CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k BMW i3 zvládne samo zaparkovat, stačí zadat příkaz na chytrých hodinkách

Takze kdyz to zaparkuje na sirokem miste pro invalidy, tak policajti budou muset dat pokutu tomu, kdo tak blbe zaparkoval, tj firme BMW?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To už u nás vyřešili, existuje něco jako SPRDEL (správní delikt) provozovatele vozidla, takže to zaplatí provozovatel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem ridic, takze me nekamenujte za tuto otazku:
Ja myslel ze SPRDEL se aplikuje jen pokud neni znam skutecny ridic, ktery udelal prestupek (protoze majitel vozi mlzi, ze to pujcil rodinemu prislusnikovi apod)? Ze pokud je ridic znam, tak to jde rovnou na jeho hlavu?

Tj. napr situace - ridic projede krizovatku na cervenou, vidi to hlidaji policajti, zastavi ho a resi prestuipek rovnou s ridicem - majitel vozu s tim nema doufam nic spolecneho.
No a to same je timto BMW - policaj vidi auto zaparkovane tam, kde nesmi, ridic, co tak blbe zaparkoval je uvnitr auta celou dobu, tak muze resit pokutu rovnou s nim.

Si rikam, na komunikaci s temi policajty ty ten parkovaci asistent potreboval jen jednoduchou syntezu reci a rozpoznani frazi:
Policajt: "Tak pane ridici, vite ceho jste se dopustil?"
BMW: "Ne"
Policajt: "Tak si vystupte z vozu a ukazte papiry"
BMW: "Nemuzu vystoupit, jsem pevne zabudovany do auta"
Policajt: "Tak Vy odmitane uposlechnout primy prikaz?"
BMW: "Nemuzu vystoupit, jsem pevne zabudovany do auta"
...
No a dal uz BMW jen opakuje posledni frazi.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

.... myslim, ze nekteri policajti by takove auto rozstrileli. Samozrejme po varovani "Prestante si z nas delat srandu a vystupte nebo zacneme strilet".

Jinak, v praxi bude proste nutne mista pro invalidy oznacovat zpusobem, ktery tyhle auta dokazou rozpoznat (treba RFID).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna rozpoznávání značek a dalšího nečiní autům problém už nějaký ten pátek. A myslím, že 2x2m velká ikona vozíčkáře na zemi je něco, co není úplně neviditelné, i když někdy to vypadá přesně opačně :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nj, ale 2x2m velká ikona vozíčkáře na zemi tě nezajímá, když tam není svislá cedule, na zemi může být i 4x4m a je k ničemu bez cedule :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nebyla? :) Vy snad nevidíte značky co jsou na silnici a vidíte jen ty svislé, že myslíte, že se auto nedokáže podívat na zem? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On to myslel tak, že dle platné legislativy musí být parkovací místo označeno jak svislou značkou, tak vodorovným značením. Jedno bez druhého neplatí a mělo by se dát na takto označeném místě parkovat bez postihu - nezkoušel jsem :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se přiznám netuším, jak v tomhle směru s předpisy je, naprogramovat ale obojí chování a přizpůsobit legislativě je minimum :)
Druhou otázkou je, jak to je například u obchoďáků atd (což je imo většina případů, de jsou park místa pro invality), kde se jedná o soukromý pozemek a většinou platí předpisy dle "majitele" :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Neplatí žádné předpisy dle majitele :-) Relativně nedávno se to řešilo někde snad na novinkách nebo podobně (no prostě na jakémkoliv novinkovém webu, kde mají rádi takové super zprávy), že někdo vyfotil policejní auto stojící na místě pro invalidy a nějaká policejní mluvčí na dotaz co s tím odpověděla, že se nic řešit nebude, že to místo nebylo označeno svislou značkou a tedy nic neporušili... a měla pravdu. Stejně tak je to s přechody pro chodce, pokud tam není svislá značka přechodu pro chodce a jenom nakreslené pruhy na cestě, tak tam můžeš toho důchodce klidně rozmáznout :-) Ono když nasněží, tak to neznamená, že přestanou přechody pro chodce existovat ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A zvladne i samo najit misto k zaparkovani v preplnenem nakupnim stredisku? tipicky jsem blondyna, prijedu do garaze, zastavim primo u vchodu do centra, tisknu tlacitko na hodinkach, at si to nekde zaparkuje....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jo a pak prijdu k autu a to zaparkovane v prazdnem prostoru pro nakupni voziky :D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Me by spis zajimalo jak to auto vi kam ma potom zpatky prijet. kdo ma nejaky zkusenosti s GPS at uz v zastavbe v centru mesta a nebo i nekde v mistech s horsim signalem, tak vi, ze presnost +-3m je naprosto normalni. Kolikrat je ale i nizsi. Pokud by auto melo vyparkovavat a dojet k majiteli, nebo se aspon vratit na puvodni misto odkud byl zadan prikaz k zaparkovani, tak to misto se muze dost lisit...jak se tohle resi?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proc myslis, ze se to ridi pouze signalem GPS ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle také není neřešitelné. Ovladač může fungovat jako určitá navigační beacon, ke které se auto prostě vrací. Stejně tak vrátit se na místo odkud vyjelo - prostě při parkování si bude pamatovat, že bez vás jelo 4m rovně, 5m doprava a zpátky udělá opak (případně dle předpisů objede). Kamerama, ultrazvukem a nevím čím včetně si může pak zmapovat prostor kde je a velmi dobře se v něm orientovat. Zkrátka ani v jedné z tědlech standardních věcí bych problém neviděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.