CDR.cz - Vybráno z IT

Google odpojuje Google Plus od služeb, začne s YouTube. Konec sociální sítě?

nepřehlédněte
Cotw Google Plus
Začíná Google rozkládat svou sociální síť na části, nebo jen plánuje něco většího? Začalo to přeměnou Google+ Photos na Google Photos napojenou na úložiště Drive a pokračuje zrušením nutnosti vlastnit G+ profil pro práci s YouTube. A bude toho mnohem více.

Google se na svém blogu rozpovídal o budoucnosti sítě Google Plus a také o tom, proč je nutné začít dělat věci jinak. Přeci jen - 300 milionů aktivních uživatelů, z nichž pouze 4-6 milionů uživatelů v lednu tohoto roku poslalo veřejný příspěvek, to už je do nebe volající faktor. Prvním krokem bude přeměna YouTube na „nesociální“, resp. Google konečně mění své rozhodnutí, které vyžadovalo, aby měl každý uživatel YouTube i Google Plus profil.

Youtube Comment

Je zřejmé, že tímto způsobem vznikala spousta neaktivních G+ účtů, jejichž hodnota je prakticky nulová a proces registrace zbytečně otravoval uživatele. Noví uživatelé videoportálu již nebudou pro nahrávání videí, vytvoření kanálu či zanechání komentáře profil na zmíněné sociální síti.

Snaha oddělit služby od provázanosti s Google Plus lze spatřit i v nedávném spuštění služby Google Photos, která převzala technologie z Google+ Photos. Tím to však také nekončí. Lokalizační funkce budou z G+ přesunuty do Hangouts a dalších komunikačních aplikací.

Google Plus Ending 660 X 370

Podle prvních informací Google+ i nadále zůstane sociální sítí pro uživatele zabývající se specifickými tématy. I když nikdy nebyla natolik populární, jako je duo Facebook a Twitter, stále má spoustu věrných uživatelů, kteří by neměnili.

Z naší strany je největším problémem sociální sítě Google, že zkrátka nebyla dostatečně sociální - rozvržení stránek není tak lákavé nebo přátelské, jako třeba na Facebooku. Zatím jsme nespatřili žádný náznak toho, že by Google doopravdy přišel na to, jak se vypořádat se sociálními sítěmi,“ zaznělo na oficiálním blogu.

Konec, nebo začátek?

Jestliže vás naopak Google Plus, jako spoustu dalších, spíše otravoval, můžete to chápat jako dobré zprávy. Vyhledávací gigant zkrátka neví, jak svoje dítko uchopit a nepodařilo se mu to za celou dobu existence od spuštění v červnu 2011.

Pokud můžeme predikovat osud Google Plus, nedivili bychom se jejímu ukončení do několika let, nebo minimálně naprosté transformaci současné podoby v něco jiného.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google odpojuje Google Plus od služeb, začne s YouTube. Konec sociální sítě?

Sobota, 1 Srpen 2015 - 21:34 | Duri | ludia prihlaseny na gmail nemohli pristupovat na...
Sobota, 1 Srpen 2015 - 19:45 | VashCZ | Přesně to se mi taky stalo! Ale nic jsem s tím...
Čtvrtek, 30 Červenec 2015 - 11:39 | Samboush | No tak začalo to jako odchod lepších lidí na G+....
Středa, 29 Červenec 2015 - 15:46 | HKMaly | Patrim mezi uzivatele G+ a pouzivam ho tak casto...
Úterý, 28 Červenec 2015 - 17:29 | corwin78 | Přiznám se, že by mi ani tak nechyběl G+, jako...
Úterý, 28 Červenec 2015 - 15:47 | Psycho Mantis | je hezké, že google konečně zveřejnil statistiku...
Úterý, 28 Červenec 2015 - 11:43 | xvasek | Google plus je hrozný bastl. Furt mi to tam něco...

Zobrazit diskusi