CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Tak pravil Bill Gates: Uživatelům tabletů s iOS a Androidem chybí klávesnice a MS Office

Uf, ze kdy je ta titulní fotka? Nebo že by i velký Bill raději používal XP theme? :-D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm ... jak to bylo s temi 640kb? A nemel taky nejakou vtipnou hlasku o internetu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Abyste se z těch 640 kB (nikoliv kb) nepotento. Gates to řekl při studiu vlastností posledního výkřiku Intelu v oblasti mikroprocesorů. Víc RAM stejně nešlo použít, ale proti tehdy houfně používaným Motorolám s maximem 64 kB to byl zázrak. Jen nevíme, jestli to Bill mínil ironicky nebo zda tím vyjadřoval naději.

To je stejné, jako s Paroubkem. Všichni debílci mu podsouvají tvrzení, že dluhy se nemusí platit - a nikdo už nedodá, že tím Paroubek parafrázoval výrok sv. Václava Klause při kritice jeho fiskální politiky. Většina těch papoušků to vůbec netuší.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

...hmmm, nebolo to skôr tak, ža tá 8-bitová motorola 6800 sa skôr mohla zrovnávať s podobnými CPUčkami ako Z80, 6502, alebo ešte 8080 a nie s 8086/8088? Čo ma pamäť neklame, tak sa intel snažil dotiahnuť na 32bitový 68000! Svojho času sa povrávalo, že Motorola bola tak naveľa z toho 32biťáku, že keď sa IBM rozhodovalo čo dať do svojho bodúceho štandardu PC-XT zaspievala takú vysokú cenu, že intel so svojím paškvilom podliezol ponuku a svet tu mal x86.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

8086/8088 mal len 20-bitovú adresáciu: 16-bitový offset so 16 bitovou segmentáciou v už spomínanom 20-bit adresnom priestore. Teda max. adresácia bola 1MB. PC-XT/AT bolo navrhnuté tak, že mal 640kB základnej pamäte, 128kB Video buffra, 64kB BIOS/Basic a zbytok bol voľný, alebo pre iné ISA prídavné karty

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A to ještě netuší, že jsou uživatelé, kteří v životě M$ Office nepoužili, resp. jim ani nestál za ukradení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Víme z historie, že ani výrok zakladatele Microsoftu nemusí být trefný, jak se ostatně ukázalo před třemi roky, kdy na adresu iPadu řekl: „Na iPadu není nic, na co bych se podíval a řekl si 'Kéž by jej vytvořil Microsoft'“."

Proc by nebyl trefny? Gates predstavil tablet leta pred applem a kdovi jestli na ten koncept nema i nejaky ten patent .... jedinym duvodem uspechu ipadu byl Steve Jobs a miliony vyznavacu applu, kteri musi mit vsechno od tehle znacky, jinak na ipadu nebylo zhola nic revolucniho.

A samozrejme, ze lidem chybi klavesnice. Ve skutecnosti je sice tablet jenom pro konzumaci obsahu, ale kazdy by byl radsi, kdyby mel klavesnici a nemusel s sebou tahat notebook.

Ja treba mam telefon s androidem a HW klavesnici ...... takze HW klavesnice mi nechybi, bohuzel mi tam nadbyva ten android .... coz mi pripomina, ze snad brzo vyjde firefox os pro muj telefon:) Nevim jaky bude, ale horsi a pomalejsi nez android byt rozhodne nemuze:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A teda jako zcela na rovinu, i s officama ma pravdu! MS Office je firemni standard ve vetsine spolecnosti a pokud nemuzu otevrit a editovat officove dokumenty, tak je to tezky nedostatek. K zakladnimu vybaveni solidniho tabletu ma patrit prohlizec vsech videi, obrazku, pdf, excelu, wordu, powerpointu a plnohodnotny webovy prohlizec .... a pochopitelne samozrejmosti jako pripojeni do firemni site pres VPN, pripojeni sdilenych disku atd ..... to je asi tak uplny zaklad, pokud se clovek chce nekam pohnout a mit tablet na vic nez jen na frikulinovani .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě lepší model.
No ale abych začal při zemi, chtělo by to umět pár softwarových kodeků v reálném čase i za cenu snížení kvality (jako svého času MPEG na 486), prohlížení PDF a DOC relativně bez bugů a zachovat/vrátit flash - třeba v JS implementaci. Ani tyto skromné požadavky se asi nesplní.
Těžký nedostatek je závislost na MS Office, proč neděláte advokáta chřipce, vždyť je to taky standard! Takových uživatelů!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mi to připomnělo jednoho potenciálního zaměstnavatele matky, který se jí jako samozřejmost snažil vsugerovat, že se tady (doma) bude dělat na pirátském Adobe produktu. Tak jsem to hned utnul. Ony si ty firmy snad myslí, že se ten monopol musí za každou cenu posilovat, i kdybychom měli vyměnit všechen metanol za DVD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aby ses z těch Office nepotento. Prezentace klidně zvládne firma v PDF a je jí úplně jedno, v jakém softwaru vznikly, místo Wordu je moderní používat něco webového se sdíleným přístupem - třeba zápis z jednání je mnohem více použitelný uložený přes nějaký primitivní HTML formulář než jako .docx blob a Excel nahradí suše LO Calc. Jako jo, jsou lidi, kteří by bez MS Office pracovali hodně těžko, ale je jich dnes naštěstí už jenom jednotky procent.

