CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bill Gates: CTRL+ALT+DELETE byla chyba, může za to IBM

To nechapu. Proc by pro prihlaseni - to jest vec co se dela jednou za dlouhou dobu - mela byt specialne vyhrazena klavesa? Jak tim zabrani ztrate hesel? Taky by to byla skoda nevyuzite klavesy.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, ze pokud zmacknete ctrl+alt+del, spusti se specialni handler na urovni operacniho systemu, ktery ohlida, ze to co vidite, je skutecne prihlasovaci stranka a ne aplikace na kradeni hesla co jako prihlasovaci stranka jenom vypada. Kdyby to bylo cokoliv jineho, tak si to ta aplikace muze presmerovat na sebe, ale ctrl+alt+del je vzdycky reseno na urovni operacniho systemu.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

nojo, ale to nevysvetluje, proc pro to chteli specialne vyhrazene tlacitko, kdyz to funguje i jako kombinace tlacitek?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

v operáku je tato kombinace zapsaná natvrdo a vždy přebije vše ostatní a tato kombinace je tedy využitelná jen pro toto. Bill chtěl extra tlačítko na klávesnice, které by bylo stejně jako ta trojkombinace pouze na toto.
Už je to jasné ?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze staci ty klavesy, co starej Bill do klavesnice pridal. Duvod, proc to IBM neudelalo je prozaicky. OS od MS byl docasne reseni a mel byt nahrazen modernim OS/2. Jednalo se o podobny OS, jaky pouzvame dnes. Nechci ani domyslet, co vse by tento OS umel, kdyby se trh nakonec nepriklonil na stranu MS.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že už bylo mnohokrát napsáno, proč MS od OS/2 nakonec utekl - IBM bylo stále v zajetí mainframů a chtělo z toho mít OS pro velké počítače, se všemi jeho vlastnostmi. A taky drahý. MS měl úplně jiný cíl: Počítač v každé domácnosti.
Když IBM nakonec OS/2 vydalo, byla to neohrabaná, hamtavá obluda bez šance na úspěch na tehdejším hardwaru. Něco, jako kdybyste si dali Windows NT 3.11 na svoji 386 se 4 MB RAM - taky by to vůbec nechodilo dobře...
Proto se "trh přiklonil" k nestabilním, nic neumějícím tehdejším Windows, pouhé grafické nadstavbě nad DOSem - protože běhaly dostatečně rychle, takže se na PC dalo něco dělat. No a nakonec nás MS touto odbočkou dotáhl ke stabilním OS na serverové úrovni - když na to stačil běžně dostupný hardware.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak on asi neni velkej problem, aby vyrobci klavesnit pridali cudlik, kterej tu trojkombinaci nahradi, ze jo.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, ale víte kolikrát člověk omylem zmáčkne nějaké tlačítko na klávesnici? A aby se mu při tom zresetoval počítač, to by bylo radosti.
Mě se stávalo u jedné bedny pod stolem, že jsem kolenem zmáčknul příliš vysouplý reset. Takže jedno tlačítko na takovou akci mi přijde dost nedomyšlený nápad.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Ctrl-Alt-Del dneska neresetuje a člověk o nic nepřijde, takže už by to takový problém nebyl.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju si dobu, kdy jsme v jedné serverovně měli vedle sebe několik mašin na střídačku s Windows a Linuxem. Byl tam jediný monitor přes mechanický přepínač, ale jednotlivé stroje měly každý svoji klávesnici - důvod si už nepamatuju, bylo to dávno. A oblíbeným přehmatem bylo - pustit si na monitor Windows, stisknout Ctrl+Alt+Del... a Linux co měl tu klávesnici připojenou se zdvořile poroučel do graceful restartu :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.