CDR.cz - Vybráno z IT

Bionická ruka od DARPY umožní nositeli znovu cítit prsty

nepřehlédněte
Darpa Hmatova Proteza
Zdá se, že pomalu vstupujeme do éry kybernetických implantátů a protéz, které časem nejenom že nahradí přirozené funkce končetin, ale podle vědců lidem poskytnou i nadlidskou sílu a rychlost.

Agentura DARPA, jejímž úkolem je udržet technologický náskok ozbrojených sil USA, sestavila protézu, která umožní svému nositeli ovládat umělou ruku myslí a zároveň při tom i “reálně“ cítit objekty, které právě svírá ve svých umělých prstech.

Protézu od DARPY získal 28letý muž, který byl paralyzován po poranění míchy. Stal se tak vůbec prvním člověkem na světě s umělou končetinou, která je ovládána myslí a zároveň svému nositeli poskytuje i zpětnou vazbu ve formě hmatového vjemu.

A jak to celé funguje? Nová protéza od DARPY umožní svému nositeli zprostředkovat hmat díky senzorům zabudovaným v umělých prstech. Protetické prsty jsou velmi citlivé na tlak, přičemž při doteku je vyslán signál z umělých prstů (hmatových senzorů) do elektrod nacházejících se v mozku (v senzorickém kortexu) pacienta. Senzorický kortex pak signály vyhodnotí jako hmatový podnět. Nositel umělé ruky tak získá vjem, že se něčeho právě dotýká. Bohužel teplotní senzory chybí, takže dotyčný není schopen rozpoznat, jestli je objekt na omak teplý nebo studený.

Poněvadž je DARPA armádní agentura, tak tyto pokročilé protézy budou využity i u amerických vojáků, kteří přišli ve válce o horní končetiny. Není vyloučeno, že tak jak půjde vývoj v oblasti protéz kupředu, tak by vojáci bez nějaké končetiny získali v budoucnosti protézy, které by je učinily silnějšími nebo rychlejšími. S pokročilými protézami se pak budou moci vrátit do aktivní služby a zapojit se znovu do bojových operací. S novou protézou už budou (s trochou nadsázky) moci cítit prst na spoušti.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bionická ruka od DARPY umožní nositeli znovu cítit prsty

Středa, 16 Září 2015 - 14:43 | maruširi | A v boji mu zajistí nabíjení indukcí...
Středa, 16 Září 2015 - 13:04 | Miyuki | Tak v civilu, nebo i když nebude přímo v boji,...
Středa, 16 Září 2015 - 12:56 | penodc | Tyto věci jsou pěkná technologická ukázka, ale...

Zobrazit diskusi