Když se oprostíš od MSo, tak naopak získáš konzistentní prostředí (každá verze nevypadá úplně jinak), problémy s interní nekompatibilitou (mezi verzemi / jazykovými mutacemi) prakticky přestanou existovat a navíc si data v otevřených formátech můžeš mnohem líp indexovat / prohledávat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Premyslim, co z toho jsi myslel opravdu vazne.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, já myslel, že srandu si děláš ty :-/
Já třeba nemám problém otevírat DOCy v LibreOffice. A co si pamatuju, ještě, když jsme používali MS Office, tak ten měl problém otevírat svoje vlastní soubory, sám sobě rozesíral formátovaní. OpenOffice byl svého času dost pomalý (nevím jak teď), takže šéf sobě a sekretářce MS Office koupil, ale jinak požíváme Libre Office a v pohodě.
Stejně si myslím, že nebýt PR krasožvástů, většině lidí bohatě postačí něco á la Wordpad. Ostatně Google Disk a jeho editace dokumentů často taky bohatě postačí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O guglu radsi ani nemluv ......
Kazdopadne vzdy je lepsi nativni editor a word, excel a powerpoint je firemni standard. Jako ja treba na hovnodroidu vyzkousel spousty prohlizecu techto formatu a zadny poradne pouzitelny. Bavime se tu o tabletech ..... verim, ze ten openoffice na PC bude o dva parniky pouzitelnejsi. Ale to jsme opet u PC, cili maximalne u tabletu s W8 a intelem .... ikdyz, kdo by vlastne dneska kupoval jiny tablet ze?:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"word, excel a powerpoint je firemni standard" - toto tvrzení mělo něco do sebe tak před deseti lety. Podle mého každá firma, která chce jít aspoň trochu s dobou, by měla mít nějaký internetový a intranetový portál nebo jiný systém, kde by se měly informace hromadit ve své primární podobě -tedy jako strukturované texty a obrázky. Práci s takovým systémem zvládne jakýkoli browser v mobilu, na tabletu i v PC jakýmkoli OS. Myslím, že doba, kdy sekretářka posílala zápis z porady všem přítomným jako přílohu mailu "Dokument1.doc" už je prostě pryč.

Pokud mi někdo pošle výstup ze systému jako neformátovanou excel tabulku, tak to beru, ale když mi přijde "Pozvánka na schůzku.doc", tak si o autorovi myslím svoje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Slovenská pošta rozesílá dokumenty zhruba ve tvaru ACVDF425.263 (to numero si nepamatuji) a na dotaz co to jako má být, povedala, že to je "pre Windowse", ale jestli mi to dělá problémy tak příponu změní na .365 a pošle mi to ještě jednou. Tak jsem ji hezky poděkoval, v hexa editoru zjistil, že se jedná o ZIP, tak jsem to přejmenoval, rozipoval a uvnitř čekalo milé překvapení v podobě zhruba BDRXKASD.376. A hle, po nahlédnutí na úvodní řetězec bajtů, šlo o PDF. I v takovém stavu mají firmy Microsoftí platformu - sice rozesílají standardní dokumenty, ale nestandardně zmršené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MS mal koncepty tablet PC, elektronickej čítačky, dotykového rozhrania pre telefóny aj veľa iných vecí. Bohužiaľ vďaka vnútrofiremným politickým bojom a krátkozrakému menežmentu to museli byť iní ktorí uviedli na trh reálne produkty a uspeli s nimi (Amazon, Apple). http://www.vanityfair.com/business/2012/08/microsoft-lost-mojo-steve-bal...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já s s tímto tvrzením Billa Gatese zcela souhlasím. Pro tvorbu jakéhokoliv obsahu a nikoliv pouze jeho konzumaci si tablet bez hw klávesnice dokážu těžko představit. Viděl jsem MS Surface naživo a měl jsem možnost si jej krátce osahat a (až na tu cenu a nedostupnost na našem trhu) jako zařízení se mi moc líbil. I ty Office vypadaly stejně jako na desktopu. Myslím si, že když by Surface měl větší rozlišení, citelně nižší cenu a byl bez problémů dostupný na trhu, prodával by se slušně. Ani by mi možná nevadila verze s RT. Na nich mi vadí snad jen to, že je není možné provozovat v doméně (což vylučuje použití Surface s RT ve většině větších firem).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já musím s Billem souhlasit. Ne za sebe - já tablety nepoužívám, ale mám pár známých, pro které funguji jako technický poradce k těmto elektronickým hračkám.

