CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bionické exoskeletony Panasonic dají člověku nadlidskou sílu

článek od Olgy Kolkové... hmm... radši to ani nebudu číst :D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No pro holku co díky tomu může chodit je to určo fajn, lepší než podělaná kryplkára se kterou leckam nemůže a je několikrát těžší... Je fakt že pro někoho kdo je tlustej jak prase by to určo nebylo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně na to jsem také pomyslel . Moje známá je na vozíčku "jen" proto , že nemá vyvinuté kyčelní klouby ... je s podivem , že nad skutešně funkčními exoskeletony je dnes zamýšlí tak málo lidí a tolik lidí jezdí na tisící variantě kryplkáry .
Na druhou stranu , Segway také měl být původně především pro hendikepované a byl tu dřív než skutečná pomůcka , s kterou člověk bez noh vypadá opět samostatnější :/ .
Asi nebudu jediný , koho zaujala právě ta nejodlehčenější verze a docela by mne zajímalo o kolik se reálně uleví člověku , který podobný oblek obleče .... (

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě pokud mu ten pohyb nebude působit bolest tak je to jen o zvyku a dostane se s tím snad všude, teda snad krom žebříku...
Určitě to bude i otázka uchycení aby to nebylo přinejmenším nepohodlný.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Musim to rict - "urco" je slovo, na ktery zacinam bejt alergickej, stejne jako manza, cvachtat a podobny mimibazaroviny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze to já ti ale nemůžu :-p

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„je s podivem , že nad skutešně funkčními exoskeletony je dnes zamýšlí tak málo lidí a tolik lidí jezdí na tisící variantě kryplkáry“

Neřekl bych, že se nad nimi zamýšlí málo lidí. A nejen zamýšlí, exoskeleton pro postižené reálně existuje (např. http://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-28328997 ).
Teoreticky si ho možná i může pořídit každý postižený, pokud má pár milionů na účtě.
Což bude jádro problému, i kdyby se povedlo cenu drasticky snížit, pořád to bude hodně drahé, v kombinaci s tím, že ve státním zdravotnictví na to buď budou mít nárok všichni, nebo nikdo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak možná proto že je to novinka a musej pokrejt náklady na vývoj... Ona každá převratná novinka je nazačátku dražší, ale jak se stane masovkou tak věřím že by to cenouvě bylo možná na úrovni max dvou elektrovozejků... Časem možná ještě míň.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Presne, ono ty elektrovozejky taky nejsou zrovna levny jako housky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky je fakt že by člověk byl mnohme míň omezenej v běžným životě, tudíž by díky investici do nohou navíc nemusel třeba brát plnej invalidní důchod, ale jenom nějakou menší kompenzaci a mohl by nějakou míň náročnou práci klidně dělat...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pracovne vyuzitie takychto "posilovacov" bude velmi ohranicene na specificke pripady.
Zmysel vidim napr pre krizove situacie v nebezpecnom prostredi ci pre armadu. Skratka tam kde nestaci automat/dialkovo ovladany stroj a zaroven je potrebne minimalizovat pocet potrebnych osob kvoli ohrozeniu zdravia.
Na beznu seriovu manipulaciu s nakladmi staci nasadit automaticky manipulator ktory bude bez cloveka ovela lacnejsi.
Na vyuzitie ako proteticka pomocka pre hendikepovanych to potrebuje byt upravene mierne inak. Aby to energiu nesmerovalo smerom "von" k hybaniu s materialom ale smerom "dovnutra" na podporu nedostatocnej funkcie telesnych organov.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Typicke pouziti je ve firme jako Amazon. Ano, jedine co se dela je prenaseni balicku z mista na misto, resp. z regalu do auta a naopak, jenze kazdy balicek je jinak velky a tezky a nesmi se s nima moc hazet protoze muzou byt krehky ... a automaticky manipulator by to sice zvladnul, ale musel by byt slozitejsi a tedy drazsi.

A je spousta hendikepovanych ktery nejsou uplne nepohyblivy, ale proste neunesou na nohou vlastni vahu ... a se starnutim populace jich bude pribyvat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého názoru to může být celkem užitečné. Jak jako kompenzační pomůcka (pro staré a nemocné) aby zvládli to, co normální člověk, tak jako posilující pro pracovníky, kteří musí zvedat nebo přenášet těžké předměty - dovedu si to představit někde u nakládky/vykládky/manipulace. Buď mohou manipulovat s těžšími předměty (např. u nás zákon povoluje ženám manipulace s max 15 kg, mužům s 20 kg břemeny) a/nebo jednoduše pracovat rychleji. Tak jako tak se to může vyplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale hernajs fakt nechapu tohle propagovani imperialnich jednotek jako jsou libry. K cemu je vubec dobre tady uvadet puvodni jednotku, kdyz to stejne nejsou presne hodnoty ani v tech originalnich materialech? Navic, autorka to vzala z geek.com, ktery to vzal z http://www.technologyreview.com, kteri maji zdroje z Panasonicu, ktery jako japonska spolecnost funguje v SI, neboli kilogramech. Aneb novinar opisuje, a mozek nechal v kyblu!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"kvůli vyšší pořizovací ceny" -> "kvůli vyšší pořizovací ceně" (autorka je ze Slezska? :-) )
"vyvinut dceřinou společností" -> "vyvinut dceřinnou společností"

Nahlašoval bych chyby přes CTRL+ENTER jako dřív, ale zkratka mi nefunguje. Je teď nějaká jiná?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„dceřinnou“
Opravdu? ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dík, odnaučil jsem se...

"Od vydání Pravidel českého pravopisu v roce 1957 je však přípustná jen podoba dceřiný s jedním n a toto pravidlo platí stále. "

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak klávesová zkratka sice už nefunguje, ale pořád je vpravo dole pod článkem klikatelný link „nahlásit chybu“.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A my normální se těšíme, až konečně budeme moci nakopat broučí prdele ve stylu hvězdné pěchody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.... mam nejasny pocit, ze to nakopavani prdeli dopadlo z vetsi casti obracene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.