Objectives in Reality. Airbus svůj nový skvost odhalil na proběhlé Mezinárodní výstavě letectví a kosmonautiky v Berlíně, kde vzbudil velice pozitivní ohlasy.

Dron Thor je skoro celý vyroben z komponent vytisknutých na 3D tiskárně, díky čemuž oplývá na svou velikost extrémně nízkou hmotností. Dron je bez oken, měří na délku necelé čtyři metry a váží 21 kilogramů. Jeho základ tvoří polyamidové tělo, které je doplněno o elektronické součástky. Dle slov hlavního inženýra projektu Gunnara Haase bezpilotní dron létá krásně a velmi stabilně.

Airbus Thor

Letadla vyrobená 3D tiskem mají hned několik výhod. Jednak jsou ekologičtější, protože mají menší hmotnost, spotřebovávají méně paliva a tím pádem také méně znečišťují ovzduší. Výroba je navíc velmi rychlá, efektivní a nevzniká žádný přebytečný odpad, takže je možné ušetřit i na nákladech.

Airbus v současnosti využívá metodu 3D tisku pro výrobu některých až 40 centimetrů dlouhých komponent skutečných letadel. Thor však není jediným pokusem, kde společnost chtěla prezentovat rozsáhlejší možnosti této technologie. Má na svědomí také elektrickou motorku APWorks Light Rider o hmotnosti 35 kilogramů, jejíž vytisknutý rám ze speciálního hliníku váží pouhých 6 kilogramů.

Apworks Light Rider

Motocykl Light Rider

Do budoucna by se technologie 3D tisku mohla uplatnit i při výrobě raket. Například Evropská kosmická agentura chce v roce 2020 poslat do vesmíru raketu Ariane 6. Aby se uspořila nemalá část peněz, mnoho součástek má být vytisknuto na 3D tiskárně právě ve spolupráci s Airbusem.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bezpilotní dron Thor od Airbusu je téměř celý vyroben pomocí 3D tisku

Čtvrtek, 9 Červen 2016 - 14:35 | DRK | To si nemyslím, i ta struna stále ještě před 10...
Čtvrtek, 9 Červen 2016 - 12:23 | peca | Tak píšou dron, ne letadlo. A to co si modeláři...
Čtvrtek, 9 Červen 2016 - 09:30 | DRK | Modeláři pouřívají 3d tisk na podobné věci už...

Zobrazit diskusi