Téměř všichni uživatelé postrádají na těchto tabletech funkční kancelářský balík - hlavně Excel. Ano, pro Android sice existují určité náhražky, ale ty jsou dobré jen pro částečné čtení dokumentu. Proč částečné? Protože nekorektně zobrazují šířky sloupců, skrytá místa, sloučené buňky, občas neznají některé funkce. A něco v tom editovat? Porod. Nehledě na rozsypání veškerého formátování po uložení a následném zobrazení na desktopu.
A co na tom dělají? Obvykle jde o živnostníky, takže v tom mají přehledy spotřebovaného materiálu, čas strávený na zákazce, ujeté kilometry atp.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

+ nezapomínat na zemědělce s tabletem: "5 Samyc" :-)

Jinak spotřebovaný materiál a ujeté kilometry bych dal určitě na Google Drive, i když bych sám měl MS Office ultra edition - Google Drive na takové věci úplně v pohodě stačí a navíc to můžu online sdílet kolegům živnostníkům na stejném projektu, své účetní a zákazníkovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no je to tak, že jde povětšinou o levné tablety bez vestavěného modemu, takže online SW nehrozí (navíc ne vždy se ti lidé pohybují v místě se signálem). Obvykle původně koupeny dětem na hraní, po opadnutí zájmu zužitkováno k "práci".
Ale uvidíme, jaké budou mít další požadavky. Já to vidím tak, že všichni ti mí známí si pořídí něco modernějšího a to je budu tlačit do toho, aby měli možnost být online.

Škoda, že WinRT jsou poměrně dost drahé a hlavně zbytečně velké (10" se do kapsy nevejde) - na práci by to díky vestavěným Office byla asi vhodnější volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Google drive funguje i offline včetně offline editace souborů. Teda ne že bych chtěl nějak tlačit tady tu službu, určitě jsou i další podobné - tuším DropBox to umí taky. Nevidím důvod, proč vyžadovat zrovna MSO.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

aha, tak to na to kouknu, tohle by mne nenapadlo - díky za tip. Android se mi dostane do ruky pouze ve chvíli, kdy si s ním někdo ze známých neví rady :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Google drive alebo Skydrive :)
Ak sa subor zaroven modifikuje v OoO/LO, tak asi skor Google riesenie, ak v MS Office, tak jednoznacne Skydrive.

Nie vsetko je ciernobiele...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A umí Skydrive zobrazení / editaci třeba takových Excelů online bez Office? Jakože jestli musí mít všichni editoři Excel, nebo stačí ten Skydrive. (Já nevím, ptám se.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ked bol uvedeny produkt Skydrive, tak sa o nom pisalo viac o "cloud storage" nez o "office online" pretoze ponukal zdarma 25GB.

Open/edit/create: Word, Excel, PowerPoint, One Note (neviem rozsah funkcionality) a "Excel survey".

Dnes som si neuvedomil format prezentacie a otvoril tam som pri overovani toho co teraz pisem prezentaciu v .odp. Po prepnuti do edit rezimu mi web app vyhodil hlasku podobnu tej ako ked v LO/OoO ukladate to Office formatov (po ulozeni nemusi byt vsetka funkcionalita bla bla).

Kedze je k dispozicii Skydrive sychronizacny klient, tak dokumenty mozes mat nadalej v "dokumentoch". Ked ich ides editovat, tak sa otvara ich "cloud backup", nie file na tvojom PC.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde spíš o to, že když jsem živnostník a chci zákazníkovi nějak dokumentovat, kolik kilo sádry jsem dnes vypatlal, tak hnát jej k použití _jakékoli_ aplikace je IMHO špatně. V tomto konkrétním případě bych teda použití LO formátů bral ještě jako horší variantu, než MSO. :-)

Pokud Skydrive umí editovat bez Office a jednoduše poslat link k editaci / prohlížení komukoli bez potřeby jakékoli aplikace (kromě browseru), tak jedině dobře, konkurence je potřeba.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No co jineho by Bill doporucil ;-))
Ja mam treba bezdr. klavesnici ;-) Office fakt nechci.
Klavesnici v androidu jsem vyresil hackerskou, ktera ma sipky a vlastne stejne rozlozeni jako klasicka. Bill se rpste bude muset smirit s tim, ze prodavani OS pro desktop je minulosti, ze M$ Office jiz neni zlate vejce a ze firmy sahaji k multiplatformnim API, bud bezicim na serveru, nebo neco, co bezi vsude mozne.

M$ je zkostnatela firma co jiz nema co nabidnout, jeji zlate roky jsou jiz ty tam a model, na kterem pohadkove zbohatla jiz proste nebude fungovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.