CDR.cz - Vybráno z IT

Black Hawk Dron: Slavná helikoptéra v nové verzi nepotřebuje pilota

Black Hawk Ride
Když se řekne Black Hawk, tak si možná pod tímto jménem vybavíte legendární helikoptéru z filmu Černý jestřáb sestřelen. US Army se rozhodla, že by vůbec nebylo špatné předělat Černého Jestřába na dron.

Sikorsky UH-60 Black Hawk je víceúčelová helikoptéra, využívána k vzdušným útokům, výsadkům a k záchraně vojenských jednotek i civilních osob. Zařazena do služby v americké armádě byla v roce 1979.

Nyní americká armáda testuje volitelně pilotovanou verzi helikoptéry UH-60 Black Hawk, pojmenovanou jako Optionally Piloted Black Hawk (OPBH). Celý projekt vychází z úsilí armády snížit počet vojáků a armádních výdajů, v tomto případě tím, že nechá 5 tunovou helikoptéru autonomně vykonávat různé expediční a zásobovací operace.

Black Hawk

Americká společnost Sikorsky Aircraft Corporation pracuje na projektu Black Hawk Dron už od roku 2007, a celý projekt dostal v roce 2013 nový impuls, když se zaznamenanými úspěchy v programu se podařilo přesvědčit armádní výzkumné oddělení, aby nalilo další peníze do vývoje.

Helikoptéru autonomně ovládá skrze multispektrální senzory vysoce pokročilá letecká technologie Matrix, která je podle společnosti Sikorsky na míru šita VTOL (svislý vzlet a přistání) leteckým prostředkům, a vykazuje vysokou úroveň systémové inteligence, takže na dokončení mise je nutný jen minimální dohled ze strany člověka.

Autonomní režim by mohl být i částečně výhodou. Měl by se tímto zvýšit počet bojových letů, při zachování požadavků na odpočinek posádky. Tu nudnější část mise, kde se skoro nic neděje, by obstaralo autonomní řízení helikoptéry. Místo dvou pilotů bude přítomen jen jeden v pozici mission supervisor, tedy jeho většinová náplň práce bude dohled nad systémem, nebo převezme řízení, když se něco “šíleně podělá“.

Optionally Piloted Black Hawk, tedy dron by měl armádu stát zhruba o 2 milióny dolarů více, než UH-60 Black Hawk, jehož základní pořizovací cena pro rok 2014 činí 5 900 000 dolarů.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Black Hawk Dron: Slavná helikoptéra v nové verzi nepotřebuje pilota

Čtvrtek, 15 Květen 2014 - 11:38 | Tom | skvele ted uz jen udelat tu super inteligentni...
Středa, 14 Květen 2014 - 15:12 | rman | Ja bych vsechny tyhlety ilustracni fotografie...
Středa, 14 Květen 2014 - 09:40 | Lukáš Voříšek | Autor použil pouze ilustrativní fotografii, pro...
Středa, 14 Květen 2014 - 08:47 | xvasek | Aby nebyla prázdná diskuse. :-)
Středa, 14 Květen 2014 - 02:10 | Ladislav Resek | Prečo je k článku o BlackHawku na obrázku AH-64A...
Středa, 14 Květen 2014 - 01:14 | Robin Seina | Když se vede řeč o black hawku, tak je poněkud...

Zobrazit diskusi