CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Blíží se éra 10jádrových smartphonů

Mně ten vývoj příjde zcela zcestný :) Výdrž bude 1den a výkon bude žrát co? Android? Neříkete mi totiž, že aplikace v telefonu na prohlížení videa/poslech hudby i ta pitomá kancelář využijí ten výkon. A hry na telefonu/výdrž...hahaha. Chápu, že jsou použita různě výkonná jádra pro určité stavy přístroje, ale nevěřím v "optimalizaci" software.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Počet jader ale neovlivňuje výdrž na baterky, neaktivní jádra jsou odpojena od štávy, většinu energie sežere displej. Na anandtechu nedávno byla analýza spotřeby displejů u posledních 3 generací Galaxy S.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by docela zajimalo, zda a jak je Android a aplikace na nem schopny vyuzit vice jader. A dalsi vec, proc integrovat tolik jader a prepinat mezi nima - u desktopu se to resi snizovanim napeti a frekvence, tak proc ne i u smartphonu? To prepinani mezi jadrama taky nebude asi idealni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To že výrobci pod svá SOC kombinují rovnou celé CPU jednotky z různých vývojových architektur je dáno především politikou ARMU , která díky souběžné práci na několika větvích vývoje umožňuje v krátké době nabídnout trhu relativně úsporný a současně výkonný HW .
Ale frekvence i spotřeba jsou v mobilních SOC regulovány už dávno . To, že 4x slabé A7 dokáže výkonově konkurovat 2x běžné A9 je fakt ... Problém je správně v managementu , kdy i interní přepínání jader třeba v Allwineru A31 bylo na celkovém dojmu z plynulosti prostě znát a energetická úspora pod Androidem při běžném užití ve výsledku ani nebyla taková jakou by člověk čekal ..... a proto Big-Little , kdy je okamžitě k dispozici skutečně výkonný HW i skutečně extrémně úsporné řešení a možnosti pro správu rostou .

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Snižování napětí a frekvence možná obstojně fungovalo u starších desktopů, ale u dnešních ultramalých tranzistorů si moc nepomůžete, obzvlášť pokud je cílem nejen o něco snížit tepelný výkon, ale hlavně minimalizovat spotřebu z baterií. To už mnohem lépe snížíte spotřebu na objem vykonaných výpočtů tak, že zapnete jednotku, provedete na ní výpočet co nejrychleji (na *optimální* úrovni napájení, při které má maximální poměr výkon/spotřeba), a pak ji *úplně* vypnete (úplně odstřihnete od napájení), protože jakékoli ztrátové proudy vypnutím té neaktivní jednotky z definice klesnou na nulu. Myslím, že některé dnešní procesory to už dělají se svými komponentami (AVX jednotky po dobu běhu ne-AVX kódu, třeba?). Schopnost dnešního počítače velmi rychle "nabudit" a inicializovat celé jádro a po dokončení výpočtu ho zase rychle vypnout se tak stává čím dál tím důležitější...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Diky, tohle me nenapadlo. Predpokladam, ze nevyhoda bude vetsi plocha cipu a tudiz naklady, ale u ARM se to asi snese, u x86 nebo nedej boze grafickych karet by to asi bylo horsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Optimalizace a snaha být tabulkově nejrychlejší ... ve výsledku pak výrobce může záměrně ignorovat všechny úsporné stavy SOC (viz kauza s Deep sleep) a lidé se o reálných možnostech HW ani nedozví a diví se že jim telefon nevydrží ani den .
A bohužel tohle právě není jen problém Noname výrobců :( .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to je stejne jako s PC, kdo dneska potrebuje procesor i7? Tim myslim bezne domaci pouziti, na hry je i5 a na kancl a jako samohrajka ti bohate staci usporne i3.
Nicmene jeste takovy Snapdragon 800 a 801, coz jsou generaci stare top modely procesoru, se dost hodi, treba HEVC na slabsich procesorech bez trhani obrazu neprehrajes. Takze ono je to jen o tom, vymyslet na to nejake vyuziti, obavam se, ze cislo jedna budou narocne 3D hry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No i7 se hodi tomu, kdo striha video. Pravda, takovych moc neni, byt jich par znam.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na i5 v pohode i strih videa, ale nerikam, ze i7 je k nicemu, vykon se vzdy nakonec hodi, jen je treba vedet k cemu ten vykonny procesor potrebuji. Chtel jsem predchozim prispevkem rici, ze stejne jako dnes vetsine lidi staci mit v PC i3, tak stejne tak jim staci mit tam lowendovy Snapdragon 410 nebo treba neco podobneho od Mediateku. No a nekdo, kdo dela strih nebo cokoli jineho, kde vykon vyuzije si poridi i7 nebo v pripade smartphonu supervykonny Snapdragon 810.
Jader at je na procesoru pro me za me klidne 50, stejne se ukazuje efektivnejsi pridavat jadra na nizsi frekvenci nez tam mit jedno jadro a hnat to gigaherzema.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Definice výkonu se ne nadarmo udává jako počet vykonaných instrukcí za jednotku času ... způsob jakým toho dosáhneš je poté pouze o technických limitech daných dobou a ekonomií provozu . Nad přínosem paralelismu dnes už snad nikdo nepochybuje, nicméně situace se minimálně pod X86 mění strašně pomalu (ku prospěchu kancelářského lowendu ) ....

http://www.svethardware.cz/dual-core-proc-nemuze-uspet/11848-7

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aby na střih videa nebyl nakonec rychlejší SoC čip s nějakou kombinací ARMu, DSPčka, FPGA pole pro programovatelné filtry, GPU s podporou OpenCL, nebo toho všeho dohromady. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prý desetijádro (2x A72+2x4 A53) :D . Problém je , že v mobilních SOC na rozdíl od těch desktopových zrovna současný běh všech obsažených procesorů nevyžaduje .V každém případě mne zarazila přítomnost dalších 4xA53 ....jen na nižší frekvenci ? Očekávám tedy ,že rozdílů tam bude víc
Pro srovnání , Snapdragon 620 (4×A72+4xA53) vypadá jako výkonnější , ale odladěný management a užití několika vrstev úsporných jader MŮŽE přihrát praktickou výhodu Mediateku .

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mám s Mediatekem jediný problém - GPS... Rychlost fixu, stabilita, signál, problémy... Už nikdy...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.